Πράσινο φως για τα «Δικαστικά» ΣΔΙΤ, ύψους 310 εκατ. ευρώ
Η Διυπουργική Επιτροπή αποφάσισε να προχωρήσει η κατασκευή νέων αλλά και η ανακατασκευή υφισταμένων δικαστικών μεγάρων σε 12 πόλεις της χώρας
- Μιας διαγραφής… μύρια έπονται για τη Ν.Δ.- Νέες εσωκομματικές συνθήκες και «εν κρυπτώ» υπουργοί
- Ποια είναι η Κριστίν Καβαλάρι: Τα ριάλιτι, το toy boy και το «πιο καυτό σεξ» με τον Τζέισον Στέιθαμ
- Κουτσουρεμένος ο προϋπολογισμός του «Διατηρώ»
- Την άρση ασυλίας Καλλιάνου εισηγείται η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής
Μετά τα «Απορρίμματα» και τα «Πανεπιστημιακά» ΣΔΙΤ, projects που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη κυρίως σε περιοχές της ελληνικής περιφέρειας, σειρά παίρνουν τα «Δικαστικά» που έρχονται με ορμή στο προσκήνιο και αναθερμαίνουν το ενδιαφέρον από την πλευρά των κατασκευαστικών ομίλων. Τα «Δικαστικά» ΣΔΙΤ σε σχέση με εκείνα που σχετίζονται με την διαχείριση απορριμμάτων και την δημιουργία υποδομών σε ΑΕΙ δεν παρουσιάζουν μεγάλο βαθμό δυσκολίας καθώς αφορούν κατά βάση κτηριακές εγκαταστάσεις .
Αλλά, ας έρθουμε στην είδηση: Εγκρίθηκε σήμερα από τη Διυπουργική Επιτροπή Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα η πρόταση του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών -και δη της Γενικής Γραμματείας Υποδομών- για την κατασκευή και ανακατασκευή τριών cluster Δικαστικών Μεγάρων, ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται σε 310 εκατομμύρια ευρώ. Ουσιαστικά με την απόφαση της κυβερνητικής επιτροπής «βγαίνουν» στην αγορά τρείς μεγάλες ενότητες κατασκευής ή ανακατασκευής και διαχείρισης στη συνέχεια της λειτουργίας τους Δικαστικών Μεγάρων με βάση γεωγραφικά κριτήρια – τα δύο νέα Μέγαρα της Κρήτης, εκείνα του Ηρακλείου και των Χανίων ή τα δύο νέα Μέγαρα της Κεντρικής Ελλάδας όπως εκείνα του Βόλου και της Λαμίας. Βεβαίως, ανεξαρτήτως των 3 ενοτήτων τα ΣΔΙΤ διακρίνονται σε εκείνα που αφορούν νέες κατασκευές και εκείνα των ανακατασκευών. Στο σκέλος της κατασκευής εντάσσονται εκείνα των Σερρών, Έδεσσας, Κικλίς, Βόλου, Λαμίας, Χανίων και Ηρακλείου, ενώ στο σκέλος της ανακατασκευής εντάσσονται εκείνα της Θεσσαλονίκης, του Ρεθύμνου, Λάρισας, Καρδίτσας και Τρικάλων.
Στο σημείο αυτό χρειάζεται να επισημανθεί ο θετικός, καταλυτικός ρόλος της ιδιαίτερα δραστήριας Γενικής Γραμματείας Υποδομών υπό τον Γιώργο Καραγιάννη που έχει συμβάλλει τα μέγιστα μέσα από τις παρεμβάσεις της στην περαιτέρω ενίσχυση του θεσμού των ΣΔΙΤ.
Από το δελτίο τύπου για τις αποφάσεις της Διυπουργικής διαβάζω: «Τα τρία έργα που εγκρίθηκαν, με Αναθέτουσα Αρχή το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, είναι τα κάτωθι:
1.«Ανέγερση Δικαστικών Μεγάρων Έδεσσας,Σερρών, Κιλκίς και Ανακατασκευή Δικαστικού Μεγάρου Θεσσαλονίκης και Συντήρηση και Διαχείριση αυτών μέσω ΣΔΙΤ». Το έργο αφορά στη μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή, ασφάλιση και συντήρηση τριών (3) νέων Δικαστικών Μεγάρων στο Κιλκίς, στην Έδεσσα και στις Σέρρες και στην ανακατασκευή του Δικαστικού Μεγάρου Θεσσαλονίκης καθώς και την ασφάλιση, συντήρηση και διαχείριση αυτών. Ο ενδεικτικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 120 εκατομμύρια ευρώ.
2.«Ανέγερση Δικαστικών Μεγάρων Ηρακλείου και Χανίων και Ανακατασκευή Δικαστικού Μεγάρου Ρεθύμνου και Συντήρηση και Διαχείριση Αυτών μέσω ΣΔΙΤ». Το έργο αφορά στη μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή, ασφάλιση και συντήρηση δύο (2) νέων Δικαστικών Μεγάρων σε Ηράκλειο και Χανιά και στην ανακατασκευή του Δικαστικού Μεγάρου Ρεθύμνου, καθώς και στην ασφάλιση, συντήρηση και διαχείριση αυτών. Ο ενδεικτικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 121,38 εκατομμύρια ευρώ.
3.«Ανέγερση Δικαστικών Μεγάρων Λαμίας και Βόλου και Ανακατασκευή Δικαστικών Μεγάρων Λάρισας, Καρδίτσας, Τρικάλων και Συντήρηση και Διαχείριση Αυτών μέσω ΣΔΙΤ». Το έργο αφορά στη μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή, ασφάλιση και συντήρηση δύο (2) νέων Δικαστικών Μεγάρων σε Βόλο και Λαμία και στην ανακατασκευή τριών (3) Δικαστικών Μεγάρων στην Καρδίτσα, τη Λάρισα και τα Τρίκαλα, καθώς και στην ασφάλιση, συντήρηση και διαχείριση αυτών. Ο ενδεικτικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 68,9 εκατομμύρια ευρώ.
Με τα τρία αυτά έργα ΣΔΙΤ καλύπτονται ανάγκες σε χώρους που στην υφιστάμενη κατάσταση απουσιάζουν, συγκεντρώνονται υπηρεσίες που σήμερα είναι κατακερματισμένες και αναβαθμίζεται η εικόνα των δικαστικών μεγάρων για την ορθότερη, ταχύτερη και αποτελεσματικότερη λειτουργία των δικαστικών υπηρεσιών».
Στη σημερινή συνεδρίαση της η Διυπουργική Επιτροπή ΣΔΙΤ, υπό την προεδρία του Αναπληρωτή Υπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων Νίκου Παπαθανάση, συμμετείχαν ο Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, ο Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο Υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής, ο ΓενικόςΓραμματέας Ιδιωτικών Επενδύσεων και ΣΔΙΤ Ορέστης Καβαλάκης και ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών Γιώργος Καραγιάννης.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις