Λιβύη : Ραντεβού στα… τυφλά για το κοινοβούλιο στη Σύρτη
Οι 200 βουλευτές που εξελέγησαν το 2014 καλούνται να εγκρίνουν την μεταβατική κυβέρνηση του εντολοδόχου πρωθυπουργού Άμπντελ Χαμίντ Ντμπεϊμπά. Όμως, πολλοί έχουν πεθάνει, άλλοι έχουν παραιτηθεί και ορισμένοι κάνουν εμπάργκο.
Ραντεβού στη Σύρτη έχουν δώσει σήμερα τα μέλη του κοινοβουλίου της Λιβύης, προκειμένου να εγκρίνουν τη μεταβατική κυβέρνηση εθνικής ενότητας που παρουσίασε την περασμένη εβδομάδα ο εντολοδόχος πρωθυπουργός, Άμπντελ Χαμίντ Ντμπεϊμπά. Πρόκειται, όμως, και για ένα ραντεβού στα… τυφλά, καθώς ουδείς γνωρίζει ούτε πόσα από τα 200 μέλη που τυπικά έχει η βουλή θα παραβρεθούν ούτε ποιο θα είναι το τελικό αποτέλεσμα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι το βράδυ της Κυριακής, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της βουλής, στην πόλη που (εκτός από γενέτειρα του Καντάφι και στρατηγικής σημασίας λιμάνι) αποτελεί το φυσικό σύνορο ανάμεσα στη δυτική και ανατολική Λιβύη είχαν φτάσει μόλις 75 από τους βουλευτές που είχαν εκλεγεί το 2014. Όσον αφορά τους υπόλοιπους, όπως ο ίδιος σημείωσε, κάποιοι έχουν πεθάνει ή σκοτωθεί, άλλοι έχουν παραιτηθεί, ενώ ορισμένοι έχουν απειλήσει ανοιχτά να μποϊκοτάρουν τη σημερινή συνεδρίαση.
Σκιά δωροδοκίας
Σοβαρό πρόβλημα υπάρχει, όμως, και με τον ίδιο τον Ντμπεϊμπά, γνωστό στέλεχος του καθεστώτος Καντάφι. Κι αυτό διότι, όπως είναι γνωστό, πρόσφατα αποκαλύφθηκε ότι η επιλογή του έγινε μετά από δωροδοκίες (με αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια) πολλών εξ όσων συμμετείχαν στη διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Τύνιδα, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.
Πρέπει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι ακόμη και εάν οι παρευρισκόμενοι βουλευτές δεν πουν το «ναι», έχει προβλεφθεί το… παραθυράκι που θα επιτρέψει στην προτεινόμενη κυβέρνηση να αναλάβει καθήκοντα και να οδηγήσει, όπως προβλέπεται τυπικά, τη χώρα σε εκλογές στις 24 Δεκεμβρίου. Πρακτικά, τα ίδια τα Ηνωμένα Έθνη έχουν το δικαίωμα να πουν την τελευταία λέξη και να δώσουν το πράσινο φως στην κυβέρνηση, έστω και χωρίς την έγκριση της βουλής.
Εύθραυστη εκεχειρία
Την ίδια στιγμή, η εκεχειρία στα πεδία των μαχών παραμένει εύθραυστη. Ένταση επικρατεί ακόμη και γύρω από τη Σύρτη, η οποία παραμένει στα χέρια των δυνάμεων του LNA, του οποίου ηγείται ο Χαλίφα Χαφτάρ. Το αντίπαλο στρατόπεδο, όμως – η κυβέρνηση εθνικής ενότητας της Τρίπολης (GNA) – θεωρεί ότι έτσι παραβιάζεται ντε φάκτο η συμφωνία που έχει επιτευχθεί και απειλεί να αναλάβει δράση.
Έτσι, εφόσον η συνεδρίαση της βουλής που ξεκινά σήμερα καταλήξει σε ναυάγιο, τίποτε δεν αποκλείει – το αντίθετο, μάλιστα – την επανάληψη των εχθροπραξιών. Πολύ περισσότερο που εκτός από τα αντίπαλα στρατόπεδα που παραμένουν με το δάχτυλο στη σκανδάλη, παρόντες στη Λιβύη είναι και οι ξένοι υποστηρικτές τους – Τούρκοι και Αιγύπτιοι, Σύριοι και Ρώσοι μισθοφόροι και πολλοί άλλοι.
- Αλκίνοος Ιωαννίδης: Δύσκολες ώρες για τον τραγουδιστή – Πέθανε η μητέρα του
- Η σκοτεινή πλευρά των γιορτών: Άνοδος της ενδοοικογενειακής βίας κατά την εορταστική περίοδο
- Κρήτη: Ο Άγιος Βασίλης καταδύθηκε στον βυθό για τα παιδιά που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία
- Σκόραρε ο Παυλίδης, στην κορυφή η Μπενφίκα (3-0, vid)
- Η Κάρα Ντελεβίν μεταμφιέζεται σε Έλτον Τζον για το remake του «Step Into Christmas»
- Γερμανία: Χάνει σε δημοτικότητα ο Σολτς – Τι δείχνει η πρώτη δημοσκόπηση μετά την επίθεση στο Μαγδεμβούργο