H ιταλική Βουλή επικύρωσε τη συμφωνία με Ελλάδα για ΑΟΖ
Με 273 ψήφους υπέρ και καμία αρνητική, η ιταλική Βουλή ενέκρινε σε πρώτη ανάγνωση το νομοσχέδιο για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών, στα πλαίσια της συμφωνίας Ελλάδας και Ιταλίας που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στις 9 Ιουνίου 2020
- ΣΥΡΙΖΑ: Στο αντιΣύριζα μέτωπο ο Κασσελάκης, σαν έτοιμος από καιρό εκτοξεύει χυδαιότητες για το Μάτι
- Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τη δολοφονία της Δώρας στο Αγρίνιο
- Πόσο αντέχουν τα αποθέματα φυσικού αερίου; Σε συμπληγάδες η Ευρώπη
- Μακελειό στην Κίνα: Οκτώ νεκροί και 17 τραυματίες από επιθέσεις με μαχαίρι σε σχολή
Με 273 ψήφους υπέρ και καμία αρνητική, η ιταλική Βουλή ενέκρινε σε πρώτη ανάγνωση το νομοσχέδιο για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών, στα πλαίσια της συμφωνίας Ελλάδας και Ιταλίας που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στις 9 Ιουνίου 2020, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Agenzia Nova.
«Ο θεμελιώδης κανόνας της συμφωνίας είναι το άρθρο 1, το οποίο ορίζει τα θαλάσσια σύνορα μεταξύ Ιταλίας και Ελλάδας, όχι μόνο αναφέροντας τη γραμμή οριοθέτησης που σχεδιάστηκε για την υφαλοκρηπίδα από την προαναφερθείσα συμφωνία του 1977, αλλά και τον καθορισμό των συντεταγμένων σύμφωνα με τη μέθοδο Wgs-84, που είναι αυτή που χρησιμοποιείται σήμερα στη χαρτογραφία» αναφέρει η κοινοβουλευτική πράξη, σύμφωνα με το κείμενο του ιταλικού πρακτορείου.
Άλλες σχετικές διατάξεις είναι «εκείνες που αφορούν προηγούμενες πληροφορίες σε περίπτωση διακήρυξης λειτουργικής περιοχής δικαιοδοσίας από ένα από τα μέρη (άρθρο 2), καθώς και εκείνη που αποκλείει οποιαδήποτε προκατάληψη, ως απόρροια της συμφωνίας, σχετικά με τις αλιευτικές δραστηριότητες ασκείται νόμιμα σύμφωνα με το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σχετικά με τα δικαιώματα, τις ελευθερίες και τα καθήκοντα τρίτων κρατών στην αποκλειστική οικονομική ζώνη σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 58 της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το δίκαιο της θάλασσας, UNCLOS (άρθρο 3)» καταλήγει το Agenzia Nova.
Τι προβλέπει η συμφωνία
Στο κείμενο της συμφωνίας όσον αφορά τα όρια των θαλασσίων ζωνών σημειώνεται ότι «η οριοθετική γραμμή των θαλασσίων ζωνών στις οποίες οι δύο χώρες νομιμοποιούνται να ασκούν αντιστοίχως τα κυριαρχικά δικαιώματα ή τη δικαιοδοσία τους σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο θα είναι η οριοθετική γραμμή για την υφαλοκρηπίδα που καθορίστηκε με τη Συμφωνία του 1977 μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Ιταλικής Δημοκρατίας για την οριοθέτηση των αντίστοιχων υφαλοκρηπίδων». Σημείο το οποίο επιβεβαιώνει πέραν των δικαιωμάτων των νησιών και την αρχή της μέσης γραμμής.
Επίσης, η συμφωνία προβλέπει ότι η «οριοθέτηση που έγινε προς το παρόν δεν σκοπείται να βαίνει πέραν του σημείου 1 προς Βορρά και πέραν του σημείου 16 προς Νότο.
Η παρούσα οριοθέτηση θα επεκταθεί προς οιαδήποτε κατεύθυνση μέχρι τα σημεία συνάντησης των θαλασσίων ζωνών των αντιστοίχων γειτονικών κρατών όταν θα έχουν συναφθεί οι σχετικές συμφωνίες». Το σημείο 1 προς Βορρά αφορά το τριεθνές Ελλάδας – Ιταλίας – Αλβανίας, όπου εκκρεμεί η συμφωνία Ελλάδας – Αλβανίας, ενώ το σημείο 16 προς Νότο αναφέρεται σε μία πολύ μεγαλύτερη περιοχή και δεν φτάνει μέχρι τα όρια με τη Λιβύη.
Στη συμφωνία τονίζεται ρητά, επίσης, ότι αυτή δεν θίγει «τις αλιευτικές δραστηριότητες που διεξάγονται σύμφωνα με τους εφαρμοστέους κανόνες και κανονισμούς της ΕΕ».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις