Συρεγγέλα: Η πανδημία έπληξε τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των γυναικών
Η αρμόδια για τη Δημογραφική Πολιτική και την Οικογένεια, Μαρία Συρεγγέλα, μίλησε από το βήμα της Βουλής στη συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων, με θέμα «Ημέρα για τα δικαιώματα των Γυναικών»
- Με αλλεπάλληλες μαχαιριές η δολοφονία στο ξενοδοχείο στην Καλαμάτα - Ομολόγησε ο 35χρονος
- ΗΠΑ: Κρίσιμο 48ωρο – Ο Τραμπ οδηγεί τη χώρα σε… shutdown
- Αποκάλυψη in: Μία πολυμήχανη 86χρονη παγίδευσε μέλη συμμορίας «εικονικών ατυχημάτων» στα Χανιά
- Δημήτρης Ήμελλος: Το τελευταίο αντίο στον αγαπημένο ηθοποιό -Τραγική φιγούρα η μητέρα του
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η εκδήλωση στη Βουλή για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.
Στην ομιλία της η Υφυπουργός Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων Μαρία Συρεγγέλα τόνισε ότι η 8η Μαρτίου συμβολίζει τους συνεχείς αγώνες που δίνουν οι γυναίκες για ίσα δικαιώματα και ίση μεταχείριση. Μπορεί το νομοθετικό πλαίσιο που ισχύει σήμερα στην Ελλάδα να έχει βελτιώσει σημαντικά τη θέση των Ελληνίδων στην κοινωνία, ωστόσο, η ουσιαστική επίτευξη της ισότητας δεν έχει πραγματοποιηθεί. Γυναίκες και άνδρες δεν απολαμβάνουν τα ίδια δικαιώματα στην πράξη και την ύπαρξη ανισοτήτων μαρτυρούν όλοι οι δείκτες της κοινωνικής και οικονομικής ζωής.
Η αρμόδια για τη Δημογραφική Πολιτική και την Οικογένεια, Μαρία Συρεγγέλα, μιλώντας από το βήμα της Βουλής στη συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων, με θέμα «Ημέρα για τα δικαιώματα των Γυναικών», είπε επίσης: «Η πανδημία έχει πλήξει τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των γυναικών. Οι γυναίκες είναι τα κοινωνικά θύματα της κρίσης αυτής που ακόμη δεν έχει τελειώσει».
Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, το έργο των Δομών του Δικτύου της ΓΓΔΟΠΙΦ δεν σταμάτησε ούτε για μία ημέρα. Αντιθέτως επιτάθηκε, διαφυλάσσοντας στο ακέραιο την υγεία τόσο των εργαζομένων όσο και των εξυπηρετούμενων. Επιπλέον ήταν προτεραιότητα η διατήρηση και ενίσχυση του δικτύου της ΓΓΔΟΠΙΦ για την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών με την έγκαιρη χρηματοδότηση τους για τα έτη 2021-2023 από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο. ΄Ετσι, τα 42 Συμβουλευτικά Κέντρα, οι 20 Ξενώνες Φιλοξενίας και η 24ωρη Γραμμή SOS 15900 θα συνεχίζουν να παρέχουν απρόσκοπτα, ολοκληρωμένες φροντίδες.
Με την απόφασή μας να χορηγείται άδεια ειδικού σκοπού με αποδοχές στις εργαζόμενες λόγω της καραντίνας και της διακοπής λειτουργίας των σχολείων και των παιδικών σταθμών αλλά και τις αποτελεσματικές εκστρατείες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την προστασία των γυναικών από τη βία, με το μήνυμα «Μένουμε Σπίτι αλλά δεν Μένουμε Σιωπηλές» η χώρα μας συμπεριλήφθηκε στις καλές πρακτικές του ΟΗΕ για το Καθεστώς των Γυναικών.
«Το έργο μας όμως συνεχίζεται καθώς στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων αναλαμβάνουμε νέες πρωτοβουλίες», υπογράμμισε η κ. Συρεγγέλα.
Σύντομα θα κατατεθεί προς κύρωση στη Βουλή η Σύμβαση 190 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας σχετικά με τη βία και την παρενόχληση στον κόσμο της εργασίας ενώ στο άμεσο προσεχές διάστημα θα παρουσιαστεί το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα των Φύλων. Επιπλέον στον νέο Εργασιακό Νόμο θα περιλαμβάνονται μέτρα που θα εξασφαλίζουν στις γυναίκες την παραμονή και ανέλιξη στην αγορά εργασία και μετά την απόκτηση παιδιών. «Παράλληλα, συντονίζουμε, παρακολουθούμε, υλοποιούμε και αξιολογούμε κάθε μέτρο και κάθε πολιτική που υιοθετείται για την εφαρμογή της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας», κατέληξε η κ. Συρεγγέλα.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις