Lockdown : O κοροναϊός τινάζει στον αέρα τα σχέδια για χαλάρωση των μέτρων – Πώς θα μπορούσε να ανοίξει η χώρα
Θέλει τρόπο και όχι... χρόνο: Οι προτάσεις για αναπροσαρμογή ήδη ισχύοντων μέτρων, οι οποίες θα μπορούσαν να δημιουργήσουν ένα γόνιμο έδαφος για ένα ασφαλές άνοιγμα με συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα.
Tα πάνω κάτω έχει φέρει ο κοροναϊός στη ζωή μας εδώ και ένα χρόνο και από ό,τι φαίνεται το ανελέητο σφυροκόπημα της πανδημίας δεν λέει να κοπάσει. Τα όποια σχέδια – είτε σε ατομικό επίπεδο είτε σε κυβερνητικό – για το μέλλον πηγαίνουν συνεχώς πίσω, έχοντας παρασυρθεί από τις απρόβλεπτες ορέξεις αυτή της τρικυμίας που ακούει στο όνομα Covid-19.
Αποτέλεσμα είναι το συνεχές «άνοιξε-κλείσε», ανάλογα με το αν τα επιδημιολογικά δεδομένα θα μας κάνουν… τη χάρη αυτό το μήνα ή όχι, μια τακτική όμως που έχει κουράσει σε πολύ μεγάλο βαθμό τους πολίτες. Αφουγκραζόμενοι την κόπωση της κοινωνίας, κυβέρνηση και λοιμωξιολόγοι δεσμεύτηκαν να βάλουν τέλος στο «ακορντεόν», ωστόσο το μόνο που καταφέρνουν μέχρι στιγμής είναι να λένε κάτι τη μία μέρα που την επόμενη έχει ξεπεραστεί από τα δεδομένα της πανδημίας.
Μπροστά λοιπόν στην αφόρητη πίεση του τρίτου κύματος της πανδημίας, η οποία έχει επικεντρωθεί αυτή τη φορά στην Αττική, τα όποια σχέδια ή υποσχέσεις για άνοιγμα μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα μπροστά στη δραματική καθημερινότητα. Μια καθημερινότητα με γεμάτα νοσοκομεία και ΜΕΘ, με εφημερίες-«θρίλερ», με κρούσματα σε όλες τις γειτονιές της Αθήνας, με συνωστισμό στα ΜΜΜ, με τηλεργασία μόνο στο 50%…
Πώς λοιπόν μπορεί να καταρτιστεί ένα ασφαλές σχέδιο για την όποια άρση του lockdown με ορίζοντα το καλοκαίρι του 2021 χωρίς… πισωγυρίσματα;
Οι 3 παράμετροι που «ορίζουν» την πανδημία
Πριν απαντηθεί αυτή η ερώτηση, πρέπει να εξεταστούν τρεις βασικές παράμετροι οι οποίες καθορίζουν τα επιδημιολογικά δεδομένα και άρα ένα ενδεχόμενο άνοιγμα.
1. Είναι σημαντική η διασπορά των μεταλλαγμένων στελεχών. Ειδικά, η Αττική βρίσκεται στη «δίνη» των μεταλλάξεων.
2. Ο χρόνος του lockdown επιβάλλεται από τους αριθμούς. Και όταν λέμε αριθμούς, προκρίνουμε κυρίως τις εισαγωγές στα νοσοκομεία και ΜΕΘ, και σε δεύτερο βαθμό τον αριθμό των κρουσμάτων.
3. Η τήρηση των ισχύοντων μέτρων και η ενδεχόμενη αναπροσαρμογή τους.
Η τελευταία παράμετρος ειδικά μπορεί να αποδειχτεί καθοριστική και θα μπορούσε να επιτευχθεί μέσα στις επόμενες 20 μέρες (εφόσον φυσικά εφαρμοστεί). Ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης υποστηρίζει πως η πολιτεία να προσαρμόσει τη στρατηγική αντιμετώπισης της πανδημίας, λαμβάνοντας συγκεκριμένα μέτρα στις εστίες μετάδοσης και να μη στηρίζεται κυρίως στην ατομική ευθύνη.
Πρέπει δηλαδή:
- Να πάμε στο υψηλό επίπεδο τηλεργασίας τώρα (70-80%).
- Να περιοριστεί ο αριθμός των επιβατών και να γίνονται απολυμάνσεις στα ΜΜΜ.
- Να γίνονται rapid test στους εργασιακούς χώρους και στα σχολεία όταν ανοίξουν.
- Προτεραιότητα στο άνοιγμα της αγοράς και μετά στα σχολεία. Στις σχολικές τάξεις θα πρέπει να μειωθεί ο αριθμός των παιδιών.
Ο οδικός χάρτης για ένα κανονικό καλοκαίρι
Για να έρθουμε να απαντήσουμε στο προηγούμενο ερώτημα, σύμφωνα λοιπόν με τον κ. Σαρηγιάννη, δεν έχει σημασία η ημερομηνία της όποιας χαλάρωσης του lockdown, αλλά ο τρόπος που θα ανοίξουμε.
«Τις επόμενες ημέρες μπορεί να πάμε με υψηλά κρούσματα. Εξαρτάται και από τον αριθμό των τεστ. Έχει αυξηθεί ο δείκτης θετικότητας και η δυνατότητα επιμόλυνσης. Είμαστε σε αυξητική πορεία. Μπορεί να συνεχιστεί και μετά την Καθαρά Δευτέρα. Το να κάνουμε σχεδιασμό ανοίγματος είναι σωστό, κυρίως σε ό,τι αφορά στον τρόπο που θα ανοίξουμε, και όχι την ημερομηνία. Το θέμα είναι να ανοίξουμε με μεγαλύτερη ασφάλεια. Και αυτό προϋποθέτει δουλειά υποδομής και ίσως αλλαγές στη σειρά των εμβολιασμών», τόνισε ο καθηγητής Υγειονομικής και Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ.
Στη συνέχεια, όπως δήλωσε σε συνέντευξη του στο euro2day, θα πρέπει να υιοθετηθεί μια «έξυπνη» στρατηγική εμβολιασμού στοχευμένη σε συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζόμενων, μόλις ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός των μεγαλύτερων ηλικιών και των ευάλωτων ομάδων.
Η πρόταση της ερευνητικής ομάδας του κ. Σαρηγιάννη, η οποία επεξεργάστηκε ειδικά μοντέλα συμπεριφοράς καθώς και την επίπτωση που μπορεί να έχει η προσαρμογή του προγράμματος εμβολιασμού, είναι να γίνουν εμβολιασμοί κατά προτεραιότητα των επαγγελματιών με μεγαλύτερη παρουσία σε χώρους συγχρωτισμού, όπως οι υπηρεσίες καταλυμάτων, η εστίαση, το εμπόριο, ο πολιτισμός και άλλες κατηγορίες που θα ανοίξουν σταδιακά.
Όπως εξηγεί ο καθηγητής: «Υπολογίζεται πως αυτοί οι εργαζόμενοι είναι περίπου 800.000 άνθρωποι. Με ένα εντατικό πρόγραμμα, αυτοί μπορούν να εμβολιαστούν σε ένα διάστημα της τάξης του ενός μήνα. Αν αυτό γίνει μέχρι το τέλος Ιουνίου, τα μοντέλα δείχνουν ότι θα έχουμε 71.500 λιγότερα κρούσματα, δηλαδή μείωση σε ποσοστό περίπου 22%-23%».
560 διασωληνωμένοι στις 25 Μαρτίου
Αξιολογώντας τη σημερινή επιδημιολογική εικόνα της χώρας, με την έκρηξη του αριθμού κρουσμάτων και κυρίως την εντεινόμενη πίεση στο σύστημα υγείας, ο κ. Σαρηγιάννης θεωρεί απίθανο να ανοίξει κάποια δραστηριότητα στις 16 Μαρτίου, ενώ είναι επιφυλακτικός και για τις 22 Μαρτίου.
«Σίγουρα βρισκόμαστε σε μια φάση κοντά στην κορύφωση ή ίσως στην κορύφωση, πρέπει να παρακολουθήσουμε τις επόμενες ημέρες την εξάπλωση των μεταλλαγμένων στελεχών. Είναι προφανές ότι αυτή τη στιγμή η μεγάλη πλειοψηφία των νέων στελεχών ειδικά στην Αττική μεγαλώνει τα όρια της αρμοδιότητάς στους υπολογισμούς που κάνουν. Είμαστε σίγουρα στο πάνω κομμάτι της καμπύλης. Υπάρχει μια μικρή αμφιβολία για το αν είμαστε ήδη σε φάση κορύφωσης και σταθεροποίησης σε υψηλα επίπεδα», ανέφερε στο MEGA ο καθηγητής, ερωτηθείς για την κατάσταση της πανδημίας στη χώρα.
«Φαντάζει εφικτό. Αν πάρουμε τα κατάλληλα μέτρα για το άνοιγμα.», σημείωσε σχετικά με το άνοιγμα της αγοράς.
Πάντως, σύμφωνα με το μοντέλο του κ. Σαρηγιάννη, από τους τους 466 διασωληνωμένους σήμερα προβλέπεται να φτάσουμε έως και τους 560 έως τις 25 Μαρτίου, δηλαδή σε ποσοστό κάλυψης 76% πανελλαδικά, ενώ και ο αριθμός των θανάτων μοιραία θα αυξηθεί, καθώς ένα μέρος αυτών των ανθρώπων θα καταλήξει. «Κι όλα αυτά υπό την προϋπόθεση ότι οι μεταλλάξεις δεν θα αποδειχτούν ακόμη πιο δυναμικές από όσο μέχρι σήμερα», προσθέτει χαρακτηριστικά.
Τρομακτικές εικόνες στα νοσοκομεία
Τις προβλέψεις του Δημοσθένη Σαρηγιάννη επιβεβαιώνουν οι ήδη τραγικές εικόνες που αποτυπώνονται σήμερα στα νοσοκομεία της Αττικής. Τρομακτικές είναι οι εφημερίες στα νοσοκομεία της Αττικής, αφού ξεκινούν με ελάχιστες κενές κλίνες ΜΕΘ Covid.
Η κάμερα του MEGA κατέγραψε εικόνες πολέμου στον Ευαγγελισμό, με ασθενίς σε ράντζα στους διαδρόμους. Ο Ευαγγελισμός γέμισε και οι προσπάθειες των γιατρών και των νοσηλευτών δεν μπορούν να δημιουργήσουν τις κλίνες που, είναι αναγκαίες, αλλά δεν υπάρχουν.
Από έξω από το νοσοκομείο τα χειρότερα παίρνουν σειρά. Η ουρά των ασθενών δεν έχει τέλος. Στοιβάζονται και περιμένουν να μπουν μέσα.
Ο Ερυθρός ο οποίος εφημερεύει σήμερα ξεκινά με μηδενικές κλίνες ΜΕΘ, ενώ και στα υπόλοιπα νοσοκομεία εξαντλούνται ώρα με την ώρα.
Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου εκτιμώντας ότι το ΕΣΥ θα δεχτεί ισχυρότερη πίεση στο τέλος του μήνα.
Επιφυλακτικοί οι ειδικοί για χαλάρωση των μέτρων
Τις επιφυλάξεις για οποιαδήποτε άνοιγμα μοιράζεται σημαντική μερίδα των επιστημόνων.
«Δεν ξέρω τι να σας πω, σήμερα είναι η ώρα που όλοι θα πρέπει να συνδράμουμε στο να αντιμετωπίσουμε και να παρέχουμε υγεία στους πολίτες. Το πότε θα κάνουμε το επόμενο βήμα θα το πούμε λίγο αργότερα σήμερα», δήλωσε φανερά προβληματισμένος ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου.
Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Μανώλης Δερμιτζάκης δήλωσε στο Πρώτο Πρόγραμμα πως «Με 3.200 κρούσματα κανείς δεν σκέφτεται να ανοίξουμε πράγματα». Ωστόσο, ο καθηγητής του πανεπιστημίου της Γενεύης αναγνώρισε ότι «χρειαζόμαστε μια αποσυμπίεση» και προτείνε την προσαρμογή μέτρων από άλλες χώρες στα δεδομένα της Ελλάδας.
- Ο Κοστίνια σε ρόλο… εξτρέμ με σέντρες – ξυράφι
- Συρία: Πέντε νεκροί από επιδρομές τουρκικών drones – Τι λέει το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
- Αγρίνιο: Η στιγμή του σεισμού των 4,7 Ρίχτερ σε σούπερ μάρκετ – Τρέχουν έντρομοι υπάλληλοι
- Οι αστροναύτες που αποκλείστηκαν στο διάστημα ποζάρουν με χριστουγεννιάτικους σκούφους
- LIVE: Μπαρτσελόνα – Ατλέτικο Μαδρίτης
- Κύριε Λανουά πως το λένε στα γαλλικά; Ποτέ ξανά τον Ολυμπιακό, Παπαπέτρου και Τσέτσιλας (vid)