Κοροναϊός : Στον «αέρα» ξανά το εμβόλιο της AstraZeneca – Γιατί οι χώρες αναστέλλουν τους εμβολιασμούς
Η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία και η Κύπρος προστέθηκαν τις τελευταίες ώρες στον κατάλογο των χωρών που αναστέλλουν -έστω και προσωρινά- τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca μετά από αναφορές σχετικά με σχηματισμό θρόμβων αίματος σε ανθρώπους που είχαν εμβολιαστεί
Έκδηλη είναι στην Ευρώπη η ανησυχία για το εμβόλιο των Astrazeneca και Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, το οποίο έχει προκαλέσει μετά την παραγωγή του τη μεγαλύτερη αναταραχή και τις περισσότερες συζητήσεις για την ασφάλειά του.
Η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία και η Κύπρος προστέθηκαν τις τελευταίες ώρες στον κατάλογο των χωρών που αναστέλλουν -έστω και προσωρινά- τη χορήγηση του εν λόγω εμβολίου για τον κοροναϊό μετά από αναφορές σχετικά με σχηματισμό θρόμβων αίματος σε ανθρώπους που είχαν εμβολιαστεί, αν και η εταιρεία, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας διαμηνύουν πως δεν υπάρχει σύνδεση του εμβολίου με τις παρενέργειες.
Ωστόσο, η κρισιμότητα του ζητήματος έχει κινητοποιήσει, ως όφειλε, τις Αρχές για περαιτέρω διερεύνηση των περιστατικών, δεδομένου μάλιστα ότι πρόκειται για σοβαρά προβλήματα υγείας, ακόμη και θανάτους σε ορισμένες περιπτώσεις.
Σε αυτό, δε, προστίθεται η συνθήκη πως το συγκεκριμένο εμβόλιο βρίσκεται στα πρώτα στάδια χορήγησής του σε ανθρώπους, επειδή αναπτύχθηκε μόλις τον τελευταίο χρόνο, οπότε δεν υπάρχουν μακροπρόθεσμα στοιχεία.
Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) αναμένεται να επανεξετάσει περαιτέρω τα δεδομένα την Τρίτη, ενώ συνεκλήθη έκτακτη συνεδρίαση την προσεχή Πέμπτη προκειμένου να υπάρξει κάποιο συμπέρασμα επί των δεδομένων που συγκεντρώθηκαν και για τυχόν περαιτέρω ενέργειες που ενδέχεται να χρειαστούν. Επίσης, αύριο αναμένεται να συναντηθεί επί του θέματος και συμβουλευτική επιτροπή του ΠΟΥ.
Το εμβόλιο της AstraZeneca είναι ένα από τα τρία εμβόλια που χρησιμοποιούνται στην Ευρώπη. Όμως, ο αυξανόμενος αριθμός κρατών που αναστέλλουν τη χορήγησή του αποτελεί ένα ακόμη πλήγμα στην προσπάθεια εμβολιασμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία μαστίζεται από ελλείψεις και άλλα εμπόδια με αποτέλεσμα να υστερεί πολύ σε σύγκριση με τα εμβολιαστικά προγράμματα της Βρετανίας και των ΗΠΑ. Μάλιστα, οι εξελίξεις έρχονται ενώ η Ηπειρος αυστηροποιεί τα μέτρα για τη μείωση διασποράς της Covid-19.
Υπό το πρίσμα αυτό, τα κράτη βρίσκονται αντιμέτωπα με ένα νέο δίλημμα μέχρι να προκύψουν περαιτέρω επιστημονικά δεδομένα: Κατά πόσο τα αποδεδειγμένα οφέλη του εμβολίου υπερτερούν σε σχέση με τα μη αποδεδειγμένα στοιχεία που το συνδέουν με περιστατικά θρομβώσεων.
Καθησυχάζουν ΕΜΑ και ΠΟΥ
Τα οφέλη του εμβολίου της AstraZeneca για την πρόληψη της Covid-19 υπερτερούν των κινδύνων παρενεργειών, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ), τονίζοντας πως συνεχίζει την έρευνά του.
Όπως σημειώνει ο Οργανισμός, περιπτώσεις θρομβώσεων έχουν καταγραφεί σε πολύ μικρό αριθμό ατόμων που έλαβαν το εμβόλιο. Προσθέτει, δε, ότι πολλές χιλιάδες άνθρωποι αναπτύσσουν θρομβώσεις ετησίως στην ΕΕ για διαφορετικούς λόγους.
Κατά τον ΕΜΑ, ο αριθμός των επεισοδίων θρομβώσεων σε εμβολιασμένα άτομα φαίνεται να μην είναι υψηλότερος από αυτόν που παρατηρείται στον γενικό πληθυσμό.
EMA’s safety committee (#PRAC) continues investigation of the #COVID19vaccine Astra Zeneca and thromboembolic events. Check out the latest updates:
👉https://t.co/5u3ltzNuYd— EU Medicines Agency (@EMA_News) March 15, 2021
Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έστειλε το μήνυμα πως «δεν σημαίνει απαραίτητα ότι τα γεγονότα (σ.σ. τα περιστατικά θρομβώσεων) συνδέονται με τον εμβολιασμό κατά της Covid-19, αλλά είναι συνηθισμένη πρακτική να τα διερευνούμε, και δείχνει ότι το σύστημα επιτήρησης λειτουργεί και πως υπάρχουν αποτελεσματικοί έλεγχοι».
Όπως έσπευσε να καθησυχάσει η ανώτατη επιστήμονας του ΠΟΥ, δεν έχουν καταγραφεί θάνατοι που να συνδέονται με εμβόλια κατά της Covid-19. «Δεν θέλουμε ο κόσμος να πανικοβληθεί» δήλωσε η Σουμία Σουαμινάθαν και πρόσθεσε πως δεν έχει βρεθεί μέχρι τώρα καμία σύνδεση ανάμεσα στα «θρομβοεμβολικά γεγονότα» που καταγράφηκαν σε ορισμένες χώρες και σε εμβόλια κατά της Covid-19.
«Απ΄ό,τι έχουμε δει μέχρι τώρα στα προκαταρκτικά δεδομένα, δεν υπάρχει αύξηση των περιπτώσεων θρομβοεμβολικών γεγονότων» δήλωσε από την πλευρά της η Μαριάντζελα Σιμάο, υποδιευθύντρια του ΠΟΥ, υπεύθυνη για την πρόσβαση σε φάρμακα και σε προϊόντα υγείας. Η επιστήμονας υπογράμμισε επίσης πως, για την ώρα, το όφελος από τον εμβολιασμό υπερέχει των κινδύνων που συνδέονται με την Covid-19.
Στο μεταξύ, ο διευθυντής του Oxford Vaccine Group διαβεβαίωσε ότι το εμβόλιο κατά της Covid-19, το οποίο ανέπτυξε η σουηδο-βρετανική φαρμακοβιομηχανία AstraZeneca με το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, είναι ασφαλές.
Υπάρχουν «πολύ καθησυχαστικά στοιχεία ότι δεν καταγράφεται αύξηση του φαινομένου δημιουργίας θρόμβων στο αίμα εδώ στη Βρετανία, όπου έχουν χορηγηθεί οι περισσότερες δόσεις στην Ευρώπη έως σήμερα» δήλωσε στο BBC ο καθηγητής Άντριου Πόλαρντ.
Ο ίδιος υπογράμμισε τη σημασία να συνεχιστούν οι εμβολιασμοί κατά του νέου κορoνaϊού, μιας ασθένειας που ενέχει «τεράστιους κινδύνους» για την υγεία και «εάν δεν γίνονται εμβολιασμοί και εξέλθουμε του lockdown σε αυτή τη χώρα, θα αναμένουμε δεκάδες χιλιάδες περισσότερους θανάτους κατά τη διάρκεια αυτού του έτους».
Τι θα κάνει η Ελλάδα
Την ίδια ώρα, ελληνικές κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι η χώρα ακολουθεί τις οδηγίες του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων και ως εκ τούτου συνεχίζεται κανονικά το πρόγραμμα των εμβολιασμών με το εμβόλιο της AstraZeneca, τουλάχιστον έως την Πέμπτη, οπότε αναμένεται νέα γνωμάτευση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων.
Επίσης, επί τάπητος στην αυριανή συνεδρίαση των ειδικών της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών θα τεθεί το ζήτημα που έχει προκύψει με το εμβόλιο της AstraZeneca και το ντόμινο εξελίξεων.
Υπενθυμίζεται ότι στην Ελλάδα έχει αρχίσει τις τελευταίες εβδομάδες η χορήγηση του εμβολίου στην ηλικιακή ομάδα 60- 64 ετών, ενώ είχε δοθεί πράσινο φως για τη χρήση του και σε μεγαλύτερες ηλικίες.
Αδιευκρίνιστο παραμένει τι θα γίνει με όσους έχουν λάβει την πρώτη δόση, σε περίπτωση που ανασταλεί η χορήγησή του. Η απόσταση πάντως από τη μία δόση στην άλλη είναι περίπου 12 εβδομάδες.
- ΗΠΑ: Ο Μπάιντεν παρασημοφορεί τη Ρεπουμπλικανή Λιζ Τσέινι, πολέμια του Τραμπ
- Ισραήλ: Ο Νετανιάχου ζητά να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση των ομήρων
- Βόρεια Μακεδονία: Ανασύρθηκαν 3 πτώματα γυναικών μετά από πτώση αυτοκινήτου στον Αξιό
- Συρία: Το Ισραήλ βομβαρδίζει εγκαταστάσεις του στρατού κοντά στο Χαλέπι
- Νότια Κορέα: Πράκτορες επιχειρούν να συλλάβουν τον παυθέντα πρόεδρο και εμποδίζονται από τον στρατό
- Βερολίνο: Δυο αστυνομικοί τραυματίζονται από την έκρηξη «άγνωστου αντικειμένου»