Κοντά στα 3.000 τα κρούσματα μέσα στην εβδομάδα – Πότε θα ξεκινήσει η αποκλιμάκωση
Αύριο – μεθαύριο, την Πέμπτη, φαίνεται η κορύφωση της πανδημίας, αυτό εκτιμάται βάσει του μοντέλου του κ. Τζανάκη, δηλαδή η χειρότερη στιγμή της πανδημίας αυτού του τρίτου κύματος. Και μετά από το Σαββατοκύριακο αρχίζει μια πολύ αργή πτώση.
- Η οργή για το «ξήλωμα» των «58 καρφιών» συνεχίζεται - Η αντίδραση της Μαρίας Καρυστιανού
- Ανατριχιαστικά ακριβείς οι προβλέψεις που έκανε το 1925 ένας επιστήμονας, για την ζωή σήμερα
- Ποιο γλυκαντικό ευρείας χρήσης μπορεί να τροφοδοτεί τον καρκίνο
- Vybz Kartel: Το αστέρι της dancehall επιστρέφει στη σκηνή μετά από χρόνια στη φυλακή
Τις δικές του εκτιμήσεις αλλά και της ομάδας του για το επόμενο διάστημα αναφορικά με την πορεία πανδημία του κοροναϊού παρουσίασε ο καθηγητής πνευμονολογίας – Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρίας καθηγητής Νίκος Τζανάκης.
Μιλώντας στο LIVE NEWS εξήγησε το διάγραμμα με την πορεία της πανδημίας στη χώρα, τονίζοντας ότι «αυτό το διάγραμμα δείχνει τα κρούσματα με τις μαύρες τελίτσες που είναι από τα πραγματικά κρούσματα που μετράει ο ΕΟΔΥ με τα τεστ. Οι κόκκινες γραμμούλες είναι το μοντέλο μας, το οποίο καταλήγει το να του ζητήσουμε 20 μέρες πρόβλεψη, δείχνει λοιπόν αυτό το μοντέλο μια επιπέδωση μετά τις 20 του μήνα», εξήγησε.
Αρχικά την 15η Ιανουαρίου φαίνεται πως είναι η αρχή της αύξησης. Φτάνουμε τώρα στις 12 και 19 το σημείο που φαίνεται ότι είμαστε κοντά στην κορύφωση. Εκτιμάται ότι στις 17 – 18 Μαρτίου, δηλαδή αύριο – μεθαύριο είναι η κορύφωση. Και αρχίζει και επιπεδώνεται η καμπύλη. Η επιπέδωση αυτή διαρκεί αρκετές μέρες μέχρι τις 20 – 22 του μήνα και από τις 25 υπάρχει μια ελαφρά κάμψη.
Αύριο – μεθαύριο, την Πέμπτη, φαίνεται η κορύφωση της πανδημίας, αυτό εκτιμάται βάσει του μοντέλου του κ. Τζανάκη, δηλαδή η χειρότερη στιγμή της πανδημίας αυτού του τρίτου κύματος. Και μετά από το Σαββατοκύριακο αρχίζει μια πολύ αργή πτώση.
«Αυτός ο συντηρητικός μέσος όρος που βάζουμε εμείς, το κάτω όριο δηλαδή του μοντέλο μας. Επιτρέψτε μου να πω ότι έχει κάποια ανώτερα όρια ο κινητός μέσος όρος της τάξεως των συν 300 κρουσμάτων, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχει δυνατότητα να δούμε τις επόμενες μέρες και κρούσματα κοντά στις 3.000 λίγο πάνω από 3.000 μία ή δύο μετρήσεις», σημείωσε.
Ερωτηθείς για το μερικό άνοιγμα της αγοράς σημείωσε: «Αν ανοίξουμε τα μαγαζιά με προσοχή και συντεταγμένα παραδείγματος χάρη μπορούν να ανοίξουν τα συνοικιακά καταστήματα του λιανεμπορίου με ραντεβού κανονικό, ίσως του κέντρου με click away με προσεκτικό τρόπο, οι άνθρωποι θα εκτονώνονται, θα βγαίνουν έξω, θα καλύπτουν το ψυχολογικό τους πρόβλημα και δεν θα τρέχουν να κάνουν παρέες ή μάζωξεις στα σπίτια διότι ξέρει ο άνθρωπος είναι ένα ζώο συντροφιάς που ένα ον σύντροφο δεν μπορεί να ζει μόνο του ή κλεισμένο.
Επομένως εμείς θέλουμε να εκτονωθεί αυτή η ψυχολογία του κόσμου με συντεταγμένες δραστηριότητες, μπορεί επίσης να αθληθεί και να περπατήσει στην ύπαιθρο χωρίς περιορισμούς, στην ύπαιθρο δεν μεταδίδεται ο ιός, ιδιαίτερα όταν θα βγούμε στην ύπαιθρο με συντεταγμένο τρόπο, να μην πάμε σε ένα γήπεδο, σε έναν δρόμο και είμαστε ένας πάνω στον άλλο, αλλά έτσι πιο αργά, τηρώντας τις αποστάσεις, νομίζω ότι θα βοηθήσουμε να αποκλιμακωθεί η πανδημία.», πρόσθεσε.
«Νομίζω ναι, πρέπει να το επιχειρήσουμε. Επαναλαμβάνω με συντεταγμένο τρόπο.», τόνισε σχετικά με την εν μέρη άρση του lockdown στις 22 Μάρτη.
Αναφορικά στα σχολεία και το πότε εκτιμά ότι μπορούν να ξαναανοίξουν έδωσε τις δικές του προτάσεις.
Συγκεκριμένα σημείωσε: «Τα σχολεία μπορούσαμε να τα δούμε να λειτουργούμε με υβριδικό τρόπο δηλαδή κάποιες μέρες διά ζώσης και κάποια μαθήματα που μπορούν να γίνουν δια ζώσης σε τμήματα ολιγομελή. Θα μπορούσαμε να δούμε τρεις μέρες οι μισές τάξεις και τρεις μέρες οι άλλες τάξεις και να συμπληρώνουν την εκπαίδευσή τους με εκπαίδευση.
Το μάθημα της σωματικής αγωγής κάλλιστα μπορεί να γίνει δια ζώσης με συνέπεια τα παιδιά να εκτονώνεται και να έχουν αυτή την ψυχοκοινωνική επίδραση το ένα με το άλλο με την παρέα. Τέτοιου είδους διαδικασίες».
Ενώ πρότεινε την αύξηση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων, ειδικά των σοyπερμάρκετ, αφού όπως τόνισε: «όταν περιορίζεται το ωράριο των καταστημάτων συμπυκνώνεις και συναθροίζεις κόσμο».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις