Η ισραηλινή «διπλωματία των εμβολίων»
Την αποστολή στο εξωτερικό 100.000 περισσευούμενων δόσεων του εμβολίου της Moderna εξετάζει το Ισραήλ, σύμφωνα με το δίκτυο ΚΑΝ. Ως παραλήπτες αναφέρει 20 χώρες και ειρηνευτική δύναμη στη Χερσόνησο του Σινά
Το πρώτο, προ λίγων ημερών εγχείρημα ήταν επεισοδιακό και αμφιλεγόμενο.
Μέλη του ισραηλινού υπουργικού συμβουλίου δήλωσαν άγνοια. Διάφορα ΜΜΕ κατήγγειλαν ότι η υγειονομική βοήθεια προς χώρες του εξωτερικού συνοδεύτηκε με αξιώσεις διπλωματικών ανταλλαγμάτων.
Μέχρι και ο γενικός εισαγγελέας άρχισε έρευνα για το εάν ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Νετανιάχου -από το γραφείο του οποίου είχε γίνει η αρχική ανακοίνωση- υπερέβη τις αρμοδιότητές του.
Τώρα, δύο εβδομάδες πριν από τις νέες πρόωρες εκλογές της 23ης Μαρτίου (την τέταρτη εκλογική αναμέτρηση μέσα σε δύο χρόνια), το Ισραήλ ετοιμάζεται να στείλει και πάλι σε φίλους και σε… υποψήφιους συμμάχους μέρος από τα αδιάθετα εμβόλια που διαθέτει.
Όπως μεταδίδει το κρατικό δίκτυο KAN, η κυβέρνηση Νετανιάχου διαπραγματεύεται με 20 χώρες και με την Moderna για την αποστολή στο εξωτερικό 100.000 δόσεων του εμβολίου της αμερικανικής φαρμακοβιομηχανίας.
Αυτές είχαν αγοραστεί από πέρυσι το καλοκαίρι, προτού το Τελ Αβίβ κλείσει τη συμφωνία με την Pfizer, με το σκεύματα της οποίας εμβολιάζεται εξ αρχής ο πληθυσμός του Ισραήλ.
Το αποτέλεσμα είναι τα εμβόλια της Moderna (και όχι μόνον αυτά) να στοιβάζονται, ως περίσσευμα, στο Ισράηλ. Πλέον, ωστόσο, πλησιάζει η ημερομηνία λήξης τους, που είναι στα τέλη του Μαΐου.
Λίστα 20 χωρών
Σύμφωνα με το Kan, στη λίστα των 20 χωρών συμπεριλαμβάνονται οι Ουγγαρία, Κύπρος, Σαν Μαρίνο, Μαυριτανία (οδεύει προς εξομάλυνση των σχέσεων με το Ισραήλ), Αιθιοπία, Τσαντ, Κένυα, Ουγκάντα, Γουινέα, Γουατεμάλα και Μαλδίβες. Κάθε μία, ανέφερε το δίκτυο, αναμένεται να παραλάβει από 5.000 δόσεις.
Περίπου άλλα 2.400 εμβόλια αναμένεται να αποσταλούν, σύμφωνα πάντα με τον ΚΑΝ, και στην πολυεθνική ειρηνευτική δύναμη στη Χερσόνησο του Σινά, που σταθμεύει στην περιοχή από το 1979, μετά την υπογραφή της ειρηνευτικής συμφωνίας Αιγύπτου-Ισραήλ.
Στο μεσοδιάστημα, πριν «παγώσει» με εισαγγελική εντολή η αποστολή των πρώτων περισσευούμενων παρτίδων, πριν από δύο εβδομάδες, η Ονδούρα και η Τσεχία (που είχαν στο μεταξύ δηλώσει έτοιμες να μεταφέρουν τις πρεσβείες τους στην Ιερουσαλήμ) πρόλαβαν να παραλάβουν από 5.000 δόσεις.
Τα νέα σχέδια της ισραηλινής κυβέρνησης, σχολιάζουν οι Times of Israel «αποτελούν μία νέα τροπή σε μία υπόθεση, που εγείρει ερωτήματα για τις αρμοδιότητες του Νετανιάχου να λαμβάνει τέτοιες αποφάσεις, καθώς και για την κίνησή του να βοηθήσει μακρινά κράτη στην Αφρική και στη Λατινική Αμερική, την ώρα που τα γειτονικά παλαιστινιακά εδάφη πασχίζουν να εξασφαλίσουν εμβόλια. Επίσης, καταδεικνύουν τον τρόπο, με τον οποίο τα εμβόλια μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως εργαλείο για διπλωματικά κέρδη, σε μία περίοδο παγκόσμιων ελλείψεων» στην παραγωγή τους.
Παλαιστινιακά «φάλτσα»
Μόλις χθες, εν τω μεταξύ, άρχισαν οι ισραηλινές αρχές τον τον εμβολιασμό περίπου 120.000 Παλαιστινίων, που έχουν άδεια εργασίας στο Ισραήλ και στους εβραϊκούς οικισμούς στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.
Στο μεσοδιάστημα, στα παλαιστινιακά εδάφη ο κοροναϊός «θερίζει». Τα νοσοκομεία στη Ραμάλα και στη Βηθλεέμ έχουν φτάσει στα όριά τους.
Λόγω της έξαρσης των κρουσμάτων, η Παλαιστινιακή Αρχή επέβαλε lockdown το Σαββατοκύριακο.
Σε αντίθεση, εν τω μεταξύ, με το Ισραήλ -που έχει εμβολιάσει πάνω από το 53% του πληθυσμού με τουλάχιστον μία δόση και το 40% και με τις δύο- στα παλαιστινιακά εδάφη δεν έχει ακόμη φτάσει κάποια μεγάλη παρτίδα εμβολίων.
Από το φορτίο, πάντως, των 12.000 δόσεων που παρέλαβαν προ ημερών οι αρχές στη Ραμάλα, το ένα δέκατο χορηγήθηκε σκανδαλωδώς σε άτομα που δεν ανήκαν καν στις ομάδες προτεραιότητας, ήτοι στους υγειονομικούς.
Δόθηκαν, αντιθέτως, σε υπουργούς, προεδρικούς φρουρούς, μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής του Οργανισμού για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO) και μέλη της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου.
Εν μέσω θύελλας αντιδράσεων από οργανώσεις, το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας παραδλέχθηκε ότι στους τελευταίους χορηγήθηκε το 10% των δόσεων που παραλήφθηκαν, ενώ άλλες 200 εστάλησαν στο βασιλικό δικαστήριο της Ιορδανίας, κατόπιν αιτήματος του Αμμάν.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις