Η εταιρεία που μετατρέπει το CO2 σε πέτρα
Το διοξείδιο του άνθρακα που κανονικά θα απελευθερωνόταν στην ατμόσφαιρα διαλύεται σε νερό, το οποίο στη συνέχεια διοχετεύεται σε γεωτρήσεις.
- Πού βρίσκεται η Ahoo Daryaei; - «Αν την έχουν πειράξει θα πάρουν φωτιά οι δρόμοι»
- Όσα συνέβησαν μέσα στην έπαυλη του Φρανκ Σινάτρα – Τζόγος και κρυφές ερωτικές συναντήσεις
- Νέες ισραηλινές σφαγές σε Βηρυτό και Γάζα που παραπέμπει στην «Αποκάλυψη»
- Πόλεμος Ρωσίας - Ουκρανίας: Μήπως είναι πολύ αργά για να αλλάξει η πορεία του;
Μια νέα τεχνολογία που τελειοποιείται από νεοσύστατη εταιρεία στην Ισλανδία υπόσχεται να αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή μετατρέποντας το κυριότερο αέριο του θερμοκηπίου σε πέτρωμα για να το αποθηκεύσει μόνιμα στο υπέδαφος.
Η Carbfix, με έδρα το Ρέικιαβικ, έχει αναπτύξει ένα πλήρως λειτουργικό πρωτότυπο που κατακρατά τις εκπομπές σταθμού ηλεκτροπαραγωγής στην περιοχή του Χέλισχαϊντι.
Το διοξείδιο του άνθρακα που κανονικά θα απελευθερωνόταν στην ατμόσφαιρα διαλύεται σε νερό, το οποίο στη συνέχεια διοχετεύεται σε γεωτρήσεις.
Εκεί, το όξινο ανθρακούχο νερό αντιδρά με το βασαλτικό πέτρωμα και μετατρέπεται σε στερεά ανθρακικά άλατα σε διάστημα μικρότερο των δύο ετών.
Εκτός από την τεχνική της «κατακράτησης άνθρακα», η Carbfix πειραματίζεται και τη μέθοδο της «αφαίρεσης άνθρακα» απευθείας από τον αέρα. Μια πειραματική εγκατάσταση κατασκευάζεται στην ίδια περιοχή σε συνεργασία με την ελβετική εταιρεία Climework, πελάτης της οποίας είναι ο Μπιλ Γκέιτς.
Δείτε επίσης: O Έλον Μασκ λανσάρει διαγωνισμό για την απομάκρυνση του CO2 από την ατμόσφαιρα
Η κατακράτηση άνθρακα είναι η φθηνότερη λύση με κόστος γύρω στα 21 ευρώ ανά τόνο CO2, ποσό σημαντικά χαμηλότερο από την τρέχουσα τιμή των 40 ευρώ ανά τόνο στην ευρωπαϊκή αγορά δικαιωμάτων εκπομπής άνθρακα. Η αφαίρεση CO2 από τον αέρα παραμένει προς το παρόν πολύ ακριβότερη, με τιμές γύρω στα 500 ευρώ ανά τόνο.
Σύμφωνα με την Carbfix, η χωρητικότητα των βασαλτικών πετρωμάτων που υπάρχουν σε όλες τις ηπείρους υπερβαίνει τις παγκόσμιες εκπομπές από την καύση ορυκτών καυσίμων.
Η εταιρεία πειραματίζεται τώρα με τη χρήση άλλων πετρωμάτων πέρα από τους βασάλτες και ελπίζει ότι μέχρι το 2030 θα έχει αποθηκεύσει στο υπέδαφος ένα δισεκατομμύριο τόνους διοξειδίου του άνθρακα.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις