Στις κάλπες των βουλευτικών εκλογών οι Ολλανδοί
Άνοιξαν από σήμερα και για τρεις ημέρες οι κάλπες των βουλευτικών εκλογών στην Ολλανδία. Νικητής αναμένεται να βγει το δεξιό κόμμα του απερχόμενου πρωθυπουργού, Μαρκ Ρούτε. Θα χρειαστεί, πάντως, συνεργασία με άλλα κόμματα για να κυβερνήσει
- Μέλος κυκλώματος που διέπραττε τηλεφωνικές απάτες ήταν η Ειρήνη – Τι λένε τα θύματα της σπείρας
- Πώς το Προσφυγικό πλήττει βαριά τη Μελόνι – Το πολιτικό φιάσκο της συμφωνίας Ιταλίας-Αλβανίας
- «Ένα μάτι και αρκετά δάχτυλα» Τα ΜΜΕ της Τεχεράνης ζητούν αντίποινα για τον πρέσβη τους
- Κοινή αναφορά στη Βουλή από τους ανεξάρτητους βουλευτές πλησίον Κασσελάκη
Από σήμερα και για τρεις ημέρες καλούνται οι Ολλανδοί στις κάλπες των βουλευτικών εκλογών: ένα τεστ για την απερχόμενη κυβέρνηση και τους χειρισμούς της έναντι της πανδημίας.
Η εκλογική διαδικασία είχε οριστεί για μεθαύριο, Τετάρτη. Τροποποιήθηκε, ωστόσο, λόγω κοροναϊού. Έτσι, τα εκλογικά κέντρα ανοίγουν από σήμερα, εν μέσω αυστηρών μέτρων περιορισμού κατά του κοροναϊού, αλλά και έντονων αντιδράσεων στην διατήρησή τους. Χθες, για παράδειγμα, στη Χάγη, η αστυνομία επενέβη για να διαλύσει ακόμη μία διαδήλωση κατά των περιορισμών.
Οι δημοσκοπήσεις πάντως δείχνουν ότι ο συντηρητικός, Μαρκ Ρούτε, οδεύει προς μια τέταρτη θητεία στην πρωθυπουργία, στην οποία βρίσκεται από το 2010. Γεγονός, που τον καθιστά έναν από τους μακροβιότερους αρχηγούς κρατών στην Ε.Ε. μαζί με τη Γερμανίδα καγκελάριο Μέρκελ και τον Ούγγρο πρωθυπουργό Όρμπαν.
Οι δημοσκοπήσεις δίνουν την πρωτιά στο δεξιό Λαϊκό Κόμμα για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία (VVD), του οποίου ηγείται, με περίπου 25% των ψήφων.
Για την ακρίβεια, προβλέπεται να κερδίσει περισσότερες έδρες συγκριτικά με τις προηγούμενες εκλογές του 2017, παρά τις συνεχιζόμενες ταραχές για τα περιοριστικά μέτρα στη χώρα, αλλά και το πρόσφατο σκάνδαλο με τα οικογενειακά επιδόματα, που βύθισε περισσότερες από 25.000 οικογένειες σε δυσβάσταχτα χρέη και οδήγησε σε παραίτηση την ολλανδική κυβέρνηση.
Δεύτερο στις δημοσκοπήσεις, με 13%, έρχεται το λαϊκίστικο, ακροδεξιό, αντι-ισλαμικό Κόμμα για την Ελευθερία (PVV) του Γκερτ Βίλντερς.
Μάχη για την τρίτη θέση δίνουν το χριστιανοδημοκρατικό CDA και το φιλελεύθερο D66, που συμμετείχαν στον απερχόμενο κυβερνητικό συνασπισμό.
Έπονται το οικολογικό GroenLinks (πράσινη αριστερά), το σοσιαλιστικό κόμμα (SP) και το Εργατικό Κόμμα (PvdA), το οποίο δείχνει να ανακάμπτει από τις βαριές εκλογικές απώλειες του 2017.
Ο τέταρτος εταίρος στην απερχόμενη κυβέρνηση, η συντηρητική Χριστιανική Ένωση (CU), είναι δημοσκοπικά στην όγδοη θέση.
Για τον σχηματισμό κυβέρνησης θα απαιτηθούν μετεκλογικά σκληρές διαπραγματεύσεις –στις προηγούμενες εκλογές διήρκεσαν επτά ολόκληρους μήνες.
Στο επίκεντρο των πολιτικών διαβουλεύσεων αναμένεται, μοιραία, να βρεθούν η διαχείριση της πανδημίας και η στήριξη της ολλανδικής οικονομίας.
Ήδη, στα ολλανδικά ΜΜΕ κυκλοφορούν διάφορα σενάρια για την πιθανή σύνθεση την επόμενης κυβέρνησης, υπό τον Ρούτε. Τα περισσότερα προβλέπουν συμμετοχή του φιλελεύθερο D66 και των Εργατικών του PvdA.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις