«Ιστορία της Ελληνικής Επανάστασης» του Τζορτζ Φίνλεϊ, 1821: Μέσα από το Ιστορικό Αρχείο του «Βήματος» και των «Νέων» & Harper’s Bazaar την Κυριακή με ΤΟ ΒΗΜΑ
Με αφορμή την επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, το θεμελιώδες έργο της ελληνικής ιστοριογραφίας
Τζορτζ Φίνλεϊ
Ιστορία της Ελληνικής Επανάστασης
Με αφορμή την επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, το θεμελιώδες έργο της ελληνικής ιστοριογραφίας.
Σε μετάφραση Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη και για πρώτη φορά με μεταγραφή στη νέα ελληνική γλώσσα.
Το μοναδικό έργο αναφοράς που φωτίζει τα γεγονότα, τα πρόσωπα, αλλά και γνωστές και άγνωστες πτυχές της Επανάστασης.
Η αποτύπωση των γεγονότων του Αγώνα από την έναρξη της Επανάστασης, μέχρι την ίδρυση του ανεξάρτητου ελληνικού κράτους όπως τα βίωσε ο ιστορικός και φιλέλληνας Φίνλεϋ, αγωνιζόμενος, στο πλευρό των Ελλήνων.
Μία ιστορική, πολιτική και κοινωνιολογική προσέγγιση των γεγονότων, με τη μοναδική μεταφραστική πένα του Παπαδιαμάντη.
Τα προεπαναστατικά χρόνια, η προετοιμασία και η έναρξη της Επανάστασης, ο Αγώνας, οι ξένες δυνάμεις, η ίδρυση του ανεξάρτητου κράτους και η δημιουργία Συντάγματος.
Οι τέσσερις πολυτελείς εκδόσεις του έργου συνοδεύονται από πλούσια εικονογράφηση, αντλημένη από σημαντικές συλλογές του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου, της Εθνικής Πινακοθήκης, το Ιδρυμα Λασκαρίδη και άλλα.
Aυτή την εβδομάδα ο δεύτερος τόμος.
Αν ο ρομαντικός ποιητής Μπάιρον είναι ο πιο γνωστός βρετανός φιλέλληνας, ο σκωτικής καταγωγής Τζορτζ Φίνλεϊ (1799-1875) δεν υστερεί ούτε σε φιλελληνικά αισθήματα, ούτε σε συμμετοχή στην Επανάσταση, ούτε σε έργο. Ο Φίνλεϊ έλαβε μέρος στον Αγώνα της Ανεξαρτησίας ως εθελοντής ναύτης στην υπηρεσία του Χέιστινγκς.
Με σπουδές Νομικής στο Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης και εξειδίκευση στο Ρωμαϊκό Δίκαιο στο Πανεπιστήμιο της Γοτίγγης στη Γερμανία, και γοητευμένος από τον Αγώνα των Ελλήνων φτάνει στην Ελλάδα το 1823, όπου συναντά τον Μπάιρον, προτού συνεχίσει το ταξίδι του προς την Πελοπόννησο όπου θα περάσει δεκατέσσερις μήνες μαθαίνοντας ελληνικά, επισκεπτόμενος μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους και γνωρίζοντας από κοντά τους ανθρώπους, τα γεγονότα και τις συνθήκες της Επανάστασης. Αρρωστος από ελονοσία το 1824 μετακινείται στην Ιταλία για θεραπεία. Το 1825 επιστρέφει στον ελλαδικό χώρο όπου θα περάσει την υπόλοιπη ζωή του, γράφοντας ιστορικές μελέτες και στέλνοντας ανταποκρίσεις από την Ελλάδα, στους λονδρέζικους «Times».
Η «Ιστορία της Ελληνικής Επανάστασης» που γράφει το 1861 ακολουθεί την πορεία του Ελληνισμού στον χώρο και στον χρόνο, από την αρχαιότητα ως τις μέρες του. Με έντονο το βιωματικό στοιχείο, η Ιστορία του αποτελεί έργο αναφοράς τόσο για την αποτύπωση των γεγονότων του Αγώνα από κάποιον που συμμετείχε σε αυτά, όσο και για τη ματιά του σύγχρονου με τα συμβάντα εξωτερικού παρατηρητή. Σήμερα, η Ιστορία του επαινείται ως αμερόληπτη μαρτυρία για την Ελληνική Επανάσταση και ως αναντικατάστατη πηγή για τα μετέπειτα οθωνικά χρόνια και συμπληρώνει, μαζί με την Ιστορία του Παπαρρηγόπουλου και του Σπυρίδωνα Τρικούπη, τη βεντάλια των πρώτων ιστορικών κειμένων για τα γεγονότα του Αγώνα.
Μαζί
Ιστορικό Αρχείο «Το ΒΗΜΑ» & «ΤΑ ΝΕΑ»
1821. Ο Αγώνας των Ελλήνων για την Ελευθερία,
μέσα από τις σελίδες του ιστορικού αρχείου του «Βήματος» και των «Νέων».
Τι γράφτηκε τα 100 χρόνια κυκλοφορίας τους..
Η συγκεκριμένη έκδοση του Ιστορικού Αρχείου των εφημερίδων «ΤΟ ΒΗΜΑ» & «ΤΑ ΝΕΑ» περιλαμβάνει τα σημαντικότερα κείμενα που γράφτηκαν από το 1922 ως και τα πρώτα χρόνια του 21ου αιώνα σχετικά με την ελληνική επανάσταση του 1821, στις εφημερίδες «ΤΟ ΒΗΜΑ» , «ΤΑ ΝΕΑ» και το περιοδικό «ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ»
Πώς αντιμετώπισαν οι Ελληνες την Επανάσταση του 1821, έναν αιώνα μετά την τέλεσή της και ταυτόχρονα έναν αιώνα πριν από σήμερα; Πώς προσέγγισαν την πορεία των υπόδουλων προγόνων μας προς την Ελευθερία;
Σπουδαίοι εκπρόσωποι του πνεύματος, όπως οι Κωστής Παλαμάς, Γιώργος Σεφέρης, Ηλίας Βενέζης, Ζαχαρίας Παπαντωνίου, Κ.Θ Δημαράς, Παύλος Νιρβάνας, Μιχαήλ Ροδάς, Σπύρος Μελάς, και πολλοί ακόμα «φωτίζουν» τις μεγαλύτερες στιγμές και τους σημαντικότερους πρωταγωνιστές του αγώνα των Ελλήνων για την Ελευθερία.
Τα ιστορικά δημοσιεύματα συνοδεύονται, κατ’ αποκλειστικότητα από εκλεκτά έργα μιας από τις σπουδαιότερες συλλογές Φιλελληνισμού, της Φιλελληνικής Συλλογής Μιχαήλ και Δήμητρας Βαρκαράκη.
Και στην απλή έκδοση των €2.
Ακόμη
Harper’s Bazaar
Το μεγαλύτερο περιοδικό μόδας στον κόσμο
Τα ανέμελα στυλ της άνοιξης
Ρούχα και αξεσουάρ για εντυπωσιακές εμφανίσεις
Ροζ σύνολα για κάθε περίσταση
Πολύτιμα ρολόγια που θα γίνουν συλλεκτικά
Και
ΒΗΜΑGAZINO
Ο Θανασάκης του Αρκά, έρχεται κάθε εβδομάδα με νέες περιπέτειες!
- Κουζέλογλου: «Παράδειγμα για όλους ο Παπανικολάου»
- Φιντέλ Κάστρο: Ο κουβανέζος Ρομπέν των Δασών
- Εξαφανίζεται η «μίνι σελήνη» της Γης – Θα γυρίσει το 2055
- Αυξημένες περιπολίες και 16 συλλήψεις από την ΕΛ.ΑΣ. σε περιοχές με αυξημένη εγκληματικότητα
- Φερστάπεν: «Δεν είχαμε το ταχύτερο μονοθέσιο, αλλά καταφέραμε να πάρουμε τον τίτλο»
- Όχι, δεν είμαστε «υπερβολικές»