Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Πανεύκολο μελιτζανοπίλαφο από τον Μακάριο Αβδελιώδη

Πανεύκολο μελιτζανοπίλαφο από τον Μακάριο Αβδελιώδη

Όταν η βασίλισσα των λαχανικών, η μελιτζάνα, συναντά το ρύζι και τα λαχανικά, το αποτέλεσμα είναι ένα πιάτο χορταστικό και πληθωρικό

Ο ιδιοκτήτης μιας από τις θρυλικότερες ταβέρνες της Αθήνας κατάγεται από την Χίο και, σχεδόν πενήντα τώρα χρόνια, καταθέτει στα μαγειρέματά του τις εμπεδωμένες από την ιδιαίτερη πατρίδα του γευστικές μνήμες, τις οποίες δεν διαστάζει να αναβαθμίζει κάθε τόσο με νέες πρώτες ύλες και φαντασία.

Ο «Πειναλέων» Μακάριος Αβδελιώδης δεν βρίσκεται στο πόστο του, λόγω καραντίνας και κλειστών μαγαζιών. Η κουζίνα του σπιτιού του,όμως, στη Νεάπολη Εξαρχείων δεν σταματά να ζεσταίνεται.

Η συγκεκριμένη συνταγή ίσως δεν σας είναι οικεία. Η Χιώτισσα μάνα του Μακάριου αποκαλούσε το συγκεκριμένο πιάτο «μελιτζανοπίλαβο» και το έφταχνε συχνά για την οικογένειά της. Είναι εύκολο, νόστιμο, χορταστικό και αρκούντως ιδιαίτερο για να σταθεί επάξια ως πρώτο ή κυρίως πιάτο στα μικρά οικογενειακά τραπέζια που επιτάσσουν οι καιροί.

Υλικά για 4 άτομα

500 γρ ρύζι γλασε ή καρολίνα
Δύο μέτρια κρεμμύδια
Δύο σκελίδες σκόρδο
Μια πράσινη και μια κόκκινη πιπεριά
Άνιθο και μαϊντανό 3-4 κλωνάρια
Αλάτι, πιπέρι, κουρκουμά (προαιρετικά), 3-4 κόκκους μπαχάρι

Μία μεγάλη ή δύο μεσαίες μελιτζάνες

Ταπεινά υλικά με δυνατό γευστικό αποτύπωμα

Εκτέλεση με δύο σκεύη

Κόβουμε την  μελιτζάνα σε κυβάκια 1χ1.5 εκ περίπου και τις τηγανίζουμε σε αρκετό και καυτό λάδι που, όμως, δεν πρέπει να  ρουφήξουν. Τις αποσύρουμε σε τρυπητό να φύγουν τα υπόλοιπα λάδια.

Τι, που έχει μελιτζάνα, δεν είναι πεντανόστιμο;

Σωτάρουμε τα κομμένα κρεμμύδια, το σκόρδο και τις πιπεριές με λίγο λάδι μέχρι να μαραθούν, ρίχνουμε το ρύζι να λαδωθεί κι αυτό και το σβήνουμε με ένα ποτήρι λευκό κρασί.

Προσθέτουμε τα μπαχαρικά κι ύστερα νερό όπως βράζουμε σκέτο ρύζι, με τις αναλογίες ένα προς δύο.

Χαμηλώνουμε τη φωτιά μετά την πρώτη βράση και προσθέτουμε τις μελιτζάνες που έχουμε στραγγίξει. Αφήνουμε να ομογενοποιηθούν μες στο πιλάφι.

Σε 8-10 λεπτακια τρώμε!

Καλή μας όρεξη

Must in

Τι σημαίνουν τα εντάλματα σύλληψης για Νετανιάχου και Γκάλαντ

Ανεξαρτήτως πρακτικής εφαρμογής, τα εντάλματα σύλληψης για Νετανιάχου και Γκάλαντ ενισχύουν την πίεση προς τις δυτικές κυβερνήσεις να μετατοπιστούν από την υποστήριξη των ισραηλινών πολεμικών επιχειρήσεων

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024