Αναγκαίος ο συνδυασμός μάσκας και κοινωνικής απόστασης για την αποτροπή της Covid-19
Η χρήση μάσκας προσφέρει ουσιαστική, αλλά όχι ολοκληρωμένη προστασία σε ένα ευαίσθητο άτομο όσον αφορά τη μετάδοση του κοροναϊού
Η μάσκα είναι ως γνωστόν ένα βασικό μέτρο πρόληψης της μετάδοσης του κοροναϊού, αλλά, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Physics of Fluids, η χρήση της δεν είναι απόλυτα αποτελεσματική, αν δε συνοδεύεται και από κάτι ακόμα που είναι απαραίτητο.
Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του iatropedia.gr, οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η απλή χρήση μάσκας δεν είναι αρκετή για να αποτρέψει την εξάπλωση της νόσου Covid-19, αν δε συνδυάζεται με την αναγκαία κοινωνική απόσταση.
Οι μάσκες δεν είναι αρκετές χωρίς την κοινωνική απόσταση
Οι ερευνητές εξέτασαν το πώς πέντε διαφορετικοί τύποι μάσκας επηρέασαν την εξάπλωση σταγονιδίων που μεταφέρουν τον κοροναϊό, όταν βήχουμε ή φτερνιζόμαστε.
Κάθε υλικό που δοκιμάστηκε μείωσε δραστικά τον αριθμό των σταγονιδίων που εξαπλώθηκαν.
Όμως, σε αποστάσεις μικρότερες των 2 μέτρων ρκετά ιικά σταγονίδια κατάφεραν να διαπεράσουν πολλές από τις μάσκες.
«Μια μάσκα βοηθά σίγουρα, αλλά, αν οι άνθρωποι είναι πολύ κοντά ο ένας στον άλλον, υπάρχει ακόμη η πιθανότητα εξάπλωσης του ιού ή μόλυνσης από τον ιό» δήλωσε ο Krishna Kota, αναπληρωτής καθηγητής στο Κρατικό Πανεπιστήμιο του New Mexico και ένας από τους συγγραφείς της έρευνας.
«Δεν αρκούν οι μάσκες. Πρέπει να συνδυάζουμε μάσκα και κοινωνική απόσταση».
Πώς διεξήχθη το πείραμα
Οι ερευνητές δημιούργησαν ένα μηχάνημα που χρησιμοποιεί μια γεννήτρια αέρα για να μιμηθεί τον ανθρώπινο βήχα και το φτέρνισμα.
Η γεννήτρια χρησιμοποιήθηκε για την εκτόξευση μικροσκοπικών υγρών σωματιδίων, όπως τα αερομεταφερόμενα σταγονίδια φτερνίσματος και βήχα, σε έναν αεροστεγή τετραγωνικό σωλήνα με κάμερα.
Οι ερευνητές εμπόδισαν τη ροή των σταγονιδίων στο σωλήνα με πέντε διαφορετικούς τύπους υλικών μάσκας:
μια απλή υφασμάτινη μάσκα,
μια υφασμάτινη μάσκα δύο στρωμάτων,
μια υγρή υφασμάτινη μάσκα δύο στρωμάτων,
μια χειρουργική μάσκα και
μια μάσκα τύπου N-95.
Καθεμία από τις μάσκες φίλτραρε τη συντριπτική πλειονότητα των σταγονιδίων.
Η απλή υφασμάτινη μάσκα επέτρεψε να περάσει περίπου το 3,6% των σταγονιδίων, ενώ η μάσκα N-95 εμπόδισε πρακτικά το 100% των σταγονιδίων.
Οι υπόλοιποι τύποι είχαν κάποια ενδιάμεση απόδοση.
Ο συνωστισμός είναι επικίνδυνος ακόμα και αν όλοι φορούν μάσκες
Όμως, σε αποστάσεις μικρότερες από 2 μέτρα, ακόμη και αυτά τα μικρά ποσοστά σταγονιδίων μπορεί να είναι αρκετά για να μεταδοθεί ο κοροναϊός, ειδικά εάν ένα άτομο με Covid-19 φτερνίζεται ή βήχει πολλές φορές.
Ένα και μόνο φτέρνισμα μπορεί να μεταφέρει έως και 200 εκατομμύρια μικροσκοπικά σωματίδια κοροναϊού, ανάλογα με το πόσο άρρωστος είναι ο φορέας (δηλαδή, ποιο ιικό φορτίο μεταφέρει).
Ακόμα κι αν μια μάσκα μπλοκάρει ένα τεράστιο ποσοστό αυτών των σωματιδίων, αρκετά από αυτά θα μπορούσαν να τη διαπεράσουν και να κολλήσει κάποιος που είναι κοντά στο φορέα.
«Χωρίς μάσκα προσώπου είναι σχεδόν βέβαιο ότι πολλά σταγονίδια θα μεταφερθούν στο ευαίσθητο άτομο» δήλωσε ο Krishna Kota.
«Η χρήση μάσκας θα προσφέρει ουσιαστική, αλλά όχι ολοκληρωμένη προστασία σε ένα ευαίσθητο άτομο, μειώνοντας τον αριθμό των ξένων σταγονιδίων που μεταφέρονται στον αέρα και το βήχα και τα οποία χωρίς μάσκα θα εισέλθουν στο άτομο. Πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο να ελαχιστοποιηθούν ή να αποφευχθούν εντελώς οι πρόσωπο με πρόσωπο επαφές ή οι εκ του σύνεγγυς ανθρώπινες αλληλεπιδράσεις, εάν είναι δυνατόν» πρόσθεσε.
Η μελέτη επίσης δεν έλαβε καν υπόψη τη διαρροή από μάσκες, που είτε δε φοριούνται σωστά είτε δεν ταιριάζουν καλά στο πρόσωπο του φορέα, παράγοντες που αυξάνουν ακόμα περισσότερο τον αριθμό των ιικών σταγονιδίων που εξαπλώνονται στον αέρα.
- Συρία: Κούρδοι μαχητές σκότωσαν 15 μαχητές προσκείμενους στην Τουρκία
- Λαμία: Παιδάκι παρασύρθηκε από αυτοκίνητο μπροστά στα μάτια των γονιών του
- Χεζμπολάχ: «Χτυπάτε την Βηρυττο, θα χτυπήσουμε το Τελ Αβίβ»
- Σοκάρει το βίντεο από τη φωτιά σε μπαρ στο Παγκράτι
- ΣΥΡΙΖΑ: Μια όμορφη εικόνα στην Κουμουνδούρου μετά το τέλος των εκλογών [video]
- Στα «ΝΕΑ» της Δευτέρας: Ολες οι διαθήκες στην ψηφιακή εποχή