Τουρκία : Αυστηρό μήνυμα από την Αίγυπτο – «Θέλουμε έργα και όχι λόγια»
Οι πράξεις της Τουρκίας πρέπει να δείξουν εναρμόνιση με τις αρχές και τους στόχους της Αιγύπτου, ώστε οι σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες να επιστρέψουν στην κανονικότητα, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Σάμεχ Σούκρι, μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.
Οι πράξεις της Τουρκίας πρέπει να δείξουν εναρμόνιση με τις αρχές και τους στόχους της Αιγύπτου, ώστε οι σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες να επιστρέψουν στην κανονικότητα, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Σάμεχ Σούκρι, μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.
Ο επικεφαλής της αιγυπτιακής διπλωματίας επιβεβαίωσε ότι υπάρχουν επαφές ανάμεσα στο Κάιρο και την Αγκυρα, αλλά διευκρίνισε ότι ο διάλογος είναι περιορισμένος, αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων.
Ο Σάμεχ Σούκρι προσέθεσε, σύμφωνα με το AFP (Γαλλικό Πρακτορείο), ότι τα κατευναστικά λόγια της Αγκυρας «δεν αρκούν» για την πλήρη αποκατάσταση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. «Τα λόγια δεν αρκούν, πρέπει να επιβεβαιωθούν από πράξεις», προσέθεσε.
Αποκατάσταση σχέσεων
«Εάν διαπιστώναμε μία πραγματική μεταβολή στην τουρκική (εξωτερική) πολιτική, αν συμβάδιζε με την Αίγυπτο για τη σταθεροποίηση της περιοχής… αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει βάση για την αποκατάσταση των σχέσεων», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών ενώπιον της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της αιγυπτιακής Βουλής των Αντιπροσώπων, αναφέρει το AFP.
«Δεν υπάρχει επικοινωνία εκτός του κανονικού διπλωματικού πλαισίου. Εάν οι πράξεις της Τουρκίας δείξουν εναρμόνιση με τις αρχές και τους στόχους της Αιγύπτου, τότε θα υπάρχουν οι βάσεις για την αποκατάσταση των σχέσεων», δήλωσε ο Σάμεχ Σούκρι.
Ανώτατοι τούρκοι αξιωματούχοι δήλωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι επανελήφθησαν οι διπλωματικές επαφές με το Κάιρο και ότι η Αγκυρα επιδιώκει περαιτέρω συνεργασία. Ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι οι επαφές «δεν βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο, αλλά ακριβώς κάτω από το υψηλότερο επίπεδο».
Διερευνητικές Ελλάδας – Τουρκίας
Ενας διάλογος μετά πολλών εμποδίων αποδεικνύονται οι διερευνητικές επαφές Ελλάδας – Τουρκίας. Οι άτυπες εμπιστευτικές συνομιλίες που διακόπηκαν το 2016, όταν η Αγκυρα αποχώρησε, από συναντήσεις «ρουτίνας», όπως είχαν εξελιχθεί από το 2002 που ξεκίνησαν, γίνονται σήμερα μία δύσκολη άσκηση ισορροπίας. Μία άσκηση που εξαρτάται όχι μόνο από τους δύο παίκτες που κάθονται στο τραπέζι του διαλόγου, αλλά και από σειρά εξωτερικών παραγόντων, όπως οι περιφερειακές εξελίξεις, γεωπολιτικά και γεωστρατηγικά συμφέροντα, τα οποία διασταυρώνονται στην Ανατολική Μεσόγειο από Δύση μέχρι Ανατολή. Η εξίσωση γίνεται ακόμα πιο δύσκολη όταν προστίθενται η επιρροή του Κυπριακού, η ανάγκη συνοχής του ΝΑΤΟ, αλλά και η χάραξη της πολιτικής των ΗΠΑ στην περιοχή.
Ουάσιγκτον και Βρυξέλλες έχουν ήδη στρέψει εμφανώς το βλέμμα τους στις διερευνητικές, ως διαδικασία που συμβάλλει στην αποκλιμάκωση και την εξέλιξη των συνομιλιών για τις ευρωτουρκικές σχέσεις της Συνόδου Κορυφής σε δύο εβδομάδες, ανήμερα της επετείου των 200 χρόνων από την Επανάσταση. Σε αυτό το πλαίσιο το κοστούμι των διερευνητικών δείχνει να γίνεται όλο και πιο άβολο για την Αγκυρα, που επιχειρεί καταρχάς αλλαγή ονομασίας, αποκαλώντας πλέον τις διερευνητικές «διαβουλεύσεις» και στη συνέχεια αίσθηση αναβάθμισης του εν λόγω πλαισίου διαλόγου.
Διαβουλεύσεις.
Στόχος τόσο η διεύρυνση της ατζέντας, αλλά και η δημιουργία τετελεσμένων μέσω άτυπων επαφών που δεν έχουν σχεδιαστεί για να αποδώσουν κάποιο αποτέλεσμα, αλλά για να ανακαλύψουν οι δύο πλευρές τις δυνατότητες εξεύρεσης ενός πεδίου συνεννόησης. Σε αυτό το πλαίσιο ερμηνεύεται και η προσπάθεια του τουρκικού ΥΠΕΞ να συνδέσει στην ανακοίνωσή του τις διερευνητικές, που θα διεξάγει η ομάδα του πρέσβη ε.τ. Παύλου Αποστολίδη, με την ομάδα του τούρκου υφυπουργού Εξωτερικών, Σεντάτ Ονάλ, που θα πραγματοποιηθούν στις 16 Μαρτίου στην Αθήνα, με τις τακτικές πολιτικές διαβουλεύσεις, που θα ακολουθήσουν στις 17 Μαρτίου αυτή τη φορά μεταξύ του Ονάλ και του υπηρεσιακού γγ του ΥΠΕΞ, Θεμιστοκλή Δεμίρη και σύμφωνα με πληροφορίες από την Αγκυρα ζητήθηκαν από την τουρκική πλευρά. Διαβουλεύσεις θεσμοθετημένες οι οποίες δεν διακόπηκαν το 2016 και η ατζέντα τους αφορά όχι μόνο την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ, αλλά διμερή, περιφερειακά και διεθνή θέματα.
«Για την Ελλάδα οι επαφές ήταν και παραμένουν διερευνητικές», απάντησαν διπλωματικές πηγές στο τουρκικό παιχνίδι με τις λέξεις, με το ερώτημα πώς μπορεί να εξελιχθεί ένας διάλογος τη στιγμή που το κλίμα δυναμιτίζεται με εμπρηστική ρητορική από την πλευρά της Αγκυρας που εντείνει διαρκώς την καχυποψία από την πλευρά της Αθήνας να είναι υπαρκτό.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις