Διερευνητικές : Μια στο καρφί και μια στο πέταλο από την Τουρκία μέχρι την Σύνοδο της ΕΕ
Λίγες ώρες πριν από το αυριανό ραντεβού στην Αθήνα όπου οι δύο αντιπροσωπείες θα πραγματοποιήσουν τον 62ο γύρο των διερευνητικών επαφών, η Τουρκία στέλνει το δικό της μήνυμα με ρηματικές διακοινώσεις (διπλωματική νότα) προς Ελλάδα, Ισραήλ και ΕΕ.
- Γιατί η Βραζιλία έχει μεγάλη οικονομία αλλά απαίσιες αγορές
- «Είναι άρρωστος και διεστραμμένος, όσα μου έκανε δεν τα είχα διανοηθεί» - Σοκάρει η 35χρονη για τον αστυνομικό
- «Πιο κοντά από ποτέ» βρίσκεται μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, σύμφωνα με την Χαμάς
- Διαρρήκτες «άδειαζαν» το εργαστήριο του γλύπτη Γεώργιου Λάππα στη Νέα Ιωνία
Λίγες ώρες πριν από το αυριανό ραντεβού στην Αθήνα όπου οι δύο αντιπροσωπείες θα πραγματοποιήσουν τον 62ο γύρο των διερευνητικών επαφών, η Τουρκία στέλνει το δικό της μήνυμα με ρηματικές διακοινώσεις (διπλωματική νότα) προς Ελλάδα, Ισραήλ και ΕΕ για την ηλεκτρική διασύνδεση «Euroasia Interconnector».
Περιμένει να περάσει η Σύνοδος της ΕΕ το Μάρτιο
Η κίνηση αυτή της Τουρκίας έγινε σήμερα γνωστή μέσω του τουρκικού Τύπου αν και οι ρηματικές διακοινώσεις είχαν επιδοθεί τα προηγούμενα 24ωρα.
Ουσιαστικά οι διπλωματικές αυτές κινήσεις με τις οποίες η Τουρκία καθιστά εκ νέου σαφείς τις διεκδικήσεις της ως προς τα όρια της υφαλοκρηπίδας που διεκδικεί στην Ανατολική Μεσόγειο, συμπίπτουν με την οριστικοποίηση τις προηγούμενες μέρες της ημερομηνίας του αυριανού 62ου γύρου των διερευνητικών επαφών Ελλάδας και Τουρκίας.
Από όλες αυτές τις κινήσεις της Άγκυρας είναι φανερό ότι εκ των πραγμάτων οι επαφές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο πλαίσιο των διερευνητικών επαφών αποκτούν προσχηματικό χαρακτήρα, καθώς από ότι φαίνεται σε αυτή τη φάση η Άγκυρα θέλει να εξασφαλίσει μια ήπια στάση της ΕΕ στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου.
Το μπρα ντε φερ για το χαρακτήρα των συνομιλιών
Σε κάθε περίπτωση οι προσδοκίες για κάποιο αποτέλεσμα παραμένουν χαμηλές. Ωστόσο την ίδια στιγμή αυτό δεν εμποδίζει την Τουρκία να επιδιώκει τη δημιουργία διπλωματικών τετελεσμένων επιδιώκοντας να δώσει πολιτικά αναβαθμισμένο μανδύα στις συναντήσεις που πραγματοποιούνται μεταξύ των διπλωματικών αντιπροσωπειών.
Μάλιστα την Τετάρτη οι πολιτικές διαβουλεύσεις θα γίνουν μεταξύ του υπηρεσιακού γενικού γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών πρέσβης Θεμιστοκλή Δεμίρη και του Τούρκου υφυπουργού Εξωτερικών Σεντάτ Ονάλ.
Πάντως προ ημερών η κυβερνητική εκπρόσωπος όταν ρωτήθηκε σχετικά, άφησε να εννοηθεί ότι αυτού του είδους οι «πολιτικές διαβουλεύσεις» πάντα γίνονταν στο πλαίσιο των διερευνητικών επαφών και σε καμία περίπτωση δεν συνιστούν πολιτική αναβάθμιση του χαρακτήρα των διερευνητικών συνομιλιών.
Το ερωτηματικό για τον Καλίν
« Η Τουρκία δεν ήταν ενθουσιασμένη με τις διερευνητικές από πέρσι, ήταν σαφές αυτό το πράγμα» τόνισε μιλώντας στον Σκάι ο Άγγελος Συρίγος, υφυπουργός Παιδείας και διεθνολόγος τονίζοντας πως η Άγκυρα προσπαθεί να δώσει πολιτική χροιά στις διαβουλεύσεις.
«Πρέπει να καταλάβουμε ότι στο επίπεδο που γίνεται η συζήτηση, είναι διπλωμάτες… Δεν μπορεί να ληφθεί πολιτική απόφαση» τόνισε και πρόσθεσε πως οι διπλωμάτες μεταφέρουν στους πολιτικούς το τι συζητείται σε πλαίσιο διερευνητικών.
Αναφορικά με το ενδεχόμενο συμμετοχής του Ιμπραήμ Καλίν στο τραπέζι του διαλόγου ο κ. Συρίγος τόνισε πως εάν έρθει, καθώς έχει άλλη ειδικότητα, είναι δηλαδή το δεξί χέρι του Προέδρου Ερντογάν, είναι προφανές ότι η παρουσία του στην Ελλάδα θα έχει άλλη σημασία, από την τρέχουσα κατάσταση των διερευνητικών.
Δεν είναι ακόμη σαφές αν στην αυριανή πρώτη ημέρα των συναντήσεων θα συμμετέχει και ο Ιμπραχίμ Καλίν. Επισήμως επί κεφαλής της τουρκικής αντιπροσωπείας θα είναι και πάλι ο υφυπουργός Εξωτερικών Σεντάτ Ονάλ.
Υπενθυμίζεται πάντως ότι στον 61ο γύρο στην Κωνσταντινούπολήυ ο στενός συνεργάτης του Ταγίπ Ερντογάν, κ. Καλίν είχε πάρει μέρος στις συνομιλίες.
Ευρύτερο τουρκικό πλαίσιο διεκδικήσεων
Το πλαίσιο που έχει θέσει η Αθήνα για τις διερευνητικές επαφές είναι πολύ συγκεκριμένο και αφορά τη συζήτηση για την ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα. Η αλήθεια είναι ωστόσο ότι αυτό δεν τηρήθηκε από την τουρκική πλευρά στον 61ο γύρο στην Κωνσταντινούπολη καθώς οι Τούρκοι επιχείρησαν να θέσουν στο ευρύτερο πλαίσιο των διεκδικήσεών τους τη συζήτηση με την ελληνική πλευρά, κάτι που η τελευταία αντέκρουσε.
Η τουρκική αντιπροσωπεία προσέρχεται στην αυριανή συνάντηση στην Αθήνα έχοντας διαμηνύσει θα κινηθεί σε ανάλογο κλίμα με αυτό του 61ου γύρου στην Κωνσταντινούπολη, επιδιώκοντας πολιτικές συνομιλίες, κάτι που έδειξε και με τη στρατηγική της έντασης στην οποία κινήθηκε στο διάστημα που μεσολάβησε μετά το ραντεβού της Κωνσταντινούπολης.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις