ΗΠΑ : Το New Deal του Τζο Μπάιντεν
Τι περιλαμβάνει και πού στοχεύει το πακέτο-«μαμούθ» στήριξης της αμερικανικής οικονομίας, ύψους 1,9 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, που ενέκρινε το Κογκρέσο και υπογράφει ο πρόεδρος Μπάιντεν
Το πακέτο-«μαμούθ» στήριξης της αμερικανικής οικονομίας έναντι των επιπτώσεων της πανδημίας, ύψους 1,9 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, χαρακτηρίζεται από πολλούς το New Deal του Τζο Μπάιντεν.
Τώρα, μετά την έγκριση του σχετικού νομοσχεδίου από το Κογκρέσο – με την ψήφο των Δημοκρατικών -, το μόνο που απέμενε για να γίνει νόμος του κράτους ήταν η υπογραφή του από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, πράγμα που συνέβη σήμερα, πριν λήξει, δηλαδή, η ισχύς επιδομάτων ανεργίας την Κυριακή.
Στοχεύει στην απευθείας οικονομική στήριξη νοικοκυριών – κυρίως χαμηλού εισοδήματος -, μικρομεσαίων επιχειρήσεων, πόλεων και πολιτειών, καθώς και στη διαδικασία διανομής των εμβολίων.
Ενίσχυση των χαμηλών εισοδημάτων
Προβλέπει εφάπαξ καταβολή 1.400 δολαρίων σε όσους Αμερικανούς έχουν ετήσιο εισόδημα κάτω των 80.000 δολαρίων. Επέκταση έως τον Σεπτέμβριο του ομοσπονδιακού επιδόματος ανεργίας, ύψους 300 δολαρίων την εβδομάδα, καθώς και προγραμμάτων ασφάλισης ανέργων.
Παρατείνει για ένα χρόνο την έκπτωση φόρου λόγω εξαρτώμενων τέκνων, στα 3.000 δολάρια ανά ανήλικο παιδί, με μπόνους 600 δολαρίων για όσα είναι κάτω των 6 ετών.
Μεταξύ άλλων, διατίθενται 7,5 δισεκατομμύρια δολάρια στη διανομή των εμβολίων, 48 δισεκατομμύρια δολάρια στη διενέργεια τεστ και στις ιχνηλατήσεις επαφών κρουσμάτων, 22 δισεκατομμύρια δολάρια σε επιδόματα ενοικίου, 29 δισεκατομμύρια δολάρια στον κλάδο της εστίασης, περισσότερα από 160 δισεκατομμύρια δολάρια σε σχολεία και πανεπιστήμια, καθώς και 350 δισεκατομμύρια δολάρια βοήθεια σε πολιτειακές και τοπικές κυβερνήσεις.
Σύμφωνα με το ινστιτούτο αναλύσεων Tax Policy Center, οι πιο ωφελημένοι του πακέτου στήριξης θα είναι οι πιο χαμηλά αμειβόμενοι (με ετήσιο εισόδημα κάτω των 25.000 δολαρίων). Εκτιμάται, δε, ότι μέσα στο έτος θα μειωθεί κατά ένα τρίτο ο αριθμός των Αμερικανών που ζουν σε συνθήκες φτώχειας, οι οποίοι σήμερα φτάνουν τα 40 εκατομμύρια.
Ειδικά για τις μειονότητες, αυτή η μείωση θα φτάσει το 42% για τους Αφροαμερικανούς και το 39% για τους ισπανόφωνους, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Urban Institute.
Φόβοι για αύξηση του πληθωρισμού
Ορισμένοι οικονομικοί αναλυτές και οι Ρεπουμπλικανοί, που καταψήφισαν το νομοσχέδιο, υποστηρίζουν ότι τα μέτρα αυτά δεν ήταν αναγκαία κι ότι θα προκαλέσουν εκτίναξη του πληθωρισμού και περαιτέρω διόγκωση του ομοσπονδιακού χρέους.
Πάντως, σε έρευνα της Wall Street Journal, οικονομολόγοι προβλέπουν ότι το πακέτο στήριξης θα ωθήσει έως το τέλος του 2021 την αμερικανική οικονομία στον ταχύτερο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης, εδώ και τέσσερις δεκαετίες.
Στόχος των Δημοκρατικών, αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα, είναι τα μέτρα στήριξης των οικονομικά ασθενέστερων Αμερικανών να λάβουν μόνιμο χαρακτήρα.
Η κυβέρνηση Μπάντεν, μάλιστα, εξετάζει κι ένα δεύτερο μεγάλο πακέτο δαπανών τους προσεχείς μήνες, που θα επικεντρωθεί στις υποδομές και στην κλιματική αλλαγή.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις