Καταλαβαίνουν οι σκύλοι όταν τους μιλάμε;
Τα ταλαντούχα τετράποδα στα viral video του youtube που φαίνεται να φωνάζουν «I love you» ή λέξεις όπως «hello» δεν καταλαβαίνουν τι λένε, υποστηρίζουν οι ειδικοί
- Η σχέση Τουρκίας – Συρίας και οι ανησυχίες σε Ελλάδα και Κύπρο
- Στο «κόκκινο» η γρίπη και ο RSV στην Ευρώπη – Προειδοποίηση ECDC για τις γιορτές
- Ο Έλον Μασκ «βάπτισε» σωτήρα της Γερμανίας το ακροδεξιό κόμμα AfD - «Μπορεί να σώσει τη χώρα»
- Δύο από τις πιο μολυσμένες πόλεις του κόσμου βρίσκονται στα Βαλκάνια
Τα τελευταία 10.000 χρόνια, οι σκύλοι ζουν κοντά στον άνθρωπο. Δεν μπορούν να μιλήσουν αλλά καταφέρνουν να επικοινωνούν μαζί μας και καταλαβαίνουν τις επιθυμίες μας όμως το κατά πόσο, οι αντιδράσεις τους είναι αυτές που πιστεύουμε, παραμένει μυστήριο.
Μια έρευνα του 2016, απέδειξε πως οι σκύλοι καταλαβαίνουν πρώτα τον τόνο της φωνής και δευτερευόντως την λέξη και το νόημα της ,το ίδιο όσο και αν αυτό ακούγεται περίεργο, συμβαίνει και στους ανθρώπους.
Ο εγκέφαλός μας αντιδρά πρώτα πρωτόγονα στον τόνο και μετα στο νόημα, οι άνθρωποι το καταφέρνουν αυτό με το αριστερό ημισφαίριο του εγκεφάλου και οι σκύλοι με το δεξί. Παρά τις τεράστιες ανομοιότητες μεταξύ μας, εμείς και οι σκύλοι, μοιάζουμε αρκετά στον βαθύτερο τρόπο που επικοινωνούμε , ίσως επειδή μοιραζόμαστε έναν κοινό πρόγονο πριν 100 εκατομμύρια χρόνια και ως είδη ανήκουμε στα θηλαστικά.
Οι σκύλοι ωστόσο που επικοινωνούν μεταξύ τους, αρκετά γιατί είναι ζώα αγέλης και το κάνουν γαυγίζοντας χωρίς να χρησιμοποιούν λέξεις αλλά μόνο τόνο και ήχο, καταφέρνουν πολύ καλά να καταλαβαίνουν την δική μας γλώσσα που περιέχει και τα δύο.
Μπορεί να μάθει ο σκύλος μου να λέει Hello;
Τα ταλαντούχα τετράποδα στα viral video του youtube που φαίνεται να φωνάζουν «I love you» ή λέξεις όπως «hello» δεν καταλαβαίνουν τι λένε, υποστηρίζουν οι ειδικοί. Τα «κόλπα» όμως αυτού του τύπου, δεν αποκαλύπτουν τις πραγματικές δυνατότητες επικοινωνίας τους.
Υπάρχουν σκυλιά που εκπαιδεύονται και γνωρίζουν, εκατοντάδες ή και χιλιαδες λέξεις σε εξαιρετικές περιπτώσεις : εντολές και ονομασίες αντικειμένων όμως δυσκολεύονται να καταλάβουν τις πιο αφηρημένες έννοιες αν και πολλά είναι ιδιαίτερα πρόθυμα να μιμηθούν τα αφεντικά τους, όταν κάνουν «εύκολους» ήχους .
Οι σκύλοι όμως , δεν μπορούμε να ελπίζουμε πως κάποτε θα καταφέρουν να προφέρουν λέξεις που ξέρουν όπως «μπάλα» , καθώς δεν χρησιμοποιούν τη φωνή τους , το στόμα και τα χείλη όπως εμείς. Για να καταλάβετε πόσο δύσκολο είναι για έναν σκύλο να μιλήσει προσπαθήστε να πείτε τη λέξη «κουτάβι» , χωρίς να χρησιμοποιήσετε τα χείλη και τη γλώσσα σας .
Τι μας λένε ;
Οι σκύλοι υπολογίζετε πως έχουν 19 «εκφράσεις » με τις οποίες προσπαθούν να επικοινωνήσουν ανάγκες όπως :Πεινάω (ήπιο γαύγισμα ενώ ο σκύλος κάθεται, μπορεί να συνοδεύεται από κίνηση του ενός μπροστινού ποδιού στον αέρα) , χάιδεψε με (γυρίζει ανάσκελα ) , βγάλε με βόλτα (κούνημα ουράς ενώ κοιτάζει την πόρτα ) , θέλω να παίξουμε (χαρούμενες κινήσεις ή σβούρες και κοφτό γρήγορο χαρούμενο γαύγισμα).
Τι γίνεται με τα συναισθήματα;
Οι σκύλοι, σύμφωνα με τις έρευνες προτιμούν, σαφώς κάποιους ανθρώπους όταν πρόκειται για ξένους και αρχίζουν να εμπιστεύονται αυτούς που συμπαθούν σε μικρό χρονικό διάστημα, ακόμη και σε δέκα λεπτά , γεγονός που εξηγεί γιατί σκύλοι που υιοθετούνται από νέο αφεντικό, μπορούν να δεθούν συναισθηματικά μαζί του γρήγορα .Όσον αφορά τα υπόλοιπα συναισθήματα ή τις αντιδράσεις ,οι επιστήμονες ξέρουν πως μερικά σκυλιά χασμουριούνται αν δουν έναν άνθρωπο, κατά προτίμηση το αφεντικό τους να χασμουριέται, γεγονός που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς το μιμητικό χασμουρητό είναι συμπεριφορά που παρατηρείται «αποκλειστικά» μεταξύ ανθρωποειδών.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις