ΓΣΕΕ : Πώς αμείβεται η Καθαρά Δευτέρα
Για τον τρόπο αμοιβής της Καθαράς Δευτέρας, 15 Μαρτίου 2021, ενημερώνει τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα η ΓΣΕΕ και το Κέντρο Πληροφόρησης Εργαζομένων & Ανέργων της Συνομοσπονδίας.
Διευκρινίσεις για τον τρόπο αμοιβής της Καθαράς Δευτέρας όσον αφορά τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα παρέχουν η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ) και το Κέντρο Πληροφόρησης Εργαζομένων & Ανέργων της Συνομοσπονδίας (ΚΕ.Π.Ε.Α./ΓΣΕΕ).
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η Καθαρά Δευτέρα δεν περιλαμβάνεται στις επίσημες αργίες, που ορίζει ο νόμος για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα.
Ωστόσο, οι ιδιωτικές επιχειρήσεις στη χώρα μας αργούν στην περίπτωση που η Καθαρά Δευτέρα έχει χαρακτηριστεί αργία από διάταξη Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ), από κανονισμό εργασίας της επιχείρησης, από επιχειρησιακή συνήθεια και έθιμο, κατά το οποίο η επιχείρηση παραμένει κλειστή την ημέρα αυτή.
Στην περίπτωση που οι εργαζόμενοι μισθωτοί δεν εργαστούν, σύμφωνα με τα παραπάνω, δεν θα έχουν καμία μείωση του μισθού τους, ενώ, όσοι αμείβονται με ημερομίσθιο, δικαιούνται να λάβουν το ημερομίσθιό τους (άρθρ. 2 παρ. 3 ΝΔ 3755/1955).
Αν μία επιχείρηση λειτουργήσει κατ’ εξαίρεση, ενώ τα προηγούμενα χρόνια δεν λειτουργούσε, βάσει ΣΣΕ, κανονισμού εργασίας, επιχειρησιακής συνήθειας ή εθίμου, τότε οι εργαζόμενοι δικαιούνται για την εργασία τους προσαύξηση μισθού 1/25 οι υπάλληλοι και ένα επιπλέον ημερομίσθιο οι αμειβόμενοι με ημερομίσθιο, με την προσαύξηση 75% των αποδοχών τους.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, τα παραπάνω αφορούν στο γενικό πλαίσιο ρύθμισης αμοιβής της Καθαράς Δευτέρας, δεδομένης της συνέχισης ισχύος έκτακτων μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας.
- Γιώργος Μαζωνάκης: Γιατί δεν εμφανίστηκε χθες στο νυχτερινό κέντρο – Οι ενοχλήσεις που ένιωσε
- Φως στο Τούνελ: Νέες συγκλονιστικές αποκαλύψεις στην αποψινή εκπομπή στο ΜΕGA
- Απίστευτη οικολογική καταστροφή σε υγροβιότοπο της Χερσονήσου – Πεθαίνουν ψάρια και πουλιά
- Airbnb: Ισχυρή ζήτηση για το καλοκαίρι
- Καρέτσας: «Έχω 15 ασίστ, θα έρθουν και τα γκολ»
- BHMAGAZINO: Οι γόνοι πίσω από τη παγκόσμια βιομηχανία της μόδας
- Θεσσαλονίκη: 17χρονη έγκυος κατήγγειλε 16χρονο ότι την έσπρωξε και τραυματίστηκε – Συνελήφθη και για εκδικητική πορνογραφία
- Τουρκία: Βυθίστηκε σε ναυπηγείο το «Sea Star Tilos» – Δραματική διάσωση του πληρώματος
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 20.02.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/02/pexels-amel-uzunovic-440739273-35451634-1-315x220.jpg)






















































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442