Πυρετώδεις προετοιμασίες για συνάντηση ΗΠΑ – Κίνας
Σε προχωρημένο στάδιο φέρονται να είναι οι συνομιλίες για την πρώτη, μετά την εκλογή Μπάιντεν, συνάντηση υψηλόβαθμων αξιωματούχων ΗΠΑ και Κίνας
- Ναζιστική συγκέντρωση σε παράσταση για την Άννα Φρανκ στις ΗΠΑ - Κρατούσαν σημαίες με αγκυλωτούς σταυρούς
- Συναγερμός σε όλη την Ουκρανία - Εκρήξεις στο Κίεβο
- Τι σχέση μπορεί να έχουν, το μυλόξιδο, η ρίγανη και η καλέντουλα, με την ωτίτιδα του σκύλου μας;
- Κένταλ Τζένερ: Το γυμνό ανθρώπινο σώμα ως τέχνη
Σε προχωρημένες συζητήσεις για να οριστεί συνάντηση «στο άμεσο μέλλον» μεταξύ υψηλόβαθμων αξιωματούχων των ΗΠΑ και της Κίνας – η πρώτη μετά την εκλογή του Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο – φέρονται ότι βρίσκονται Ουάσιγκτον και Πεκίνο.
Σχετικές πληροφορίες αναφέρουν τόσο οι Financial Times, όσο και η κινεζική εφημερίδα South China Morning Post.
Μέχρι στιγμής, παραμένει άγνωστο σε ποια πλευρά ανήκει η πρωτοβουλία.
Ως πιθανότερο σημείο της – κρίσιμης για τις διμερείς σχέσεις- συνάντησης θεωρείται η Αλάσκα.
Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, η κυβέρνηση Μπάιντεν εξετάζει τη συμμετοχή του Αμερικανού ΥΠΕΞ, Άντονι Μπλίνκεν και πιθανόν και του Συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν, ενώ η κινεζική αντιπροσωπεία αναμένεται να αποτελείται από τον υπουργό Εξωτερικών, Ουάγκ Γι, και τον Γιάνγκ Τζιτσί, κορυφαίο Κινέζο διπλωμάτη.
Κατά τους FT, η συνάντηση θα μπορούσε να γίνει προς τα τέλη Μαρτίου, με την επιστροφή του Μπλίνκεν από την πρώτη αστιατική περιοδεία του, στην Ιαπωνία και στη Νότια Κορέα, η οποία έχει προγραμματιστεί για τις 14-18 Μαρτίου.
Προφανώς όχι τυχαία, άλλωστε, ανακοινώθηκε ότι την Παρασκευή θα γίνει η πρώτη τηλεδιάσκεψη κορυφής της λεγόμενης ομάδας «Quad»: μεταξύ, δηλαδή, των ηγετών ΗΠΑ, Ιαπωνίας, Ινδίας και Αυστραλίας.
Αν και, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, στην ατζέντα των τετραμερών συνομιλιών θα είναι η πανδημία, η οικονομική συνεργασία και η κλιματική αλλαγή, βασικό «πιάτο» στο «μενού» θεωρείται ότι θα είναι η Κίνα και ο συντονισμός των προσπαθειών για την ανάσχεσή της.
Οι πληροφορίες για τις επικείμενες σινο-αμερικανικές συνομιλίες έρχονται έναν μήνα μετά την πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία του Αμερικανού νέου προέδρου Μπάιντεν με τον Κινέζο ομόλογό του, Σι Τζινπίνγκ.
Κατά τη διάρκεια της δίωρης επικοινωνίας, ο Τζο Μπάιτεν είχε τότε αναφέρει πως τόνισε τη βούλησή του να είναι πιο αυστηρός απέναντι στο Πεκίνο σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, διατηρώντας παράλληλα μια σχετική συνέχεια στην πολιτική Τραμπ σε ζητήματα οικονομίας και εμπορίου. Είχε ταχθεί, πάντως, υπέρ μιας πιο ρεαλιστικής προσέγγισης σε άλλα ζητήματα, όπως η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Στην κυοφορούμενη συνάντηση στην Αλάσκα, γράφουν οι FT, στόχος των ΗΠΑ «είναι να διασφαλίσουν ότι δεν παραμερίζουν πλήρως την Κίνα, ενόσω παροτρύνουν τους συμμάχους τους στην υιοθέτηση μίας πιο αυστηρής στάση απέναντι στο Πεκίνο».
Ο Κινέζος ΥΠΕΞ εξέφρασε προ ημερών την ετοιμότητα της Κίνας να συνεργαστεί με την κυβέρνηση Μπάιντεν. Κάλεσε, ωστόσο, τις ΗΠΑ να «κινούνται προς την ίδια κατεύθυνση και να άρουν όλους τους παράλογους περιορισμούς τους στη διμερή συνεργασία».
Προφανώς η σινο-αμερικανική συνάντηση, σχολιάζει εύστοχα στους FT ο Ουάνγκ Χουιγιάο, πρόεδρος του ινστιτούτου αναλύσεων Κέντρο για την Κίνα και την Παγκοσμιοποίηση, θα είναι «μεν το πρώτο βήμα, πλην όμως σε ένα ταξίδι χιλίων μιλίων»…
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις