Θερμοκήπιο προσλαμβάνει drone που σκοτώνουν έντομα εν πτήσει
Το σύστημα είναι αρκετά έξυπνο ώστε να ξεχωρίζει τις νυχτοπεταλούδες από τα επωφελή έντομα.
- The Jerusalem Post: H Χαμάς κάνει comeback – Αναγεννήθηκε ή είχε περισσότερους μαχητές;
- Ο Αλέξης Κούγιας απαντά στα σχόλια για την εικόνα του: «Είναι γνωστό το πρόβλημα υγείας μου»
- «Πληρωμένη απάντηση» της πρόεδρου του Μεξικού στον Τραμπ: «Γιατί όχι Αμέρικα Μεξικάνα»
- To ερωτικό γράμμα του Τζίμι Κάρτερ προς τη σύζυγό του, Ρόζαλιν
Ο Ρομπ Μπάαν, καλλιεργητής κάρδαμου στην Ολλανδία, επέλεξε μια λύση υψηλής τεχνολογίας για να καταπολεμήσει τις κάμπιες που τρώνε τη σοδειά του: drone που εξουδετερώνουν νυχτοπεταλούδες στον αέρα πριν προλάβουν να γεννήσουν αβγά.
«Τα προϊόντα μου έχουν πιστοποίηση που δεν επιτρέπει τον ψεκασμό με χημικά. Επιπλέον, δεν θέλω τα χημικά» λέει ο Μπάαν στο Associated Press, λουσμένος στο ροζ φως των LED που βοηθούν τα βλαστάρια να μεγαλώσουν.
Η εταιρεία του Μπάαν, Kopper Cress, διαθέτει τα προϊόντα τους σε ακριβά εστιατόρια σε όλο τον κόσμο.
Σε μια προσπάθεια να μειώσει τις απώλειες, ο καλλιεργητής απευθύνθηκε στην PATS Indoor Drone Solutions, νεοσύστατη εταιρεία που αναπτύσσει αυτόνομα συστήματα drone.
Κάμερες που παρακολουθούν σε μόνιμη βάση το θερμοκήπιο αναγνωρίζουν τις νυχτοπεταλούδες εν πτήσει και στέλνουν τα drone κατευθείαν πάνω τους. Σε βίντεο που ανάρτησε η PATS, οι έλικες του drone κάνουν κομμάτια ένα ανυποψίαστο έντομο.
Σύμφωνα με τον Μπάαν, το σύστημα είναι αρκετά έξυπνο ώστε να ξεχωρίζει τις νυχτοπεταλούδες από τα επωφελή έντομα.
«Δεν θέλεις να σκοτώσεις τις πασχαλίτσες επειδή είναι πολύ χρήσιμες εναντίον της μελίγκρας» εξηγεί ο καλλιεργητής, ο οποίος χρησιμοποιεί αγριομέλισσες για την επικονίαση της καλλιέργειας.
«Τα καλά έντομα είναι συχνά πολύ ακριβά –πληρώνω τουλάχιστον μισό δολάριο για κάθε αγριομέλισσα, και δεν τις θέλω σκοτωμένες» είπε.
Το σύστημα των drone είναι προϊόν συνεργασίας ανάμεσα σε πρώην φοιτητές του Τεχνικού Πανεπιστημίου της Ντελφτ που αναζητούσαν τρόπο να σκοτώσουν τα κουνούπια στο δωμάτιό τους.
Η τεχνολογία ακόμα τελειοποιείται, και ο Μπάαν ελπίζει ότι στο μέλλον θα χρειάζονται λιγότερα drone, ίσως καμιά πενηνταριά, για την περιφρούρηση του θερμοκηπίου.
Κακά μαντάτα για τις νυχτοπεταλούδες…
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις