Εργάτες γης : Ανοίγει ο δρόμος για τους μετακλητούς από τρίτες χώρες
Άνοιξε ο δρόμος για τους μετακλητούς εργάτες γης από τρίτες χώρες, με τροπολογία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης
Από την επόμενη εβδομάδα θα μπορούν οι σπαραγγοπαραγωγοί της χώρας να υποβάλλουν αίτημα στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση του τόπου διαμονής τους, για τη μετάκληση πολιτών τρίτων χωρών που επιθυμούν να έρθουν στην Ελλάδα ως εργάτες γης, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Πρόεδρος της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών, Χρήστος Γιαννακάκης.
Η εξέλιξη αυτή αποτελεί συνέχεια της τροπολογίας που κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιος Λιβανός, με την οποία δίνεται άμεση λύση στο ζήτημα που αφορά στους μετακλητούς εργάτες γης.
Η τροπολογία προβλέπει, μεταξύ άλλων, ως ανώτατο ηλικιακό όριο τα 60 έτη για την είσοδο στην Ελλάδα πολίτη τρίτης χώρας ως εργάτη γης, ελάχιστο όριο 30 ημερών απασχόλησης, προβλεπόμενο κατάλυμα που θα πληροί τις σχετικές προδιαγραφές υγείας και ασφάλειας, καταβολή εργοσήμου και δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας, στην οποία θα έχουν πρόσβαση όλοι οι αρμόδιοι και εμπλεκόμενοι φορείς, με σκοπό τον έλεγχο της σωστής τήρησης της διαδικασίας.
Ειδικά για τα σπαράγγια, λόγω της άμεσης ανάγκης να συγκομιστούν, «προβλέφθηκε να ακολουθηθεί η διαδικασία μετάκλησης των εργατών γης από τρίτες χώρες, πριν την έναρξη λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, που αναμένεται να είναι έτοιμη σε διάστημα ενός μήνα», σημείωσε ο κ. Γιαννακάκης.
Τουλάχιστον 3.500 μετακλητούς χρειάζονται οι σπαραγγοπαραγωγοί στη Β. Ελλάδα
Από τα στοιχεία που συγκέντρωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στη Βόρεια Ελλάδα οι ανάγκες των σπαραγγοπαραγωγών σε μετακλητούς εργάτες γης υπερβαίνουν τα 3.500 άτομα.
Ειδικότερα, στην ευρύτερη περιοχή του Πλατέως στην Ημαθία, καλλιεργούνται 500 στρέμματα με πράσινο σπαράγγι και η συνολική ετήσια παραγωγή υπολογίζεται σε πάνω από 280.000 κιλά. Για την καλλιέργεια του πράσινου σπαραγγιού απασχολούνται στην περιοχή περίπου 100 μετακλητοί εργάτες γης, όπως τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο σπαραγγοπαραγωγός βιολογικής καλλιέργειας στο Πλατύ Ημαθίας, Χρήστος Κυρτικίδης.
Περισσότερους από 1.000 μετακλητούς εργάτες γης απασχολούν στα χωράφια τους οι παραγωγοί του Δήμου Αλμωπίας της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας.
«Ήδη θα έπρεπε να βρίσκονται στα χωράφια μας περισσότεροι από 1.000 μετακλητοί εργάτες γης», τόνισε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πιπεριάς Πέλλας, Γιώργος Κονάκογλου. Σήμερα, «περί τα 200 άτομα που ζουν μόνιμα στην περιοχή και παραδοσιακά αξιοποιούνται ως εργάτες γης, πηγαίνουν από χωράφι σε χωράφι, σε μία προσπάθεια να προλάβουμε την καταστροφή, και πάλι δεν φτάνουν», υπογράμμισε.
«Σήμερα που μιλάμε, θα έπρεπε ήδη να βρίσκονταν στον Έβρο περισσότεροι από 700 μετακλητοί εργάτες γης για τη συγκομιδή του λευκού σπαραγγιού και δεν έχουμε κανέναν», επεσήμανε ο επικεφαλής του συνεταιρισμού ΑΕΣ Θράκης, Θανάσης Μαλτεπιώτης, σημειώνοντας, ότι «με τα 100 άτομα που μένουν μόνιμα στην περιοχή και απασχολούνται στα χωράφια μας, δεν θα καταφέρουμε να συγκομίσουμε ούτε τα μισά».
Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ψήφισε την τροπολογία
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ψήφισε την τροπολογία Λιβανού για τους εργάτες γης, αλλά κατέθεσε ερώτηση στην οποία κάνει λόγο για «αδυναμία προσέλευσης εργατών γης»! Αυτό δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιος Λιβανός, απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Χαρίτου.
Ο κ. Λιβανός εξέφρασε την απορία του, πώς είναι δυνατόν ο κ. Χαρίτου να ελέγχει μέσω της ερώτησής του την κυβέρνηση για το πρόβλημα με τους εργάτες γης για τη συλλογή των καπνών και χθες, που ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κατέθεσε τροπολογία, με την οποία δίνεται λύση στο συγκεκριμένο ζήτημα, αρνήθηκε τόσο ο ίδιος, όσο και το κόμμα του, να την υπερψηφίσουν.
Στην απάντησή του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης τόνισε, μεταξύ άλλων: «Στην ερώτησή σας, αναφέρετε ότι υπάρχει αδυναμία εισόδου εποχικών εργατών για να μαζέψουν τα καπνά. Πέρυσι, στη χώρα μας εισήλθαν πάνω από 10.000 εποχικοί εργάτες, μέσω της διαδικασίας της ανάκλησης, πολλοί εκ των οποίων εργάστηκαν στην περιοχή της Θράκης. Και χθες, μάλιστα, με μεγάλο αγώνα του ΥΠΑΑΤ, σε συνεργασία με όλα τα συναρμόδια Υπουργεία, ψηφίστηκε η διάταξη για τον τρόπο με τον οποίο οι εργάτες από τρίτες χώρες θα εισέλθουν και πάλι στη χώρα μας. Μια διάταξη, που εξασφαλίζει όλες τις αναγκαίες προβλέψεις της Πολιτικής Προστασίας για την τήρηση των μέτρων κατά του Covid-19».
«Μια διάταξη πολύ σημαντική, αφού θα επιτρέψει την είσοδο χιλιάδων εργατών γης, που θα εργαστούν στα σπαράγγια, στα ροδάκινα, στα καπνά της Θράκης», όπως είπε ο κ. Λιβανός, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Μια διάταξη, όμως, που δεν υπερψηφίσατε χθες. Επιλέξατε να ψηφίσετε ‘’παρών’’. Αναρωτιέμαι πραγματικά, με ποιο σκεπτικό μιλάτε στην ερώτησή σας για ‘’αδυναμία προσέλευσης εργατών γης’’, όταν καταψηφίζετε τη διάταξη που λύνει για φέτος το ζήτημα. Αυτό, όμως, ας το εξηγήσετε καλύτερα στους καπνοπαραγωγούς της Θράκης».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις