Κίνα και Ρωσία σχεδιάζουν ερευνητικό σταθμό στη Σελήνη
Ο Διεθνής Επιστημονικός Σεληνιακός Σταθμός θα χρησιμοποιηθεί για έρευνα με απώτερο στόχο την αξιοποίηση των φυσικών πόρων του φεγγαριού.
- Η τηλεθέαση του debate ΣΥΡΙΖΑ – Ελπίδες για τη συμμετοχή στην κάλπη της Κυριακής – Η σύγκριση με το ΠΑΣΟΚ
- Ο καλλιτέχνης που απείλησε ότι θα κατέστρεφε πολύτιμα έργα τέχνης αν ο Τζούλιαν Ασάνζ πέθαινε στη φυλακή
- Για ποια εγκλήματα κατηγορούνται οι Νετανιάχου, Γκάλαντ και Ντέιφ
- Να απομονώσει τους αποστάτες καλούν οι 87+ τον πολιτικό κόσμο - «Να μην αποδεχτούν έδρες προϊόν συνωμοσίας»
Μνημόνιο για την δημιουργία διεθνούς ερευνητικού σταθμού σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη ή και στην επιφάνεια του φεγγαριού υπέγραψαν οι διαστημικές υπηρεσίες της Ρωσίας και της Κίνας.
Το μνημόνιο προβλέπει ότι Πεκίνο και Μόσχα θα συνεργαστούν για τον σχεδιασμό, την ανάπτυξη και τη λειτουργία του σταθμού, χωρίς όμως να παραθέτει το χρονοδιάγραμμα του σχεδίου.
Ο Διεθνής Επιστημονικός Σεληνιακός Σταθμός θα χρησιμοποιηθεί για έρευνα με απώτερο στόχο την αξιοποίηση των φυσικών πόρων του φεγγαριού.
«Η Κίνα και η Ρωσία θα αξιοποιήσουν την συσσωρευμένη εμπειρία τους στη διαστημική επιστήμη, έρευνα και ανάπτυξη και την χρήση διαστημικού εξοπλισμού και διαστημικής τεχνολογίας προκειμένου να αναπτύξουν από κοινού έναν οδικό χάρτη» ανέφεραν οι δύο χώρες σε κοινή ανακοίνωσή τους (στα κινεζικά).
Το σχέδιο ενθαρρύνει τη διεθνή συνεργασία και θα προσφέρει ισότιμη πρόσβαση σε όποια άλλη χώρα ενδιαφέρεται να συμμετάσχει, αναφέρει το Reuters.
Το μνημόνιο υπογράφηκε την Τρίτη σε τηλεδιάσκεψη του επικεφαλής της ρωσικής διαστημικής υπηρεσίας Roscosmos, Ντμίτρι Ρογκόζιν, και τον επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Διαστήματος της Κίνας, Ζανγκ Κετζιάν.
Η Ρωσία, κάποτε πρωτοπόρος της διαστημικής εξερεύνησης, έχει μείνει πίσω τα τελευταία χρόνια σε σχέση με την Κίνα και τις ΗΠΑ.
Το φιλόδοξο διαστημικό πρόγραμμα της Κίνας έχει μια σειρά από σημαντικές επιτυχίες στο πρόσφατο ενεργητικό της, όπως την αποστολή Chang’e-5 που έφερε πέρυσι στη Γη δείγματα από την επιφάνεια της Σελήνης.
Μια άλλη κινεζική αποστολή με την ονομασία Tianwen-1 τέθηκε τον περασμένο μήνα σε τροχιά γύρω από τον Άρη και ετοιμάζεται να απελευθερώσει σκάφος που θα επιχειρήσει προσεδάφιση εντός του Μαΐου.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις