Η ισόρροπη εκπροσώπηση των φύλων (gender diversity) εντάσσεται στον γενικότερο όρο πολυμορφία (diversity). Δεν αποτελεί ζήτημα ισότητας όπως συχνά προσεγγίζεται, αλλά παροχής διαφορετικής οπτικής, ώστε να αποφεύγεται το group thinking που περιορίζει τις δυνατότητες των επιχειρήσεων να βρίσκουν νέες και πρωτότυπες λύσεις.

Είναι γεγονός ότι σε πολλές από τις κοινωνικές, πολιτικές, επιχειρηματικές εκφάνσεις η γυναίκα υπο-εκπροσωπείται. Είναι λιγότερα τα μέλη γυναίκες των κοινοβουλίων, των Διοικητικών Συμβουλίων, των στελεχών στην ανώτερη κι ανώτατη διοίκηση. Αυτό έχει δημιουργήσει την ανάγκη για μια σειρά νομοθετικών πρωτοβουλιών που «υποχρεώνει» τους οργανισμούς να ενισχύσουν την συμμετοχή των γυναικών στις περιπτώσεις αυτές. Αυτός ήταν άλλωστε ο στόχος και της νομοθετικής ρύθμισης που ψηφίστηκε το 2020 για την εταιρική διακυβέρνηση που υποχρεώνει τις εταιρείες για Διοικητικά Συμβούλια με ελάχιστη ποσόστωση ανά φύλο (συγκεκριμένα: 25% των μελών του πρέπει να είναι γυναίκες). Ο νόμος θα τεθεί σε ισχύ το καλοκαίρι του 2021 και μέχρι τότε οι εταιρείες θα πρέπει να συμμορφωθούν με  το νέο κανονιστικό πλαίσιο.

Ωστόσο, η MYTILINEOS δεν περίμενε την εφαρμογή του νόμου. Έχοντας αποδείξει ότι η σωστή Εταιρική Διακυβέρνηση αποτελεί πυξίδα της, έχει φροντίσει ήδη να έχει το 27% των μελών να είναι γυναίκες. Με αφορμή την Ημέρα της Γυναίκας, τα τρία μέλη του ΔΣ της MYTILINEOS αναφέρονται στο γιατί είναι σημαντικό για τις εταιρείες να υπάρχει συμμετοχή στο ενεργητικό τους από διαφορετικά φύλα, ηλικίες, και με διαφορετικές δεξιότητες, και πώς η MYTILINEOS εκπληρώνει αυτή τη συνθήκη μέσα από την εταιρική διακυβέρνηση και τα μέλη του ΔΣ της.

Πέγκυ Αντωνάκου, Ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος της MYTILINEOS:

Λένε ότι ο καλύτερος τρόπος να προβλέψεις το μέλλον είναι να το δημιουργήσεις. Η εταιρική κουλτούρα που μια εταιρεία διαμορφώνει σήμερα καθορίζει το οικονομικό και κοινωνικό αποτύπωμα των επόμενων χρόνων. Όπως δείχνουν πρόσφατα στοιχεία σε σχετική έρευνα της McKisney, εταιρείες που στο Διοικητικό Συμβούλιο εκπροσωπούνται από γυναίκες με ποσοστό  μεγαλύτερο του 30% σημειώνουν πολύ καλύτερες επιδόσεις από εκείνες που έχουν μικρότερο ή και καθόλου ποσοστό.

Ένα περιβάλλον χωρίς αποκλεισμούς συμβάλλει στην προσέλκυση ταλέντων, δημιουργεί ασφάλεια, φέρνει νέες ιδέες και φρέσκιες προτάσεις, εκπληρώνοντας ταυτόχρονα τις επιταγές μιας ισχυρής Εταιρικής Διακυβέρνησης. Γι αυτό θα πρέπει να είναι εξ αρχής ζητούμενο για τις εταιρείες κι όχι απλώς ένα ακόμα κριτήριο νόμου που εφαρμόζουν.

Είναι σημαντικό ότι αυτό έχει αρχίσει να γίνεται κοινός τόπος. Παρόλα αυτά κι δεδομένου ότι η πανδημία έχει ήδη προκαλέσει επιβράδυνση σε πολλούς τομείς, θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί ώστε να μην γίνουν βήματα πίσω, αλλά με αφορμή αύτη τη δυσκολία να αξιοποιήσουμε την πολυμορφία και τις δυνατότητες που δημιουργεί της σαν εφαλτήριο για ανάπτυξη.

Τίνα Μαυράκη, Ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος της MYTILINEOS:

Η Διοίκηση της MYTILINEOS έθεσε ως ύψιστη προτεραιότητα την φυλετική πολυμορφία στο Διοικητικό της Συμβούλιο πριν από τρία χρόνια. Αυτό έγινε πολύ πριν ξεκινήσει η συζήτηση για τις ποσοστώσεις των γυναικών στην ελληνική επιχειρηματικότητα. Αυτή η πρωτοβουλία έδειξε την πρόνοια και όραμα που ήταν πραγματική έμπνευση για τους ανθρώπους που προσκλήθηκαν να μετέχουν όπως εγώ.

Το Διοικητικό μας Συμβούλιο έχει επωφεληθεί ουσιωδώς από την πολυμορφία όχι μόνο αναφορικά με το φύλο, αλλά και με την ηλικία και τις δεξιότητες, που εισφέρουν σημαντικά και πολύπλευρα στα περίπλοκα ζητήματα στρατηγικής σε μια περίοδο που χαρακτηρίζεται από ρευστότητα.

Επιπλέον, με έχει ενθαρρύνει η ποιότητα και η συμμετοχή των γυναικών ανώτερων διευθυντικών στελεχών σε τμήματα, όπως οι οικονομικές και νομικές διευθύνσεις. Η καλλιέργεια μια γενιάς γυναικών επαγγελματιών σε ανώτατο επίπεδο θα εξασφαλίσει τη συνέχεια της εταιρείας και το βάθος της πολυμορφίας, αξιοποιώντας οφέλη πέρα από το προφανές . Θα κινητοποιήσει επίσης μια λαμπρή μελλοντική ομάδα νέων ταλέντων.

Ναταλία Νικολαΐδη, Ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος της MYTILINEOS:

Η προστιθέμενη αξία της πολυμορφίας οφείλεται κυρίως  στη διαφορετική οπτική που χαρακτηρίζει τα μέλη της ίδιας ομάδας στελεχών, όπως έχει διαμορφωθεί μέσα από τις γνώσεις και τις εμπειρίες του κάθε μέλους.  Έχει αποδειχθεί ότι η πολυμορφία στα διοικητικά συμβούλια των επιχειρήσεων  όχι μόνο μεγιστοποιεί την απόδοσή τους  αλλά πλάθει και  πρότυπα.

Ως global General Counsel  σε διεθνή Τράπεζα  στον Τομέα Επενδυτικής Τραπεζικής & Κεφαλαιαγορών στη Νέα Υόρκη και το Λονδίνο, ένα χαρακτηριστικά ανδροκρατούμενο περιβάλλον, εκτιμώ τη διαφορετική οπτική που μια γυναίκα φέρνει στην παραδοσιακή Ανώτατη Διοίκηση. Υποστηρίζω με πάθος την ιδιωτική πρωτοβουλία στον επιχειρηματικό στίβο, αλλά ως γυναίκα  προσεγγίζω διαφορετικά από τους άνδρες ζητήματα όπως η διαχείριση  του κινδύνου, της φήμης, της δικαιόχρησης (franchise), καθώς  και των σχέσεων με τα ενδιαφερόμενα μέρη.

Θεωρώ ότι, ειδικά σε δύσκολες περιόδους, οι διαφορετικές προσεγγίσεις, που έχουν οι γυναίκες και άνδρες, είναι ιδιαίτερα χρήσιμες. Μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, καθώς περισσότερες γυναίκες συμμετέχουν στην Ανώτατη Διοίκηση, η ποιότητα των αποφάσεων που λαμβάνουν οι επιχειρήσεις αναβαθμίστηκε. Το γυναικείο φύλο διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην κοινωνία ως επικεφαλής επιχειρήσεων, ως στυλοβάτες της κοινωνίας,  και αποτελούν πρότυπα για τις επόμενες γενιές.

Η προσήλωσή μας σε υψηλά πρότυπα  εταιρικής διακυβέρνησης, περιλαμβανομένης της πολυμορφίας, επαληθεύεται από τη   δέσμευσή μας να αξιοποιούμε  διαφορετικές εμπειρίες και προσεγγίσεις. Πιστεύω ότι η δέσμευσή μας είναι εμφανής σε κάθε μας δραστηριότητα  και μας καθοδηγεί και στον διάλογο με τους κοινωνικούς μας εταίρους.

Στο μεταξύ, εκτός από την Ανώτατη Διοίκηση, οι γυναίκες συμμετέχουν και στην Ανώτερη Διοίκηση της MYTILINEOS, με δύο γυναίκες σε κομβικές θέσεις για την εταιρεία, στην Γενική Διεύθυνση Ανθρώπινου Δυναμικού και στην Γενική Διεύθυνση Επικοινωνίας και Στρατηγικής Marketing της εταιρείας.

Παραθέτοντας τη δική τους γνώμη, τα δύο στελέχη σχολίασαν:

Βίβιαν Μπουζάλη, Γενική Διευθύντρια Επικοινωνίας & Στρατηγικής Marketing της MYTILINEOS:

Είναι σημαντικό να διαμορφώσουμε τις συνθήκες που θα εξαλείψουν κάθε έκφανση ανισότητας και θα επιτρέψουν στις γυναίκες να εξελιχθούν επαγγελματικά χωρίς περιορισμούς. Υπάρχουν πολλά βήματα που πρέπει να γίνουν σε αυτή την κατεύθυνση. Δυστυχώς, ακόμα απαιτούνται οι εθνικές νομοθεσίες για να «επιβάλλουν» ίσες ευκαιρίες, καθώς ο εκφοβισμός είναι μια πρακτική που σημειώνει υψηλά ποσοστά και στη χώρα μας. Όμως το ζήτημα είναι παγκόσμιο. Το 2019 ψηφίστηκε η πρώτη Διεθνής Σύμβαση Κατά της Βίας και Παρενόχλησης στην Εργασία, κατά τη συνάντηση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ΔΟΕ), στη Γενεύη. Μία σύμβαση που υπερψηφίστηκε από 439 κυβερνήσεις που όμως σήμερα μόλις 10 χώρες έχουν υιοθετήσει εθνικούς νόμους που την επικυρώνουν. Κατανοεί κανείς λοιπόν ότι είμαστε ακόμα στην αρχή ενός κόσμου που αλλάζει. Το ευτυχές είναι ότι οι γυναίκες όλα αυτά τα χρόνια έχουμε κατορθώσει να φέρουμε τη θετική αλλαγή. Κι έχουμε γίνει κι οι ίδιες καλύτερες. Οι γυναίκες όμως έχουν περισσότερους από έναν ρόλους, ισορροπώντας ανάμεσα στην επαγγελματική και την οικογενειακή ζωή. Μάθαμε να ανταποκρινόμαστε σε αυτούς πολύ αποτελεσματικότερα από ό,τι στο παρελθόν. Κι είμαι ιδιαίτερα χαρούμενη που στη MYTILINEOS, παρότι είμαστε μια βαριά βιομηχανία, βλέπω όλο και περισσότερες γυναίκες  να ισορροπούν επιτυχημένα στα δύο πεδία και να σταδιοδρομούν, κατακτώντας  υψηλόβαθμες θέσεις.

Δήμητρα Μπρακατσέλου, Γενική Διευθύντρια Ανθρώπινου Δυναμικού της MYTILINEOS:

H MYTILINEOS ως διεθνής βιομηχανική εταιρεία απασχολεί ένα μεγάλο αριθμό ανδρών μηχανικών και τεχνιτών στις παραγωγικές της δραστηριότητες (εργοστάσια και εργοτάξια). Αυτό συμβαίνει καθώς παραδοσιακά οι απόφοιτοι των σχετικών σχολών ήταν στην πλειοψηφία τους άνδρες. Ωστόσο, στο πρόσφατο πρόγραμμα προσέλκυσης αποφοίτων για πρακτική εξάσκηση «Μηχανικοί στην Πράξη», φαίνεται η δυναμική αυτή να αλλάζει και συγκεκριμένα το 32% αιτήσεις έγιναν από γυναίκες, ενώ στην τελική ομάδα που προσλήφθηκε οι γυναίκες αποτελούν το 50%.

Στόχος μας είναι να σχεδιάσουμε και να εφαρμόσουμε πρωτοβουλίες που δημιουργούν τις προϋποθέσεις για την αύξηση του ποσοστού γυναικών σε διοικητικές και στελεχιακές θέσεις. Ταυτόχρονα, με εκπαιδευτικά και αναπτυξιακά προγράμματα θα ενισχύσουμε την επίγνωση πιθανών υποσυνείδητων προκαταλήψεων και διακριτικών συμπεριφορών και τη λήψη ισορροπημένων αποφάσεων για θέματα αξιολόγησης, αμοιβών και εξέλιξης των ανθρώπων μας.