Καθαρά Δευτέρα: Ποια μέτρα θα ισχύουν – Τι ώρα ξεκινά η απαγόρευση κυκλοφορίας και πως δεν θα φάμε πρόστιμο
Τι ισχύει για διαδημοτικές μετακινήσεις και ωράριο απαγόρευσης κυκλοφορίας
Με πιο αυστηρά μέτρα από ποτέ θα κάνουν Καθαρά Δευτέρα οι Έλληνες.
Τα μέτρα που θα πρέπει να έχουν υπόψιν ώστε να μην φάνε πρόστιμο θα είναι αρκετά, καθώς έχουν ανακοινωθεί διαφορετικές απαγορεύσεις για κάθε περιφέρεια.
Μπορεί επομένως να μην αποφασίστηκε το κλείσιμο των πάρκων στα μεγάλα αστικά κέντρα για την συγκεκριμένη ημέρα, ώστόσο οι πολίτες θα κάνουν Καθαρά Δευτέρα με απαγόρευση κυκλοφορίας.
Η ώρα που θα πρέπει να επιστρέψουν σπίτι θα είναι διαφορετική σε κάθε περιοχή της Ελλάδας. Και αυτό γιατί στις περιοχές που είναι στο βαθύ κόκκινο, η απαγόρευση κυκλοφορίας ξεκινά στις 19:00 ενώ στις υπόλοιπες ξεκινά στις 21:00.
Αξίζει να σημειωθεί, πως σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη η απαγόρευση κυκλοφορίας ξεκινά στις 19:00 τα Σαββατοκύριακα και στις 21:00 τις καθημερινές, καθώς είναι μητροπολιτικές περιφέρειες. Έτσι, αφού δεν έχει γίνει κάποια διευκρίνιση για τις αργίες, την Καθαρά Δευτέρα θα ισχύει ό,τι και οποιαδήποτε άλλη Δευτέρα.
Τι ώρα ξεκινά η απαγόρευση κυκλοφορίας την Καθαρά Δευτέρα σε όλη την Ελλάδα
Οι παρακάτω περιοχές είναι στο «βαθύ κόκκινο» και η απαγόρευση κυκλοφορίας στις 15 Μαρτίου θα ξεκινήσει στις 19:00:
Θεσπρωτία
Λάρισα
Άρτα
Φθιώτιδα
Αιτωλοακαρνανία
Λευκάδα
Φωκίδα
Βοιωτία
Εύβοια
Αχαΐα
Κορινθία
Αρκαδία
Αργολίδα
Χίος
Σάμος
Ρόδος
Ηράκλειο Κρήτης
Οι παρακάτω περιφέρειες έχουν εξαιρεθεί από το μέτρο επομένως η απαγόρευση κυκλοφορίας θα ξεκινήσει στις 21:00:
- Αττική
- Θεσσαλονίκη
Στις περιοχές επιτήρησης και αυξημένου κινδύνου η απαγόρευση κυκλοφορίας είναι από τις 21:00-05:00 όλες τις ημέρες της εβδομάδας.
Ποια μέτρα ισχύουν
Οι μετακινήσεις εντός Αττικής
Στο SMS στο 13033 με κωδικό 6, δεν υπάρχει χιλιομετρικός περιορισμός για όσους θέλουν να περπατήσουν ή να κάνουν ποδήλατο. Επίσης, από τους νέους κανόνες εξαιρείται η μετακίνηση σε γιατρό εκτός δήμου, υπό την προϋπόθεση να υπάρχει ένα αποδεικτικό email, το οποίο θα επιβεβαιώνει το ραντεβού σε περίπτωση που ζητηθεί σε έλεγχο από την αστυνομία.
Τα SMS στο 13033 για μετακίνηση
Αυστηρά είναι τα μέτρα για τις μετακινήσεις, με τα SMS στο 13033 να είναι σε ισχύ και για τις εντός του Δήμου κινήσεις σε απόσταση 2 χιλιομέτρων από το σπίτι. Έτσι για τις μετακινήσεις και την αποστολή SMS στο 13033 ισχύουν τα εξής:
Στο SMS στο 13033 με κωδικό 2, που αφορά σε μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών, αγαθών πρώτης ανάγκης, (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, κρεοπωλεία κ.λπ), όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους, η μετακίνηση θα πραγματοποιείται μόνο είτε εντός του οικείου Δήμου είτε σε απόσταση έως 2 χιλιόμετρα από τον τόπο κατοικίας.
Στο SMS στο 13033 με κωδικό 3 όσον αφορά στο σκέλος των τραπεζών, επίσης η μετακίνηση θα πραγματοποιείται μόνο είτε εντός του οικείου Δήμου είτε σε απόσταση έως 2 χιλιόμετρα από τον τόπο κατοικίας.
Στο SMS στο 13033 με κωδικό 6, που αφορά σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, οι δραστηριότητες αυτές πραγματοποιούνται αποκλειστικά και μόνο πεζή ή με ποδήλατο. Δεν επιτρέπεται κανείς σε όλη την Περιφέρεια να στείλει κωδικό 6 και βγει βόλτα με αυτοκίνητο ή μηχανή, προκειμένου να πάει σε άλλη περιοχή για να αθληθεί ή να βγάλει βόλτα το κατοικίδιό του.
Στο sms στο 13033 με κωδικό 4, που αφορά στην περίπτωση της μετακίνησης για παροχή βοήθειας, τα ελεγκτικά όργανα εντέλλονται να ζητούν επιπλέον διευκρινίσεις κατά τον έλεγχο, ώστε να επιβεβαιώσουν την ορθή χρήση του SMS.
Οι ώρες κυκλοφορίας
Παράλληλα υπενθυμίζεται πως για τις περιοχές που βρίσκονται στο «βαθύ κόκκινο» η κυκλοφορία επιτρέπεται έως τις 18:00, ενώ για Αθήνα και Θεσσαλονίκη, λόγω του μητροπολιτικού χαρακτήρα των πόλεων η κυκλοφορία επιτρέπεται έως τις 21:00.
Οι μετακινήσεις εκτός Αττικής
Σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινωθεί από πλευράς του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά, η μετακίνηση εκτός νομού επιτρέπεται μόνο για τους εξής έξι λόγους:
1. Μετακίνηση εκτός νομού για πολίτες που εργάζονται σε διαφορετικό νομό από αυτόν της διαμονής τους
2. Μετακίνηση εκτός νομού για λόγους υγείας, με επίδειξη ιατρικής βεβαίωσης
3. Μετακίνηση εκτός νομού για τελετή (π.χ. κηδεία συγγενούς πρώτου ή δεύτερου βαθμού), η οποία πιστοποιείται με έγγραφη δήλωση
4. Μετακίνηση εκτός νομού για επικοινωνία γονέων με τα παιδιά τους και αφορά στους διαζευγμένους ή στους εν διαστάσει γονείς
5. Μετακίνηση εκτός νομού για μετάβαση στον τόπο μόνιμης κατοικίας, με τη βεβαίωση κατοικίας ειδικής χρήσης από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημόσιων Εσόδων (ΑΑΔΕ) ή με το Ε1
6. Μετακίνηση εκτός νομού για φοιτητές, για την οποία απαιτείται επίδειξη αποδεικτικού κύριας κατοικίας και έγγραφο της Σχολής για την επιστροφή σε αυτήν
Σε όλες τις υπόλοιπες περιπτώσεις απαγορεύεται η μετακίνηση εκτός νομού και οι παραβάτες θα κληθούν να πληρώσουν σύμφωνα με το άρθρο 104 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, όπως ισχύει, διοικητικό πρόστιμο τριακοσίων (300) ευρώ για κάθε παράβαση, χωρίς να θίγονται οι τυχόν προβλεπόμενες ποινικές κυρώσεις.
17+1 περιπτώσεις που δεν επιβάλλεται πρόστιμο όταν βγαίνεις από το σπίτι σου
Πότε και υπό ποιες προϋποθέσεις επιτρέπεται η κυκλοφορία προκειμένου να μην σου επιβληθεί πρόστιμο την Καθαρά Δευτέρα;
Έχοντας κατά νου τις παρακάτω 18 περιπτώσεις, τότε αποκλείεται να «φας» πρόστιμο.
Οι λόγοι που επιτρέπεται η κυκλοφορία
Συγκεκριμένα επιτρέπονται οι μετακινήσεις των πολιτών για την εξυπηρέτηση ζωτικών, προσωπικών ή επαγγελματικών αναγκών τους που δεν μπορούν να ικανοποιηθούν με άλλον τρόπο και οι οποίες επιτρέπονται συγκεκριμένα για τους ακόλουθους περιοριστικά αναφερόμενους λόγους:
Απαγόρευση κυκλοφορίας: α) Μετακίνηση από και προς την εργασία ή κατά τη διάρκεια της εργασίας.
β) Μετακίνηση από και προς το σχολείο/φορέα/εξεταστικό κέντρο. Εφόσον λειτουργεί σύμφωνα με τις διατάξεις της παρούσας.
γ) Μετακίνηση για λόγους υγείας (μετάβαση σε φαρμακείο, επίσκεψη στον γιατρό, κτηνίατρο ή μετάβαση σε νοσοκομείο ή κέντρο υγείας, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία).
δ) Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα/επιχείρηση, σύμφωνα με τις ειδικότερες διατάξεις της παρούσας. Φυσικά, μόνο εντός των ορίων του οικείου Δήμου ή σε απόσταση έως δύο (2) χιλιομέτρων από την οικία του μετακινούμενου.
ε) Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή. Μόνο εντός των ορίων του οικείου Δήμου ή σε απόσταση έως δύο (2) χιλιομέτρων από την οικία του μετακινούμενου.
Απαγόρευση κυκλοφορίας: στ) Μετάβαση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη.
ζ) Μετάβαση σε χώρο λατρείας σύμφωνα με τις διατάξεις της παρούσας ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
η) Συνοδεία μαθητών από και προς το σχολείο/φορέα/ εξεταστικό κέντρο από γονέα ή κηδεμόνα.
θ) Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, αποκλειστικά πεζή ή με ποδήλατο, ατομικά ή έως τρία (3) άτομα, υπό την προϋπόθεση τήρησης στην τελευταία αυτή περίπτωση της ελάχιστης απόστασης του ενάμισι (1,5) μέτρου.
ι) Εφάπαξ μετάβαση στον τόπο μόνιμης κατοικίας.
ια) Μετάβαση σε δημόσια υπηρεσία, εφόσον δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική ή τηλεφωνική εξυπηρέτηση και μόνο για κατεπείγουσες ανάγκες, μετά από τον καθορισμό ραντεβού για το οποίο ενημερώνεται εγγράφως ή ηλεκτρονικώς ο πολίτης και υπό την επιπλέον προϋπόθεση επίδειξης της ως άνω ενημέρωσης.
Απαγόρευση κυκλοφορίας: ιβ) Μεταφορά από και προς τον τόπο εργασίας συζύγου ή συγγενούς πρώτου βαθμού, εφόσον υφίσταται σχετική ανάγκη.
ιγ) Μετάβαση προς τον σκοπό συμμετοχής σε δημόσια υπαίθρια συνάθροιση, σύμφωνα με τις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις προστασίας της δημόσιας υγείας.
ιδ) Μετάβαση για σίτιση αδέσποτων ζώων, εφόσον η μετάβαση πραγματοποιείται εντός του δήμου κατοικίας του πολίτη.
ιε) Μετακίνηση προς τον σκοπό συγκομιδής αγροτικών προϊόντων.
ιστ) Μετακίνηση για λόγους συμμετοχής σε κλινικές ασκήσεις φοιτητών τελευταίου έτους προγράμματος σπουδών α’ κύκλου Τμημάτων/Σχολών Επιστημών Υγείας Α.Ε.Ι. ή για λόγους φοίτησης Δοκίμων Υπαστυνόμων, Δοκίμων Αστυφυλάκων και Συνοριακών Φυλάκων Ορισμένου Χρόνου των Σχολών Αξιωματικών και Αστυφυλάκων της Ελληνικής Αστυνομίας, καθώς και σπουδαστών των Σχολών Δοκίμων Σημαιοφόρων και Δοκίμων Λιμενοφυλάκων του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής.
ιζ) Μετακίνηση προς τον σκοπό μεταφοράς οικοσκευής μετά από λύση της σύμβασης μίσθωσης οικιών των φοιτητών που μισθώνουν ακίνητο στην τοποθεσία των σπουδών τους, με τη συνοδεία ενός ακόμη προσώπου.
ιη) Μετακίνηση για τη θήρα αγριόχοιρου προς τον σκοπό αντιμετώπισης της αφρικανικής πανώλης των χοίρων, και μόνο εντός των Περιφερειακών Ενοτήτων Ροδόπης, Έβρου και Ξάνθης της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Η μετακίνηση της παρούσας περίπτωσης δύναται να πραγματοποιείται με τη συμμετοχή έως τεσσάρων (4) ατόμων.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις