Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Κοροναϊός : Μάχη για να αντέξει το σύστημα Υγείας – Εξετάζεται η περαιτέρω εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα

Κοροναϊός : Μάχη για να αντέξει το σύστημα Υγείας – Εξετάζεται η περαιτέρω εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα

Η μάχη με την πανδημία, επικεντρώνεται πλέον στο να κρατηθεί όρθιο το Σύστημα Υγείας και να «απελευθερωθούν τα νοσοκομεία». 

Στη μέγγενη του κοροναϊού, βρίσκονται τα δημόσια νοσοκομεία, με τα κρούσματα έχουν εκτοξευθεί, τον αριθμό κρεβατιών στις ΜΕΘ να μειώνεται δραματικά και τους διασωληνωμένους να παραμένουν πάνω από τους 500.

Σε κάθε εφημερία τα νοσοκομεία γεμίζουν, και η μάχη με την πανδημία, επικεντρώνεται πλέον στο να κρατηθεί όρθιο το σύστημα Υγείας και να «απελευθερωθούν τα νοσοκομεία».

Υπό αυτό το πρίσμα κρίνεται αναγκαία, η περαιτέρω εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα, με όλα τα σενάρια, μεταξύ αυτών και της επίταξης, να είναι ανοιχτά.

Η περαιτέρω συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα Υγείας «όπου και με όποιο τρόπο κριθεί αναγκαίο από την κυβέρνηση», βρέθηκε εξάλλου στο επίκεντρο, της σημερινής σύσκεψης για την πανδημία υπό τον πρωθυπουργό.

Η πληρότητα στις ΜΕΘ της Αττικής είναι στο 95%, με κυβέρνηση και ειδικούς να απευθύνουν δραματικές εκκλήσεις προς τους πολίτες, να κάνουν λίγη ακόμη υπομονή, και να τηρούν τα μέτρα προστασίας από τον κοροναϊό, καθώς η μη συμμόρφωση οδηγεί σε νέα κρούσματα που αφήνουν βαθύ αποτύπωμα και στις νοσηλείες.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις  ειδικών, τα κρούσματα δεν αποκλείεται να φτάσουν ακόμη και τις 3.000 ημερησίως, χωρίς να συνυπολογιστεί η επίδραση των κορονοπάρτι, που πραγματοποιήθηκαν τις τελευταίες μέρες, λόγω και της Αποκριάς. Επίδραση που αναμένεται να φανεί τις επόμενες δύο εβδομάδες.

Αναγκαία η περαιτέρω εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα Υγείας

Παρά το ότι αυτή τη στιγμή στη χώρα, βρίσκονται σε ισχύ τα αυστηρότερα μέτρα που έχουν τεθεί σε εφαρμογή από την αρχή της πανδημίας, το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει στα ύψη, και η κατάσταση είναι ιδιαίτερα ανησυχητική καθώς κάθε μέρα σπάει και ένα αρνητικό ρεκόρ.

Τα δημόσια νοσοκομεία, ειδικά της Αττικής, βρίσκονται στα όριά τους, και οι αντοχές τους δοκιμάζονται καθημερινά, την ώρα που τα κρούσματα δεν λένε να πέσουν. Σε κάθε εφημερία το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό δίνει μάχη καθώς οι ασθενείς φτάνουν κατά εκατοντάδες.

Ενδεικτικό είναι ότι τη νύχτα στην Αττική έγιναν 163 εισαγωγές ασθενών σε νοσοκομεία  ενώ περισσότεροι από 200 μεταφέρθηκαν με τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ.

Μάλιστα, την Κυριακή ανακοινώθηκε θλιβερό ρεκόρ κρουσμάτων με 1.626, καθώς και νέο αρνητικό ρεκόρ διασωληνωμένων μέσα στο 2021 με 564 ασθενείς.

Τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα, εξετάστηκαν στην σύσκεψη, υπό τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου.

Κυριάκος Μητσοτάκης, Βασίλης Κικίλιας και Σωτήρης Τσιόδρας, συζήτησαν τις εξελίξεις στο θέμα της πανδημίας, ενώ εξετάστηκε, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η περαιτέρω συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα Υγείας όπου και με όποιο τρόπο κριθεί αναγκαίο από την κυβέρνηση.

Σημειώνεται ότι η σύσκεψη αυτή του πρωθυπουργού γίνεται σε μια στιγμή που ο κοροναϊός έχει θέσει σε κατάσταση πολιορκίας την χώρα, δοκιμάζοντας τις αντοχές των δημόσιων νοσοκομείων, που γεμίζουν σε κάθε εφημερία και με τις μεταλλάξεις να αυξάνουν τη μεταδοτικότητα του ιού.

«Να βάλουμε πλάτη για να απελευθερωθούν τα νοσοκομεία»

Η παρούσα περίοδος, πάντως είναι «εξαιρετικά δύσκολη», όπως τόνισε ο καθηγητής παθολογίας – λοιμωξιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών Χαράλαμπος Γώγος, καλώντας τον κόσμο «να δείξει συγκατάβαση στα προβλήματα που υπάρχουν».

Σημείωσε ότι «πρέπει να βάλουμε όλοι πλάτη για να πάμε μπροστά, να απελευθερωθούν τα νοσοκομεία μας»  προσθέτοντας ότι «δεν είναι εποχή να γίνονται τόσο ογκώδεις διαμαρτυρίες. Οι διαδηλώσεις έπρεπε να γίνονται με διαφορετικό τρόπο».

«Είναι εποχή που πρέπει να δείξουμε όλοι μια σύνεση για να μπορέσουμε να αποφύγουμε τα όλα αυτά που υπάρχουν αυτή τη στιγμή. Θα πρέπει να βάλουμε πλάτες οι πάντες, για να πάμε ένα βήμα μπροστά. Δεν γίνεται να υπάρχουν αυτές οι αντιπαραθέσεις καθημερινά και διαδηλώσεις» ανέφερε, στο Open, o κ. Γώγος.

«Ας καταλάβουμε το πρόβλημα που υπάρχει για δύο μήνες, να φτάσουμε στους εμβολιασμούς μας, να πάμε στο Μάιο σε μια κατάσταση που θα έχουμε μια 50% τουλάχιστον κάλυψη εμβολιαστική, ειδικά με τις δύσκολες ομάδες, ώστε να απελευθερωθούν τα νοσοκομεία μας».

Στη μέγγενη του κοροναϊού τα νοσοκομεία

Οι μεταλλάξεις που έχουν οδηγήσει σε αύξηση της μεταδοτικότητας του κοροναϊού, και τα κορονοπάρτι, ανησυχούν επίσης τους ειδικούς, που περιγράφουν με μελανά χρώματα την κατάσταση στα νοσοκομεία.

«Πρέπει να αναρωτηθούμε κατά πόσο τα μέτρα τηρούνται. Δεν τηρούνται και είναι λογικό γιατί ο κόσμος έχει κουραστεί. Είχαμε μεγάλη διασπορά, το είδαμε και στο δεύτερο κύμα, και ενδοοικογενειακή διασπορά. Επίσης στο τρίτο κύμα έχουμε και τις μεταλλάξεις που καθιστούν την κατάσταση πιο μεταδοτική», σημείωσε η λοιμωξιολόγος και υπεύθυνη της κλινικής Covid-19 στο νοσοκομείο του Ρίου, Καρολίνα Ακινόσογλου, μιλώντας στο MEGA.

«Μετά από ένα χρόνο είναι δύσκολο να πεις σε κάποιον να μείνει μέσα, αλλά μπορώ να πω σε κάποιον να δείχνει μεγάλη προσοχή. Το σύστημα υγείας αυτή τη στιγμή είναι σε ένα ποτήρι που έχει σχεδόν ξεχειλίσει, πιέζεται αρκετά. Για να εξυπηρετήσουμε όλους τους ασθενείς, πρέπει να τηρούμε τουλάχιστον τα μέτρα υγιεινής και προφύλαξης».

«Το σύστημα Υγείας προσπαθεί να αντέξει»

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων, Παναγιώτης Γαργαλιάνος, σημείωσε ότι «Ξέρουμε καλά πως οι μεταλλάξεις έχουν συμβάλει στη μεγαλύτερη μεταδοτικότητα. Το θέμα δεν είναι να παίρνεις μέτρα, το θέμα είναι να τα τηρείς. Δεν τηρούνται όπως πρέπει τα μέτρα. Βλέπουμε ότι προχωρούν τα εμβόλια και αν έχουμε διαθεσιμότητα μπορεί η εμβολιαστική κάλυψη μέχρι το καλοκαίρι να είναι καλή. Αν τα μέτρα είχαν τηρηθεί σωστά, δε θα βλέπαμε τόσο υψηλά κρούσματα».

«Αυτοί που μένουν με την οικογένειά τους, τηρούν τα μέτρα. Όταν ένα άτομο με μάσκα έρθει σε επαφή με κάποιο που δεν φοράει, ξέρουμε ότι μπορεί να κολλήσουν. Όταν έρθεις σε επαφή με τρεις οικογένειες, μπορεί να κολλήσουν. Ο ιός είναι παντού και μεταλλαγμένος. Η μετάλλαξη αύξησε τη μεταδοτικότητα. Είδαμε κραταιές χώρες να είναι στο έλεος της πανδημίας», συνέχισε στο ίδιο θέμα.

Πρόσθεσε δε ότι τα κορονοπάρτι «θα πυροδοτήσουν νέα κρούσματα. Είναι δεδομένο αυτό. Αυτοί που έκαναν τα πάρτι να πάρουν να μάθουν τι γίνεται στα νοσοκομεία. Η πληρότητα στις ΜΕΘ είναι στο ανώτερο δυνατό σημείο. Οι εισαγωγές έχουν αυξηθεί πάρα πολύ. Προσπαθεί το σύστημα υγείας να αντέξει, να περιθάλψει τους ανθρώπους. Να περάσουμε στην επιπέδωση του κύματος, χωρίς να χάσουμε πολλούς ανθρώπους. Ό,τι και να κάνουν οι γιατροί και οι νοσηλευτές, πρέπει να σταθούμε όρθιοι», σημείωσε μιλώντας στο MEGA.

Προβλέψεις για 3.000 κρούσματα και πάνω από 600 σε ΜΕΘ

Σύμφωνα με τον καθηγητή Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και αντιπρόεδρο της Πνευμονολογικής Εταιρείας Νίκο Τζανάκη, το τρίτο κύμα της πανδημίας αναμένεται να κορυφωθεί αυτή την εβδομάδα. Μιλώντας στον Σκάι, ο καθηγητής έκανε λόγο για σαφή επιβράδυνση της αύξησης κρουσμάτων, υπό την έννοια ότι τα αυτά κυμαίνονται σταθερά από 2.200- 3.000.

Ο κ. Τζανάκης αναφέρθηκε εκ νέου στην εκτίμηση του πως αποκλιμάκωση θα δούμε από τις 20/3 και μετά υπενθυμίζοντας πως με βάση το μοντέλο το οποίο και έχει επεξεργαστεί στις 5-6/3 θα βιώναμε την κορύφωση της πανδημίας αλλά αυτό μετατέθηκε λόγω των μεταλλάξεων.

«Στο νέο τρέξιμο του μοντέλου πραγματικά είδαμε ότι η κορύφωση θα γίνει κατά πάσα πιθανότητα αυτή την εβδομάδα» εξήγησε προσθέτοντας πως σε κάθε περίπτωση τα κρούσματα δεν θεωρείται πιθανό να είναι πολλά περισσότερα απ’ όσα βλέπουμε μέχρι τώρα.

«Εκτιμούμε ότι θα είναι μικρές οι αλλαγές» είπε προσθέτοντας ωστόσο πως υπάρχει μικρό αλλά υπαρκτό ενδεχόμενο για μια ή δύο μέρες να παρατηρηθεί και αριθμός κρουσμάτων κοντά στις 3.000.

«Από εκεί και μετά θα αρχίσει η σταδιακή, αργή μεν αλλά σταδιακή, αποκλιμάκωση. Θα αρχίσει να αποσυμφορίζεται το σύστημα» είπε επισημαίνοντας πως το κύριο ζητούμενο είναι ακριβώς η μείωση στην πίεση του υγειονομικού συστήματος.

Σύμφωνα με τον κ. Τζανάκη, από εκεί κι έπειτα, σε περιθώριο μιας εβδομάδας, θα αρχίσουμε να βλέπουμε σαφή υποχώρηση των εισαγωγών ασθενών με κοροναϊό σε νοσοκομεία.

Ο κ. Τζανάκης ξεκαθάρισε πως το παραπάνω θα αφορά τις απλές κλίνες και όχι τις κλίνες ΜΕΘ όπου εκεί η αποσυμφόρηση αναμένεται να συμβεί λίγο αργότερα τονίζοντας σε κάθε περίπτωση με βάση τα υπάρχοντα δεδομένα ενδεχομένως να ξεπεράσουμε τον αριθμό των 600 ασθενών σε κλίνες ΜΕΘ, «με πιθανότητα προσέγγισης προς τις 620- 650».

Θα αργήσει η μείωση στον αριθμό των νοσηλευομένων

Σύμφωνα με την πρόεδρο της ΕΙΝΑΠ, η μείωση στον αριθμό των νοσηλευομένων με κοροναϊό θα αργήσει.

Η Ματίνα Παγώνη επεσήμανε πως αποτελεί λογικό σενάριο το να διασωληνωθούν, μέσα στις επόμενες μέρες ασθενείς που νοσηλεύονται σε απλές κλίνες και με βάση αυτό συνόψισε πως δεν θα πρέπει να περιμένουμε άμεση μείωση στον αριθμό των νοσηλευομένων σε ΜΕΘ.

«Η μείωση θα είναι σταδιακή και αργά… μετά από 10 μέρες» είπε.

Αναφορικά με το ενδεχόμενο να ξεπεράσουμε και πάλι τον αριθμό των 600 διασωληνωμένων η κα Παγώνη, δήλωσε, στον Σκάι, πως αυτό δεν είναι ούτε πιθανό αλλά ούτε κι απίθανο να συμβεί και εξαρτάται από το πόσοι από τους νοσηλευόμενους σε απλές κλίνες θα χρειαστούν εν τέλει διασωλήνωση.

Must in

Τις ακριβότερες υπηρεσίες υγείας στην περιοχή έχει η Ελλάδα

Πληρώνουμε τουλάχιστον δυο φορές ακριβότερα τις 10 παθήσεις που συνδέονται με την παχυσαρκία σε σχέση με χώρες της περιοχής

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024