Τζον Κέρι, ένας Αμερικανός (ξανά) στο Παρίσι
Στα τέλη του 2015, ως υπουργός Εξωτερικών του Ομπάμα είχε διαπραγματευθεί τη διεθνή κλιματική συμφωνία του Παρισιού. Τώρα επέστρεψε υπό τη νέα του ιδιότητα, ως απεσταλμένος για το κλίμα του Μπάιντεν, για να «ενισχύσει τις παγκόσμιες κλιματικές φιλοδοξίες»
- Νεκρός ηγέτης του ISIS - Σε επιδρομή των ΗΠΑ στη Συρία
- Νέα στοιχεία λύνουν το μυστήριο του Stonehenge 5.000 χρόνια μετά
- Η Ρωσία βομβάρδισε το Κίεβο με οκτώ βαλλιστικούς πυραύλους μια μέρα μετά την ομιλία του Πούτιν
- Φοβάται μη συλληφθεί λόγω του εντάλματος του ΔΠΔ ο Νετανιάχου - Δεν θα παραστεί στις εκδηλώσεις στο Άουσβιτς
Ενας Αμερικανός στο Παρίσι. Πέντε χρόνια και τρεις μήνες αφότου υιοθετήθηκε η διεθνής κλιματική συμφωνία του Παρισιού, ο Τζον Κέρι επέστρεψε στη γαλλική πρωτεύουσα υπό τη νέα του ιδιότητα, ως απεσταλμένος για το κλίμα του νέου προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν. Σε κοινή συνέντευξη με τον γάλλο υπουργό Οικονομικών Μπρουνό Λε Μερ τόνισε ότι η διεθνής κοινότητα δεν κάνει αρκετά για να υλοποιήσει τις αποφάσεις της διεθνούς συμφωνίας. Νωρίτερα, συναντήθηκε στις Βρυξέλλες με ευρωπαίους επιτρόπους. «Μαζί, μπορούμε να μετακινήσουμε βουνά», συμφώνησε με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Φρανς Τίμερμαν. Θα τους αρκούσε στην πραγματικότητα να μπορούσαν να μετακινήσουν την κινεζική ηγεσία.
Στα τέλη του 2015, ως υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Ομπάμα, ο Κέρι είχε διαπραγματευθεί τη διεθνή κλιματική συμφωνία του Παρισιού. Στο Λονδίνο, τη Δευτέρα, ο 77χρονος πρώην γερουσιαστής συναντήθηκε με τον Αλόκ Σάρμα, πρόεδρο της 26ης Διεθνούς Συνάντησης για το Κλίμα (COP26) που θα διεξαχθεί τον Νοέμβριο στη Γλασκώβη, με στόχο να επιταχυνθούν οι δράσεις προς την επίτευξη των στόχων της συμφωνίας του Παρισιού.
Στόχος της περιοδείας του Κέρι στην Ευρώπη, σύμφωνα με ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, είναι να «ενισχυθούν οι παγκόσμιες κλιματικές φιλοδοξίες» ενόψει της Γλασκώβης αλλά και της συνόδου ηγετών απ’ όλο τον κόσμο που θα φιλοξενήσει ο πρόεδρος Μπάιντεν την Ημέρα της Γης, στις 22 Απριλίου. Κάτι ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς οι περισσότερες χώρες δεν έχουν επιτύχει τους στόχους που τέθηκαν πριν από πέντε χρόνια. Ομως η περιοδεία του Κέρι είναι και μια προσπάθεια να αποκτήσουν και πάλι οι ΗΠΑ την ηγεσία για τις κλιματικές πρωτοβουλίες που διαβρώθηκε κατά τη διακυβέρνηση Τραμπ. Γι’ αυτό, άλλωστε, η πρόεδρος της Κομισιόν είπε πως τα λόγια του Κέρι «ακούγονται ως μουσική στ’ αφτιά μου».
«Η Γλασκώβη είναι η τελευταία σημαντική ευκαιρία που έχουμε», τόνισε ο Κέρι, σε μια προσπάθεια να βελτιωθούν οι σχέσεις με την ΕΕ, μετά τα πλήγματα που επέφερε η προεδρία Τραμπ, κατά την οποία οι ΗΠΑ αποχώρησαν από τη συμφωνία του Παρισιού. Μία από τις πρώτες κινήσεις του Τζο Μπάιντεν μετά την ορκωμοσία του ήταν να ανατρέψει την απόφαση αυτή. «Εχουμε αυτή τη δεκαετία για να αναλάβουμε δράση», πρόσθεσε. «Μετά θα είναι πολύ αργά».
O ρόλος του Πεκίνου
Η περιοδεία Κέρι στην Ευρώπη – η πρώτη στελέχους της κυβέρνησης Μπάιντεν – γίνεται μερικές ημέρες αφότου το Πεκίνο έδειξε την πρόθεσή του να επιτρέψει την αύξηση των αερίων που συμβάλλουν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου πέραν του 2025. Πρόκειται για μια προοπτική που δεν αρέσει καθόλου στις ΗΠΑ και στην ΕΕ. Ενόψει της Γλασκώβης θέλουν να πείσουν τη χώρα που επιβαρύνει περισσότερο απ’ όλες τις άλλες περιβαλλοντικά, να επισπεύσει τη λήψη μέτρων. Δηλαδή, ενώ έχει συμφωνήσει να φθάσει στο ανώτατο όριο η έκλυση των αερίων αυτών το 2030, να το επισπεύσει για το 2025 και να σταματήσει τις επενδύεις στον λιθάνθρακα, τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και διεθνώς.
Ενώ στο περιβαλλοντικό μέτωπο φαίνεται ότι υπάρχουν έντονες διαφωνίες, η Ουάσιγκτον και το Πεκίνο διαμορφώνουν, σύμφωνα με πληροφορίες, τις τελευταίες λεπτομέρειες για την πρώτη διμερή συνάντηση υψηλού επιπέδου, μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον Τζο Μπάιντεν. Σύμφωνα με το «Politico», επικεφαλής της αμερικανικής αντιπροσωπείας θα είναι ο υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν και ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας Τζέικ Σάλιβαν, που θα συναντηθούν με τους κινέζους ομολόγους τους. Πιθανός τόπος διεξαγωγής της συνάντησης θεωρείται η Αλάσκα, επειδή από εκεί θα περάσει ο Μπλίνκεν επιστρέφοντας στην Ουάσιγκτον από το επικείμενο ταξίδι σε Ιαπωνία και Νότια Κορέα.
Μια τέτοια συνάντηση θεωρείται πολύ σημαντική εξέλιξη καθώς ο Μπάιντεν έχει υιοθετήσει πιο σκληρή στάση απέναντι στην Κίνα και έχει κάνει λόγο για «απάντηση στις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Αυτές περιλαμβάνουν τις διώξεις στον πληθυσμό των μουσουλμάνων Ουιγούρων στην επαρχία Σιντζιάνγκ, τις οποίες οι ΗΠΑ έχουν χαρακτηρίσει ως «γενοκτονία», τη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων στο Χονγκ Κονγκ και τις επιθετικές δράσεις εις βάρος της Ταϊβάν. Ο Μπάιντεν αναφέρθηκε σε αυτά τα ζητήματα κατά την πρώτη τηλεφωνική του συνομιλία με τον κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις