Έρευνα Metron Analysis: «Ναι» στα εμβόλια λένε 8 στους 10 πολίτες – Πώς κρίνουν τη στάση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης
Ο ένας στους δυο πολίτες δηλώνει πως εμπιστεύεται την κυβέρνηση στην διαχείριση κρίσεων, ενώ από την άλλη πλευρά θεωρεί πως τα κόμματα της αντιπολίτευσης εκμεταλλεύονται την πανδημία για μικροκομματικό όφελος
- Συγκλονιστικό βίντεο Ισραηλινής ομήρου: «Ένοχη είναι η κυβέρνηση και ο στρατός του Ισραήλ»
- Σοκ στο Χόλιγουντ: Πέθανε ο σκηνοθέτης και σύζυγος της Όμπρεϊ Πλάζα, Τζεφ Μπαένα
- Βαρκελώνη: Στο κρύο οι τουρίστες λόγω απαγόρευσης εξωτερικών σομπών
- Ουκρανική επίθεση στη Ρωσία με αμερικανικούς πυραύλους ATACMS - Αντίποινα υπόσχεται το Κρεμλίνο
Σε πυλώνα κοινωνικής στήριξης αναδεικνύεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας, σύμφωνα με έρευνα της Metron Analysis. Γιατροί, φαρμακοποιοί και νοσηλευτές, βρίσκονται ψηλά στην εκτίμηση των πολιτών, ενώ το αντιεμβολιαστικό κίνημα υποχωρεί. Η κυβέρνηση συνεχίζει να έχει θετικό, αλλά μειούμενο ισοζύγιο αξιολόγησης.
Ο ένας στους δυο πολίτες δηλώνει πως εμπιστεύεται την κυβέρνηση στην διαχείριση κρίσεων, ενώ από την άλλη πλευρά θεωρεί πως τα κόμματα της αντιπολίτευσης εκμεταλλεύονται την πανδημία για μικροκομματικό όφελος.
Οι θέσεις της Εκκλησίας δεν βρίσκουν απήχηση, ενώ ένα μεγάλο ποσοστό των ερωτηθέντων πιστεύει ότι τα ΜΜΕ δεν συμβάλλουν στη σωστή ενημέρωση για την πανδημία. Η κοινή γνώμη δείχνει μοιρασμένη στην αξιολόγηση των περιοριστικών μέτρων, ενώ ο ένας στους δυο πολίτες πιστεύει ότι το βάρος τα επόμενα χρόνια, θα πρέπει να δοθεί στην οικονομική ανάπτυξη.
«Παρά την ψυχολογική και λογική νίκη των εμβολίων, υπάρχει αβεβαιότητα για το χρονικό τέλος της πανδημίας», επεσήμανε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Metron Analysis Στράτος Φαναράς που παρουσίασε σε διαδικτυακή εκδήλωση του Κύκλου Ιδεών, με θέμα «Πανδημία και κοινωνική συνοχή».
«Ενώ τον περασμένο Απρίλιο οι περισσότεροι πιστεύαμε ότι σύντομα θα ξεπεράσουμε την πανδημία, τώρα για τους περισσότερους το τέλος αυτής της ιστορίας γίνεται θολό και απροσδιόριστο», πρόσθεσε ο κ. Φαναράς παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας που πραγματοποιήθηκε στο διάστημα 27 με 28 Φεβρουαρίου, είναι πανελλαδική και σε δείγμα 1.200 ατόμων.
«Ψυχολογική νίκη» των εμβολίων
Το 56% των ερωτηθέντων λέει ότι θα επανέλθουμε σε μια φυσιολογική ζωή μετά το 2021, όταν τον Σεπτέμβριο αυτό το ποσοστό ήταν στο 32%. Μόνο στις ηλικίες από 65 ετών και άνω οι άνθρωποι πιστεύουν ότι μπορεί η κρίση αυτή να αντιμετωπισθεί συντομότερα. Η μεγάλη πλειοψηφία πιστεύει ότι τα εμβόλια μπορούν να συμβάλουν στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Το 83% απαντά «μάλλον ναι» στο σχετικό ερώτημα και το 13% μάλλον όχι, ενώ ένα 4% απαντά «δεν ξέρω δεν απαντώ».
Σύμφωνα με τα στοιχεία της δημοσκόπησης, ένα σημαντικό πρόβλημα που αναφέρεται από το 37% και συντελεί στην αίσθηση αβεβαιότητας είναι ότι ο ρυθμός του εμβολιασμού είναι αργός, διότι δεν υπάρχουν επαρκείς ποσότητες εμβολίων, ενώ ένα άλλο πρόβλημα το οποίο αναγνωρίζει το 31%, είναι ότι υπάρχουν μεταλλάξεις του ιού και αμφιβολίες για το εάν μπορούν τα εμβόλια και το 24% εκτιμά ότι η Ε.Ε. δεν έχει διαχειριστεί σωστά την κατανομή των εμβολίων ενώ ένα 5% θεωρεί ως πρόβλημα την διαφορετική ποιότητα των εμβολίων.
«Σε κάθε περίπτωση και παρά τις δυσκολίες που προκαλεί το απροσδιόριστο της εξόδου από την κρίση, το Εθνικό Σύστημα Υγείας, εξακολουθεί να είναι ισχυρό στην συνείδηση της κοινής γνώμης και αποτελεί πυλώνα στήριξης της κοινωνίας. Πάνω από δυο στους τρεις, το 68% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι το ΕΣΥ ανταποκρίνεται στις σημερινές δύσκολες συνθήκες. Η εμπιστοσύνη στο ΕΣΥ είναι ισχυρότερη στις μεγαλύτερες ηλικίες», ανέφερε ο κ. Φαναράς.
Στην ερώτηση για το ποιοι βοηθούν περισσότερο, υψηλά στις προτιμήσεις των ερωτηθέντων, βρίσκονται οι γιατροί και οι νοσηλευτές και οι φαρμακοποιοί. Χαμηλές επιδόσεις σημειώνουν, οι δημοσιογράφοι, οι καλλιτέχνες και οι ιερωμένοι.
Στην ερώτηση για το εάν συμφωνούν ή διαφωνούν με τις διαμαρτυρίες της Εκκλησίας κατά των μέτρων περιορισμού των συμμετεχόντων στις ακολουθίες, ένα 22% συμφωνεί, ενώ ένα 76% διαφωνεί. Στην ερώτηση για το εάν τα ΜΜΕ βοηθούν ή όχι στη σωστή ενημέρωση, το 31% πιστεύει ότι βοηθούν και το 66% ότι δεν βοηθούν. Την περασμένη άνοιξη, ειδικά η τηλεόραση είχε ενισχύσει και το κύρος της και την τηλεθέαση της αλλά σταδιακά φαίνεται ότι αυτό πέφτει, και πέφτει κυρίως στην κεντροαριστερά και την Αριστερά αλλά υπάρχουν και ηλικιακές διαφοροποιήσεις. Οι μικρότερες ηλικίες κρατούν αποστάσεις.
Αναφορικά με τον ρόλο της ΕΕ στην αντιμετώπιση της πανδημίας, το 43% πιστεύει ότι η ΕΕ βοηθά ουσιαστικά τις χώρες και τους πολίτες, και το 54% ότι δεν βοηθά.
Πώς αξιολογούν την αντιμετώπιση της πανδημίας
Η κυβέρνηση συνεχίζει να έχει θετικό, αλλά μειούμενο ισοζύγιο αξιολόγησης. Η ιδεολογική και η ηλικιακή παράμετρος διαφοροποιούν τις απόψεις. Η κοινή γνώμη φαίνεται διαμοιρασμένη. Όσο νεότερος είναι κάποιος, τόσο πιο δυσαρεστημένος δηλώνει. Στο ερώτημα εάν ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζει η κυβέρνηση την πανδημία είναι θετικός ή αρνητικός, το 50% πιστεύει ότι είναι θετικός και το έχει θετική άποψη και το 45% ότι είναι αρνητικός.
«Θέλω να θυμίσω ότι οι αξιολογήσεις που είχε την περασμένη Άνοιξη, ακόμη και στο ευρωβαρόμετρο, ήταν πάρα πολύ υψηλές, ξεπερνούσαν και το 75%» τόνισε ο κ. Φαναράς.
Στις ηλικίες από 17 έως 34 ετών το 63% χαρακτηρίζει αρνητική την κυβερνητική πολιτική ενώ το 32% την αντιμετωπίζει θετικά, ενώ στις ηλικίες άνω των 65 ετών, το 67% την αντιμετωπίζει θετικά και το 30% αρνητικά. Στην κεντροαριστερά μόλις το 25% την αξιολογεί θετικά, ενώ στην κεντροδεξιά, το 85% την αξιολογεί θετικά.
Τα περιοριστικά μέτρα χάνουν σταδιακά σε αποδοχή. Στην ερώτηση εάν τα περιοριστικά μέτρα βοηθάνε ή όχι στην αντιμετώπιση της πανδημίας, το 55% πιστεύει ότι βοηθάνε και το 44% ότι δεν βοηθάνε, ενώ την περασμένη Άνοιξη στην έρευνα του ευρωβαρόμετρου, ήταν 77%. Στην ερώτηση για το εάν η κυβερνητική πολιτική είναι δίκαιη ή άδικη από κοινωνικής πλευράς, το 52% θεωρεί ότι είναι άδικη και το 44% ότι είναι δίκαιη.
Στο ερώτημα εάν μπορείτε να εμπιστευτείτε την κυβέρνηση στην διαχείριση κρίσεων, ο ένας στους δυο πολίτες, το 49% την εμπιστεύεται και το 46% δεν την εμπιστεύεται.
«Θεωρώ το 49% πολύ υψηλό ποσοστό χωρίς να υποτιμώ στις σημερινές συνθήκες ότι το 46% που στέκεται απέναντι, και είναι σημαντικό το πως θα μπορούσε να υπάρξει ενιαία στάση και ομοψυχία για την αντιμετώπιση της συγκυρίας», σημείωσε ο κ. Φαναράς.
Αποδοκιμάζουν τη στάση της αντιπολίτευσης
Από την άλλη πλευρά, πάντως, και τα κόμματα της αντιπολίτευσης συνεχίζουν να υστερούν σε επιδόσεις.
Το 31% πιστεύει ότι βοηθούν με την κριτική τους να βελτιωθούν τα πράγματα και το 66% ότι δεν βοηθούν.
Τέλος, το 71% πιστεύει ότι η κυβέρνηση τα πήγε καλά στην πρώτη φάση αλλά μετά δείχνει αμηχανία και πέφτει σε αντιφάσεις ως προς την εξαγγελία και την εφαρμογή των μέτρων. Το 52% πιστεύει ότι η κυβέρνηση κάνει το καλύτερο δυνατό και γι’ αυτό η Ελλάδα είναι σε καλύτερη θέση από άλλες ευρωπαϊκές χώρες ενώ αντίθετη γνώμη έχει το 45%.
Το 68% πιστεύει πως η αντιπολίτευση χειρίζεται με μικροκομματικό τρόπο το ζήτημα της πανδημίας και το 29% έχει αντίθετη γνώμη, το 46% εκτιμά ότι η αντιπολίτευση παρά την ρητορική της υποστηρίζει τα δύσκολα μέτρα και διευκολύνει την κυβέρνηση ενώ αντίθετη γνώμη έχει το 50%.
Το 51% είναι υπέρ της καθιέρωσης του πιστοποιητικού εμβολιασμού, και το 44% είναι κατά. Στον τομέα της οικονομίας το 41% έχει την αίσθηση ότι τα οικονομικά του καθενός θα χειροτερέψουν από τώρα έως το τέλος της πανδημίας ενώ για τις κρατικές οικονομικές ενισχύσεις το 87% πιστεύει ότι θα χαριστούν όλες.
Σε ότι αφορά την προτεραιότητα για τα επόμενα χρόνια, το 49% πιστεύει πως πρέπει να δοθεί στην οικονομική ανάπτυξη το 31% στην κοινωνική δικαιοσύνη, και το 19% στην προστασία του περιβάλλοντος.
Για τις επιπτώσεις της πανδημίας το 65% πιστεύει ότι θα είναι στην Οικονομία το 57% στα κοινωνικά δικαιώματα το 54% στην Επικοινωνία και το 52% στις ελευθερίες.
Τέλος, αναφορικά με την λειτουργία του πολιτικού συστήματος, το 86% πιστεύει ότι απαιτούνται μεγάλες αλλαγές στο πολιτικό σύστημα ενώ μόνο το 12% θεωρεί ότι λειτουργεί ικανοποιητικά όπως είναι και το 83% θεωρεί πως το δημοκρατικό πολίτευμα είναι το καλύτερο σύστημα διακυβέρνησης που υπάρχει.
Τη συζήτηση συντόνισε ο καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου του ΑΠΘ και πρώην αντιπρόεδρος Ευάγγελος Βενιζέλος, ενώ παρεμβάσεις έκαναν η Αναστασία Κοτανίδου, καθηγήτρια Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ – διευθύντρια ΜΕΘ Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», ο Γιάννης Βούλγαρης, Ομότιμος Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης, στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, ο Θεόδωρος Πελαγίδης, Υποδιοικητής ΤτΕ, Καθηγητής Οικονομικής Ανάλυσης Πανεπιστημίου Πειραιά, και ο Γρηγόρης Φαρμάκης, Διευθύνων Σύμβουλος στην εταιρεία στατιστικής Agilis
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις