Φόρουμ ΝΑ Μεσογείου : Νέο μέλος η Γαλλία, παρατηρητής οι ΗΠΑ, απούσα η Τουρκία
Η απόφαση ελήφθη κατά την τέταρτη υπουργική συνάντηση του Φόρουμ που πραγματοποιήθηκε στο Κάιρο. Στη συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι της Αιγύπτου, της Ελλάδας, της Κύπρου, του Ισραήλ, της Ιορδανίας, της Ιταλίας και της Παλαιστίνης.
Ένα νέο πλήρες μέλος – τη Γαλλία – έχει και επισήμως από σήμερα το Φόρουμ της Νοτιοανατολικής Μεσογείου για το Φυσικό Αέριο. Η απόφαση, η οποία προβλέπει και τη συμμετοχή των ΗΠΑ ως παρατηρητή, ελήφθη κατά την τέταρτη υπουργική συνάντηση του Φόρουμ που πραγματοποιήθηκε στο Κάιρο.
Στη συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι της Αιγύπτου, της Ελλάδας, της Κύπρου, του Ισραήλ, της Ιορδανίας, της Ιταλίας και της Παλαιστίνης, που ενέκριναν τη λειτουργία του Οργανισμού που έλαβε επίσημα «σάρκα και οστά» από την 1η Μαρτίου. Από την ελληνική πλευρά συμμετείχε μέσω τηλεδιάσκεψης, ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας, ενώ την Κύπρο εκπροσώπησε η υπουργός Ενέργειας Νατάσα Πηλείδου.
Στο κοινό ανακοινωθέν τους, όλοι οι υπουργοί τάχθηκαν υπέρ της ανάπτυξης μιας βιώσιμης περιφερειακής αγοράς φυσικού αερίου, με πλήρη σεβασμό των δικαιωμάτων των μελών του έναντι των φυσικών τους πόρων, σύμφωνα πάντοτε με το διεθνές δίκαιο. Επίσης, αναγνώρισαν το σημαντικό ορόσημο αλλά και όλα τα σημαντικά βήματα και τα διαδοχικά επιτεύγματα που πραγματοποιήθηκαν από την έναρξη της ιδέας του Φόρουμ τον Ιανουάριο του 2019 μέχρι τη σημερινή επίσημη έναρξη της λειτουργίας του.
Προεδρία Κύπρου το 2022
Η πρώτη θητεία του Οργανισμού θα γίνει φέτος από την Αίγυπτο και θα ακολουθήσει η Κύπρος το 2022. Η Κύπρος θα παραλάβει την προεδρία του διεθνούς οργανισμού από τον Ιανουάριο του 2022.
Στη συνάντηση συζητήθηκαν ακόμα οι δυνατότητες ανάπτυξης μιας μακροπρόθεσμης στρατηγικής για το Φόρουμ, με δύο νέες πρωτοβουλίες σχετικά με την «απανθρακοποίηση του φυσικού αερίου» και το «LNG ως καύσιμο για τα σκάφη», σύμφωνα με τις περιβαλλοντικές παγκόσμιες τάσεις. Τα μέλη του Φόρουμ θα σχηματίσουν ειδικές ομάδες εργασίας εμπειρογνωμόνων για την ανάπτυξη της στρατηγικής και για καθεμία από αυτές τις πρωτοβουλίες.
Στη συνέχεια, οι υπουργοί επισήμαναν την πρόοδο που σημειώθηκε στην προετοιμασία μελέτης με θέμα «Προμήθεια και ζήτηση φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο», σύμφωνα με την αξιολόγηση της αγοράς φυσικού αερίου, μία μελέτη που στηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Τα ιδρυτικά μέλη συμφώνησαν να συγκαλέσουν την επόμενη Υπουργική Συνάντηση στο Κάιρο κατά τα τέλη του 2021. Τέλος, οι συμμετέχοντες υπουργοί εξέφρασαν τη βαθιά εκτίμησή τους προς την Αίγυπτο και τον Πρόεδρο της χώρας ‘Αμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι, για την παροχή της μέγιστης υποστήριξής του ως χώρας υποδοχής και προς τον Αιγύπτιο υπουργό Πετρελαίου και Ορυκτών Πόρων, Τάρεκ Ελ Μόλα.
- Τριντό: Τον εγκατέλειψε η πλειοψηφία των βουλευτών του – Πολιτική κρίση στο φόντο της εκλογής Τραμπ
- «Ήταν όλοι τους παιδιά μου», το αριστούργημα του Άρθουρ Μίλλερ στο θέατρο Αλκυονίς
- Το ΕΚΠΑ στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο του CIVIS: Μια Διαδρομή Πρωτοπορίας και Εξωστρέφειας
- Εφορία: Αυτόματη επιβολή προστίμων για εκπρόθεσμες φορο-δηλώσεις
- Πως ο πόλεμος στην Ουκρανία έκανε ακροδεξιά και πληθωρισμό παγκόσμιους «βασιλιάδες»
- Επιστροφή στον πρώην: Η σύγχρονη «Οδύσσεια» των σχέσεων