Εμβόλια mRNA : Φρένο στην ασυμπτωματική λοίμωξη
Δέκα ημέρες μετά τη λήψη της δεύτερης δόσης του εμβολίου ο κίνδυνος θετικής διάγνωσης για COVID-19 και διασποράς της νόσου μειώνεται κατά 80% – Σημαντική η μείωση ακόμη και μετά την πρώτη δόση, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη
Δέκα ημέρες μετά τη λήψη της δεύτερης δόσης του mRNA εμβολίου των Pfizer-BioNTech που χορηγείται και στη χώρα μας ενάντια στον νέο κορωνοϊό, τα εμβολιασμένα άτομα χωρίς συμπτώματα COVID-19 είναι πολύ λιγότερο πιθανό να διαγνωσθούν θετικά στον ιό και να εξαπλώσουν εν αγνοία τους τη νόσο, σε σύγκριση με άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί.
Μείωση της τάξεως του 80%
Αυτό έδειξε μελέτη ειδικών της Κλινικής Μayo η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Clinical Infectious Diseases». Συγκεκριμένα με βάση τη μελέτη, μετά από τη χορήγηση δύο δόσεων του mRNA εμβολίου, ο κίνδυνος θετικής διάγνωσης για COVID-19 σε άτομα χωρίς συμπτώματα εμφάνισε μείωση της τάξεως του 80%.
Οι ερευνητές σημείωσαν ότι τα ευρήματα αυτά υπογραμμίζουν την αποτελεσματικότητα των πρωτοποριακών mRNA εμβολίων σε ό,τι αφορά τον περιορισμό της εξάπλωσης της COVID-19 από ασυμπτωματικά άτομα.
Η αναδρομική μελέτη
Προκειμένου να καταλήξουν στα συμπεράσματά τους οι επιστήμονες διεξήγαγαν αναδρομική μελέτη σε 39.000 άτομα που είχαν υποβληθεί σε μοριακό έλεγχο για COVID-19 πριν από την υποβολή τους σε θεραπείες ή χειρουργικές επεμβάσεις άσχετες με τον νέο κορωνοϊό. Συνολικά διεξήχθησαν περισσότερα από 48.000 μοριακά τεστ, συμπεριλαμβανομένων 3.000 σε άτομα που είχαν λάβει τουλάχιστον μια δόση mRNA εμβολίου.
Σημαντική μείωση και μετά την πρώτη δόση
«Ανακαλύψαμε ότι άτομα χωρίς συμπτώματα που είχαν λάβει έστω και μια δόση του mRNA εμβολίου των Pfizer-BioNTech δέκα ημέρες ή και περισσότερο πριν από την υποβολή τους σε μοριακό τεστ, είχαν 72% λιγότερες πιθανότητες να διαγνωσθούν θετικά στον ιό» ανέφερε ο Ααρον Τάντε, ειδικός στις μεταδιδόμενες νόσους της Κλινικής Mayo που ήταν ένας εκ των δύο πρώτων συγγραφέων της μελέτης και προσέθεσε ότι τα άτομα που είχαν λάβει και τις δύο δόσεις του εμβολίου, εμφάνιζαν 80% μικρότερο κίνδυνο να διαγνωσθούν θετικά στον ιό σε σύγκριση με την ομάδα που δεν είχε εμβολιαστεί.
Να σημειωθεί ότι η μελέτη βασίστηκε σε ασθενείς που υποβλήθηκαν σε μοριακό τεστ για τον νέο κορωνοϊό μεταξύ της 17ης Δεκεμβρίου του 2020 και της 8ης Φεβρουαρίου του 2021 στην Κλινική Mayo στη Μινεσότα και στην Αριζόνα και στο Σύστημα Υγείας της Κλινικής Mayo στη Μινεσότα και στο Ουισκόνσιν.
- Λακωνία: Σορός άντρα εντοπίστηκε κατά την κατάσβεση πυρκαγιάς στη Σκάλα
- Λίβανος: Τουλάχιστον 12 νεκροί και 50 τραυματίες από ισραηλινούς βομβαρδισμούς
- Γερμανία: Ο Πιστόριους δεν θα διεκδικήσει το χρίσμα του υποψήφιου καγκελάριου – Προτείνει Σολτς
- Κιμ Γιονγκ Ουν: Προειδοποιεί για κίνδυνο πυρηνικού πολέμου
- Ουκρανία: Παρίσι και Λονδίνο υπόσχονται να μην αφήσουν τον Πούτιν να «πετύχει τους σκοπούς του»
- Στα «ΝΕΑ» της Παρασκευής: Μια αλλαγή που ανατρέπει το σκηνικό