Ευρώπη : Οι χειρότερες ξηρασίες εδώ και 2.000 χρόνια
Από το 2014 και μετά έχουν καταγραφεί οι χειρότερες ξηρασίες στην Ευρώπη εδώ και δύο χιλιετίες, σύμφωνα με διεθνή ομάδα επιστημόνων. Βασική αιτία, αναφέρουν, είναι η κλιματική αλλαγή. Και προειδοποιούν με περαιτέρω επιδείνωση του φαινομένου
- Αναστάτωση στο ΕΣΥ με τις πρωινές εφημερίες και στο βάθος… «ράντζα»
- Πιστεύετε ότι ο σκύλος που γυρνά ανάσκελα, όταν συναντά άλλον σκύλο, φανερώνει υποταγή;
- Ματ Λε Μπλανκ: Ο θρήνος για τον Μάθιου Πέρι, η «εξαφάνιση» και η αλλαγή επαγγελματικής καριέρας
- Τι λέει ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου για τον σεισμό στα Καλάβρυτα
Οι καύσωνες και οι ξηρασίες των τελευταίων επτά ετών που σαρώνουν την Ευρώπη είναι οι χειρότεροι και οι καταστροφικότερες των τελευταίων δύο χιλιετιών, αναφέρει διεθνής ομάδα επιστημόνων.
Κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα κατόπιν ενδελεχούς μελέτης, στο πλαίσιο της οποίας ανέλυσαν δακτυλιοειδείς εντοµές κορμών δένδρων, αντλώντας έτσι στοιχεία σε βάθος 2.110 ετών, μέχρι πίσω στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία.
«Όλοι γνωρίζουμε την αλληλουχία των εξαιρετικά ζεστών και ξηρών καλοκαιριών, που είχαμε τα τελευταία χρόνια», λέει ο επικεφαλής της έρευνας, καθηγητής Ουλφ Μπούντγκεν στο πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ.
«Τα αποτελέσματα της έρευνάς μας δείχνουν ότι αυτό που βιώσαμε είναι πρωτοφανές», επισημαίνει. Ειδικά οι καύσωνες και οι ξηρασίες που έχουν καταγραφεί από το 2014 και μετά «δεν έχουν προηγούμενο, τουλάχιστον τα τελευταία 2.000 χρόνια».
Οι συντάκτες της έρευνας, η οποία δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Nature Geoscience απέκλεισαν την ηφαιστειακή δραστηριότητα και τους ηλιακούς κύκλους ως αιτίες αυτής της μακροπρόθεσμης τάσης. Ως βασικότερες αιτίες για την κλιμακούμενη ένταση των φαινομένων αναφέρουν την κλιματική αλλαγή, την υπερθέρμανση του πλανήτη και τις ανεπαίσθητες αλλαγές στην τροχιά της Γης.
«Οι ακραίες συνθήκες θα γίνουν πιο συχνές», υπογραμμίζει ο επικεφαλής της έρευνας, «κάτι που θα μπορούσε να είναι καταστροφικό για τη γεωργία, τα οικοσυστήματα και τις κοινωνίες στο σύνολό τους».
Σύμφωνα, δε με τον καθηγητή Μίροσλαβ Τρνκα, μέλος της ερευνητικής ομάδας, «τα συμπεράσματά μας επιβεβαιώνει ο άνευ προηγουμένου αφανισμός των δασών, σε μεγάλο μέρος της κεντρικής Ευρώπης».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις