Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Ψευδείς οι ισχυρισμοί της Άγκυρας για «παζάρι» Τουρκίας-Αιγύπτου

Ψευδείς οι ισχυρισμοί της Άγκυρας για «παζάρι» Τουρκίας-Αιγύπτου

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ιστοσελίδας Arab News, που επικαλείται διπλωματικές πηγές της Αιγύπτου, οι δηλώσεις Τσαβούσογλου, Ακάρ και Καλίν δεν έχουν καμία βάση. Ο Αμπντελφατάχ αλ-Σίσι επαναβεβαιώνει τις στενές σχέσεις με Ελλάδα και Κύπρο, ενόψει της επίσκεψης Δένδια στο Κάιρο.

Το Κάιρο διαψεύδει τους ισχυρισμούς της Άγκυρας ότι προτίθεται να συζητήσει και να συμφωνήσει μαζί της για την κατάσταση στην νοτιοανατολική Μεσόγειο και, πολύ περισσότερο, να οριοθετήσει διμερώς τις θαλάσσιες ζώνες στην περιοχή. Ξεκαθαρίζει δε, απαντώντας στις σχετικές δηλώσεις του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, του Χουλουσί Ακάρ και του Ιμπραήμ Καλίν, ότι κάθε διαπραγμάτευση πρέπει να περιλαμβάνει επίσης την Ελλάδα και την Κύπρο.

Αυτό προκύπτει από ρεπορτάζ που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα Arab News και επικαλείται αιγυπτιακές διπλωματικές πηγές. Το ίδιο ρεπορτάζ υπενθυμίζει ότι ο Αιγύπτιος πρόεδρος, Αμπντελφατάχ αλ-Σίσι, επικοινώνησε πρόσφατα τηλεφωνικά με τον Έλληνα πρωθυπουργό και επαναβεβαίωσε τους ισχυρούς δεσμούς ανάμεσα στις δύο χώρες.

Άκυρο το σύμφωνο Τουρκίας-Λιβύης

Παράλληλα, το Κάιρο συνεχίζει να απορρίπτει το σύμφωνο ανάμεσα στην Τουρκία και την κυβέρνηση της Τρίπολης στη Λιβύη για τον καθορισμό των ΑΟΖ των δύο χωρών. «Η αιγυπτιακή πλευρά παραμένει πιστή στη θέση που απορρίπτει τη συμφωνία για τις θαλάσσιες ζώνες η οποία υπογράφηκε ανάμεσα στην κυβέρνηση εθνικής ενότητας της Λιβύης και την Άγκυρα», ανέφεραν χαρακτηριστικά οι πηγές.

«Ο σεβασμός της Αιγύπτου για τα θαλάσσια σύνορα των μεσογειακών χωρών δεν είναι κάτι νέο και οι προσπάθειες της Τουρκίας να ισχυριστεί πως οι δύο χώρες έχουν συζητήσει σχετικά δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα», προσθέτει – υπενθυμίζοντας, επίσης, ότι και πέρυσι, ο εκπρόσωπος του Ταγίπ Ερντογάν είχε εκφράσει την πρόθεση της Άγκυρας να εξομαλύνει τις σχέσεις της με το Κάιρο.

«Οι έρευνες της Τουρκίας για φυσικό αέριο σε περιοχές τις οποίες διεκδικούν η Ελλάδα και η Κύπρος έχει οδηγήσει σε επιδείνωση των σχέσεων ανάμεσα στις χώρες», σημειώνει επίσης το ρεπορτάζ της Arab News.

Η ανησυχία της Αθήνας

Υπενθυμίζεται ότι στο φόντο των τουρκικών ισχυρισμών, η Αθήνα προχωρά σε νέες κινήσεις στη διπλωματική σκακιέρα, με τον Έλληνα ΥΠΕΞ, Νίκο Δένδια να μεταβαίνει σήμερα στην Αίγυπτο και την Κύπρο. Κατά την παραμονή του στο Κάιρο, ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας θα συναντηθεί με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι αλλά και με τον Γενικό Γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου, Άχμεντ Αμπούλ Γάιτ, σύμφωνα με το ελληνικό ΥΠΕΞ.

Επισήμως τα θέματα που πρόκειται να συζητήσει ο κ. Δένδιας με τον Αιγύπτιο ομόλογό του είναι οι διμερείς σχέσεις, τα συμπεράσματα από το Φόρουμ Φιλίας, καθώς επίσης πολιτικά, οικονομικά και ενεργειακά θέματα.

Η αιτία της επίσκεψης βρίσκεται στον σοβαρό προβληματισμό που προκάλεσε στην Αθήνα το γεγονός ότι η Αίγυπτος έδωσε άδεια για έρευνες υδρογονανθράκων σε ένα θαλάσσιο τεμάχιο νοτιοανατολικά της ζώνης όπου η Αθήνα και το Κάιρο έχουν συνομολογήσει Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη. Το επίμαχο οικόπεδο «W18» εφάπτεται στην περιοχή όπου η Αγκυρα διεκδικεί κυριαρχικά δικαιώματα και έχει μονομερώς προσδιορίσει ως οριογραμμή της υποτιθέμενης τουρκικής υφαλοκρηπίδας.

Όπως σημειώνεται, το οικόπεδο «W18» εκκινεί από το τελευταίο σημείο της ελληνο-αιγυπτιακής οριοθετημένης ΑΟΖ και εκτείνεται ανατολικά πέραν του 28ου μεσημβρινού, δημιουργώντας έτσι τις συνθήκες για πιθανή αναγνώριση εκ μέρους της Αιγύπτου της «γραμμής Ερτζιγές», η οποία αγνοεί ουσιαστικά πλήρως τα ελληνικά δικαιώματα στο σύμπλεγμα του Καστελλορίζου.

«Σφήνα» από Τουρκία

Κάτι που έσπευσε να εκμεταλλευτεί η τουρκική ηγεσία, με τον υπουργό Άμυνας  Χουλουσί Ακάρ να υποστηρίζει ότι «η απόφαση που πήρε η Αίγυπτος, σεβόμενη τη δική μας περιοχή θαλάσσιας ευθύνης, είναι σύμφωνη και με τη δική μας θέση αλλά και είναι προς το συμφέρον των δικαιωμάτων του λαού της Αιγύπτου. Εκτιμούμε πως την ερχόμενη περίοδο με την Αίγυπτο μπορούμε να υπογράψουμε συμφωνία, μνημόνιο καθορισμού θαλάσσιων ζωνών ευθύνης που να είναι σύμφωνο με τα σύνορα των περιοχών ευθύνης μας, τα οποία έχουμε δηλώσει στον ΟΗΕ. To Υπουργείο Εξωτερικών μας κάνει τις απαραίτητες εργασίες με τις αρμόδιες υπηρεσίες και ευχόμαστε να έχουμε θετικό αποτέλεσμα».

Από την πλευρά της, η Αθήνα σημείωνε μέσω διπλωματικών πηγών, το Σάββατο, ότι «παρακολουθεί με ενδιαφέρον τις ανακοινώσεις της τουρκικής πλευράς σχετικά με ενδεχόμενο προσέγγισης μεταξύ Αιγύπτου και Τουρκίας και την έντονη κριτική της Αιγυπτιακής πλευράς στο πλαίσιο του Αραβικού Συνδέσμου που καταδίκασε τον τουρκικό παρεμβατισμό στην περιοχή, αρχής γενομένης από τη Λιβύη και τη Συρία».

Παράλληλα, οι ελληνικές διπλωματικές πηγές υπενθύμιζαν ότι ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών συμμετείχε πρόσφατα στη συνεδρίαση της Αραβικής Υπουργικής Επιτροπής για την παρακολούθηση των τουρκικών παρεμβάσεων, «όπου επιβεβαιώθηκε η κατηγορηματική απόρριψη των τουρκικών παρεμβάσεων στην περιοχή, οι οποίες περιλαμβάνουν την παρουσία τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων στα εδάφη των αραβικών χωρών». Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, «ο κ. Σούκρι στην τοποθέτηση του τόνισε ότι αυτές οι πολιτικές δεν έχουν αποφέρει παρά μόνο την εμβάθυνση της πόλωσης και των διαφορών».

Στην Κύπρο

Μετά το Κάιρο, ο Νίκος Δένδιας θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Κύπρο, όπου θα έχει συνάντηση με τον Κύπριο ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη.

Συμφωνα με την επίσημη ενημέρωση, κατά τη συνάντηση των δύο υπουργών, θα εξεταστούν δύο ζητήματα: Το ένα είναι ο συντονισμός στο Κυπριακό, δεδομένου ότι τη Δευτέρα θα βρίσκεται στη Λευκωσία η ειδική απεσταλμένη του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Τζέιν Χολ Λουτ, η οποία θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη, και η οποία την Τετάρτη θα επισκεφτεί την Αθήνα, όπου θα έχει μια σύντομη συνάντηση με τον Νίκο Δένδια και στη συνέχεια θα έχει συναντήσεις με την υπηρεσιακή ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών.

Το δεύτερο ζήτημα που θα συζητηθεί κατά τη συνάντηση των δύο υπουργών Εξωτερικών στη Λευκωσία, είναι οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και οι σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας ενόψει του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ στις 22 Μαρτίου, αλλά και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στο οποίο θα υποβληθεί η έκθεση του ύπατου εκπροσώπου της ΕΕ Ζοσέπ Μπορέλ.

Οι δύο άνδρες, δεν αποκλείεται να συζητήσουν και τις προτάσεις για αλλαγή της πορείας του αγωγού φυσικού αερίου EastMed. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας  «Το Βήμα» την προηγούμενη εβδομάδα, το Κάιρο έχει καταθέσει πρόταση για παράκαμψη της Κύπρου από τον αγωγό, μέσω σύνδεσης Ισραήλ (κοίτασμα Λεβιάθαν) – Αιγύπτου – Ελλάδας (Κρήτης) και μεταφοράς από εκεί με LNG στην ηπειρωτική Ελλάδα. Το ίδιο δημοσίευμα υποστήριζε ότι ήδη έχουν γίνει και σχετικές συζητήσεις ανάμεσα σε Μητσοτάκη, Αλ Σίσι, Νετανιάχου και ότι ενήμερος για την πρόταση είναι και ο Πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης.

Must in

Θρίαμβος της Μπόρνμουθ στο «Ολντ Τράφορντ» (3-0) – Γκέλα για την Τσέλσι (0-0)

Μια από τα ίδια για τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ που είδε την Μπόρνμουθ να φεύγει με μεγάλο «διπλό» από το Ολντ Τράφορντ (3-0) – Στο 0-0 έμειναν Τσέλσι και Έβερτον, με τους μπλε να μένουν πίσω στη «μάχη» του τίτλου.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024
Απόρρητο