Ενα κρίσιμο δίμηνο
Η κυβέρνηση επιχειρεί να κερδίσει χρόνο, ελπίζοντας ότι μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο θα μειωθεί δραστικά ο αριθμός των κρουσμάτων για να αρχίσει να ανοίγει σταδιακά η αγορά
- Μαρτυρία σοκ για τον 33χρονο Γάλλο: «Με είχε χτυπήσει και μένα με το αυτοκίνητο»
- Ο Σεργκέι Λαβρόφ υπαινίχθηκε έναν από τους όρους λήξης του πολέμου με την Ουκρανία
- Η «οδυνηρή» χριστουγεννιάτικη φωτογραφία του πρίγκιπα Γουίλιαμ και της Κέιτ Μίντλετον
- Πώς η υπόθεση Πελικό έδωσε άλλες διαστάσεις στη σεξουαλική βία
Η κυβέρνηση αυτοαναιρείται από τη μία μέρα στην άλλη, ανάλογα με τον ημερήσιο αριθμό των κρουσμάτων, για το πότε θα ανοίξει η αγορά και η οικονομία. Το αφήγημα της εξόδου μεταβάλλεται διαρκώς, ανάλογα με τη μεταδοτικότητα των μεταλλάξεων του κορωνοϊού, προκαλώντας ένα κλίμα σύγχυσης, αμφιβολίας και δυσφορίας στην κοινωνία. Αμφισβητείται η αποτελεσματικότητα των μέτρων που λαμβάνονται από μια κοινωνία που δείχνει κουρασμένη από τα συνεχή lockdown και τους περιορισμούς, χωρίς όμως να υπάρχει ή να προτείνεται ένας αξιόπιστος εναλλακτικός δρόμος για μια πιο γρήγορη και ασφαλή έξοδο από την κρίση. Και η αξιωματική αντιπολίτευση, για άλλη μια φορά, σηκώνει τη σημαία του λαϊκισμού. Επενδύει σε ένα κλίμα έντασης που η ίδια επιχειρεί να διογκώσει είτε με τη στήριξη των καταλήψεων στα πανεπιστήμια, είτε με την υπόθεση Κουφοντίνα, είτε εργαλειοποιώντας τη φυσιολογική κούραση του πληθυσμού και τις ακραίες, αλλά μεμονωμένες, εκδηλώσεις βίας από αστυνομικές δυνάμεις.
Λίγο πριν από την έξοδο από το βαθύ σκοτάδι της πανδημίας και οι εξελίξεις μοιάζουν απρόβλεπτες, αν δεν καταφθάσουν εγκαίρως τα εμβόλια, τα μόνα που μπορούν επαναφέρουν την κοινωνία και το πολιτικό σκηνικό σε σταθερό σημείο ισορροπίας. Ο Πρωθυπουργός χθες έσπευσε να ανακοινώσει νέα μέτρα στήριξης για τους πληττόμενους με ισχυρό οικονομικό αποτύπωμα προκειμένου να αλλάξει την «ατζέντα».
Η κυβέρνηση επιχειρεί να κερδίσει χρόνο, ελπίζοντας ότι μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο θα μειωθεί δραστικά ο αριθμός των κρουσμάτων για να αρχίσει να ανοίγει σταδιακά η αγορά. Βασική προϋπόθεση στην πορεία επιστροφής στην κανονικότητα και αποσυμφόρησης της έντασης στην κοινωνία. Από την άλλη, η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να καρπωθεί τώρα πολιτικά οφέλη. Βεβαίως η κοινωνία σήμερα είναι πολύ πιο ώριμη από το 2008 ή το 2011 όταν ο ΣΥΡΙΖΑ υποκινούσε τις πορείες διαμαρτυρίας και επένδυε πολιτικά στο κίνημα των Αγανακτισμένων. Ο μετέπειτα εξελίξεις απέδειξαν τις αυταπάτες που καλλιεργούσε και πόσο επικίνδυνες ήταν για την οικονομία και την κοινωνία. Το τρίτο Μνημόνιο και ο τρόπος που διακυβέρνησε είναι νωπά στη μνήμη των ψηφοφόρων, που σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις δείχνουν να μην ελκύονται από τις νέες φωνές του λαϊκισμού.
Σε κάθε περίπτωση είναι σαφές ότι το επόμενο δίμηνο θα είναι καθοριστικό για την τροπή που θα πάρουν τα πράγματα στην οικονομία, στην κοινωνία και στο πολιτικό σκηνικό. Ο ρυθμός εμβολιασμού της κοινωνίας και ο ρυθμός επανεκκίνησης της αγοράς και της οικονομίας είναι οι δύο, αλληλεξαρτώμενες, μεταβλητές που θα κρίνουν τις εξελίξεις. Οι προσδοκίες δεν είναι αρνητικές παρά την τωρινή νέα εκτίναξη των κρουσμάτων. Ολα δείχνουν ότι θα ανοίξει η οικονομία στο διάστημα αυτό.
Κορυφαίος οικονομικός παράγοντας, σχολιάζοντας όλα όσα συμβαίνουν στο εγχώριο πολιτικό μέτωπο, διατύπωνε με έμφαση ένα ερώτημα τις προηγούμενες μέρες: Φαντάσου, έλεγε, να είχαμε πολυκομματική κυβέρνηση στην Ελλάδα. Υπονοούσε το χάος που θα μπορούσε να προκύψει στη διακυβέρνηση της χώρας με εκλογές απλής αναλογικής, που θα είναι οι επόμενες.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις