Για ποιο λόγο πρέπει να κλείνετε τον υπολογιστή σας κάθε βράδυ
Ποιο είναι λοιπόν, το πιο σωστό πράγμα που πρέπει να κάνετε;
- Μαθητές προσπάθησαν να ξυλοκοπήσουν συμμαθητή τους – Υπήρξε πληροφορία ότι παρενόχλησε κοπέλα
- Ξεκίνησε χθες το «Καλάθι των Χριστουγέννων» - Ποια προϊόντα ακρίβυναν σε σχέση με πέρσι
- Σέλμα Λάγκερλεφ: Η ελευθερία, οι ταμπού σαπφικοί έρωτες και το καταφύγιο των ονείρων
- Οι Αμερικανοί ψηφίζουν Ελλάδα για την αγορά εξοχικού – Τεράστια αύξηση στις πωλήσεις μετά τις εκλογές
Ίσως έχετε ακούσει ότι το κλείσιμο του υπολογιστή σας για τη νύχτα μπορεί να είναι επιβλαβές για αυτόν. Αλλά μπορεί επίσης, να έχετε ακούσει την αντίθετη άποψη, δηλαδή ότι θα πρέπει να τον απενεργοποιήσετε όταν δεν τον χρησιμοποιείτε για πολλή ώρα.
Ποιο είναι λοιπόν, το πιο σωστό πράγμα που πρέπει να κάνετε;
Η πεποίθηση ότι η επιφάνεια εργασίας σου πρέπει να λειτουργεί συνεχώς προέρχεται από την αρχή της εποχής των υπολογιστών, τη δεκαετία του 1980. Τότε, οι υπολογιστές κατασκευάζονταν από διαφορετικά υλικά και όταν τους απενεργοποιούσαν συχνά, ήταν αντιμέτωποι με το γεγονός ότι μπορούσαν να τους βλάψουν.
Τι γίνεται όμως τώρα;
Πλέον, σύμφωνα με την ιστοσελίδα pagenews.gr, τόσο ο σχεδιασμός όσο και η κατασκευή γίνονται πολύ διαφορετικά. Οι σύγχρονοι υπολογιστές, είτε πρόκειται για φορητούς είτε για επιτραπέζιους- ή ακόμα και tablet- έχουν σχεδιαστεί ειδικά για να μην απενεργοποιούνται εντελώς. Όταν ενεργοποιείς τον υπολογιστή σου, ενεργοποιείται μια μικρή αύξηση ισχύος που δημιουργεί, στο πίσω μέρος της οθόνης με τα καλώδια, κάποια πίεση στο σύστημα.
Όταν κλείνεις τη συσκευή, κλείνει πρώτα όλα τα προγράμματα που εκτελούνται σε αυτήν για όλους τους χρήστες. Αν δεν έχεις τελειώσει τη δουλειά σου και απλά έχεις σταματήσει για λίγο να τον χρησιμοποιείς υπάρχουν κι άλλες επιλογές από το να τον αφήσεις ανοιχτό ή να τον κλείσεις εντελώς. Μπορείς είτε να τον βάλεις σε κατάσταση αδρανοποίησης είτε σε κατάσταση ύπνου (sleep mode).
Και οι δύο επιλογές σου επιτρέπουν να αφήσεις τον υπολογιστή σου σε λειτουργία και να σώσεις τη δουλειά σου, μειώνοντας παράλληλα την κατανάλωση ενέργειας.
Η αδρανοποίηση είναι μια λειτουργία βαθύτερου sleep mode που δεν χρησιμοποιεί καθόλου ενέργεια, όπως ακριβώς όταν απενεργοποιείς τον υπολογιστή σου, αλλά χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να τον ενεργοποιήσεις ξανά.
Από την άλλη, το sleep mode εξοικονομεί ενέργεια λίγο χειρότερη από την αδρανοποίηση, αλλά επιτρέπει στον υπολογιστή σου να ξεκινήσει σχεδόν αμέσως.
Όπως και να έχει καλό θα ήταν, όταν πηγαίνεις για ύπνο να κλείνεις τον υπολογιστή σου, προκειμένου να… ξεκουράζεται και να μπορεί να ανταπεξέλθει κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις