Από το «green» στο… ESG για τις μεγάλες «πράσινες» επενδύσεις
Τα ομόλογα της ΔΕΗ αλλά και οι χρηματοδοτήσεις της Τράπεζας Πειραιώς στον όμιλο ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ για έργα ΑΠΕ ή στο βιομηχανικό συγκρότημα της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ συνοδεύονται από διαφανή διαπιστευτήρια βιωσιμότητας που παίζουν ρόλο στη διεθνείς αγορές χρήματος και κεφαλαίου.
- Οι πριγκίπισσες της Disney κινδυνεύουν σύμφωνα με ένα νέο σατιρικό επιστημονικό άρθρο
- Γιατί η Βραζιλία έχει μεγάλη οικονομία αλλά απαίσιες αγορές
- «Είναι άρρωστος και διεστραμμένος, όσα μου έκανε δεν τα είχα διανοηθεί» - Σοκάρει η 35χρονη για τον αστυνομικό
- «Πιο κοντά από ποτέ» βρίσκεται μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, σύμφωνα με την Χαμάς
Η ελληνική αγορά υποδέχεται την εποχή της μετρήσιμης βιωσιμότητας σε όλη την κλίμακα της οικονομικής και επιχειρηματικής δραστηριότητας, από τα δάνεια μιας τράπεζας μέχρι τα ομόλογα που διαθέτει στην αγορά μια επιχείρηση. Τίποτα πια δεν είναι στη …τύχη ή αν προτιμάτε, σε «κενό αέρος». Τα πάντα καταλήγουν σε μετρήσιμους στόχους που αναλύονται και αξιολογούνται σε τακτά χρονικά διαστήματα.
Με άλλα λόγια, το “green” δίνει τη θέση του σε μια οργανωμένη επικράτεια που ονομάζεται ESG (από τα αρχικά των λέξεων Environmental, Social και (Corporate) Governance, δηλαδή σε ένα κυρίαρχο τρίπτυχο που ενσωματώνει το Περιβάλλον, την Κοινωνία και την Εταιρική Διακυβέρνηση.
Σε κάθε περίπτωση, η ESG έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας καθώς θα είναι πανταχού παρούσα τα επόμενα χρόνια για τη μέτρηση της βιωσιμότητας και του κοινωνικού αντίκτυπου μιας επένδυσης από την αρχή έως την ολοκλήρωση της – μια αξιολόγηση που αφορά όλους ανεξαιρέτως τους εμπλεκόμενους. Όλα αυτά γίνονται και θα γίνονται στη βάση καθορισμένων κριτηρίων, τα οποία βοηθούν στον καλύτερο προσδιορισμό της μελλοντικής χρηματοοικονομικής υγείας των εταιρειών (συμπεριλαμβανομένων των αποδόσεων αλλά και του ρίσκου που αναλαμβάνουν με τις επιλογές και τις αποφάσεις τους).
Αλλά, για να πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά. Ας ξεκινήσουμε από την πρόσφατη έκδοση ομολογιών της ΔΕΗ. Στην ανακοίνωση της εισηγμένης εταιρείας διαβάζουμε: «Η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού Α.Ε. («ΔΕΗ») ανακοίνωσε σήμερα την επιτυχή τιμολόγηση της πρώτης διεθνούς προσφοράς (η «Προσφορά») ομολογιών με ρήτρα αειφορίας ύψους ποσού €650 εκατομμυρίων, με επιτόκιο 3,875% και λήξη το 2026 (οι «Ομολογίες» ή «Ομολογίες Βιωσιμότητας»), με τιμή έκδοσης 100%». Σε ένα μικρό κιόλας απόσπασμα από την επίσημη ανακοίνωση έχουν τη σαφή αναφορά σε ομολογίες με ρήτρα αειφορίας ή σε ομολογίες βιωσιμότητας. Επιπλέον, όπως μπορεί κανείς να διαπιστώσει οι ομολογίες της ΔΕΗ ανήκουν στη κατηγορία που ονομάζεται Sustainability-Linked Bonds (SLB).
Με άλλα λόγια, το ομόλογο της ΔΕΗ δεν είναι απλώς ένα «πράσινο» ομόλογο αλλά ένα ομόλογο με «διαφανή διαπιστευτήρια αειφορίας».
Η πρόσφατη έκδοση της ΔΕΗ που ήταν η πρώτη του είδους, βρήκε ανταπόκριση και σημείωσε μια ανέλπιστη επιτυχία και θα αποτελέσει, δίχως άλλο, ένα σημείο αναφοράς. Επιπλέον, ένα μέρος των εσόδων της έκδοσης θα κατευθυνθεί προς την πλευρά επενδύσεων στον τομέα των ΑΠΕ και της καθαρής ενέργειας.
Αλλά, δεν έχουμε μόνο ομόλογα με ρήτρα βιωσιμότητας και αναφορά σε δείκτες ESG. Έχουμε και χρηματοδοτήσεις που υπακούν σε αυτόν τον κανόνα. Πρόσφατα έγινε και η πρώτη στα ελληνικά χρονικά χρηματοδότηση με κριτήρια Environmental, Social and Governance (ESG) από την Τράπεζα Πειραιώς στον Όμιλο ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ – μια χρηματοδότηση της τάξης των 150 εκατομμυρίων ευρώ. Πιο συγκεκριμένα, η Τράπεζα Πειραιώς, «στο πλαίσιο μακροπρόθεσμης χρηματοδότησης έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (AΠΕ) του Ομίλου ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, για πρώτη φορά στην Ελλάδα ενέταξε στα κριτήρια χρηματοδότησης, αρχές που αφορούν θέματα Περιβάλλοντος, Κοινωνίας και Εταιρικής Διακυβέρνησης (ΕSG)».
Σε ανακοίνωση της με αφορμή αυτή την χρηματοδότηση με τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά η τράπεζα θεώρησε απαραίτητο να επισημάνει τα εξής: «Οι αρχές αυτές προάγουν τη βιώσιμη ανάπτυξη και αφορούν, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα:
– Μείωση των ετήσιων εκπομπών ισοδύναμου διοξειδίου του άνθρακα (CO2eq), εντός της ερχόμενης πενταετίας συνολικά, κατά τουλάχιστον 20%.
– Εφαρμογή συστήματος περιβαλλοντικής διαχείρισης Eco-Management and Audit Scheme (EMAS)».
Η χρηματοδότηση αφορά επενδύσεις της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ στην Ελλάδα, ύψους 150 εκατ. ευρώ, σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (αιολικά πάρκα, υδροηλεκτρικά έργα και φωτοβολταϊκά πάρκα), συνολικής ισχύος που υπερβαίνει τα 120 MW. Με άλλα λόγια, στη συγκεκριμένη περίπτωση έχουμε μια χρηματοδότηση με διάφανα διαπιστευτήρια βιωσιμότητας σε μια εταιρεία που επενδύει στη καθαρή ενέργεια αλλά και εκπληρώνει μια σειρά από δεσμεύσεις στους τομείς της προστασίας του περιβάλλοντος, του κοινωνικού αντίκτυπου της επιχειρηματικής -επενδυτικής δραστηριότητας και της εταιρικής διακυβέρνησης.
Αντίστοιχα, στο πλαίσιο προώθησης της κυκλικής οικονομίας και της μείωσης του αποτυπώματος πλαστικών προϊόντων στο περιβάλλον, η Τράπεζα ενέταξε στα κριτήρια χρηματοδότησης της εταιρείας MATRIΧ PACΚ ΑΕ, κριτήρια ESG.
Η χρηματοδότηση αρχικού ποσού 6 εκατ. ευρώ, αφορά σε επενδύσεις για την μετατροπή της παραγωγής, από πλαστικά καλαμάκια, σε βιοδιασπώμενα και χάρτινα.
Επίσης η Τράπεζα Πειραιώς προχώρησε σε χρηματοδότηση ύψους 22 εκατ. ευρώ της National Energy Holdings, διεθνούς επενδυτή στον κλάδο των ΑΠΕ, για την κατασκευή πέντε φωτοβολταϊκών πάρκων, συνολικής δυναμικότητας 24 MW που είναι και η πρώτη επένδυσή της στην Ελλάδα. Η συνεργασία αυτή διευρύνθηκε περαιτέρω και η Τράπεζα συνεχίζοντας την υποστήριξή της στον Όμιλο National Energy, προχώρησε στην χρηματοδότηση της εξαγοράς φωτοβολταϊκών και αιολικών πάρκων, συνολικής δυναμικότητας 70 MW, από τον Όμιλο Hellenic Capital Partners. Η συναλλαγή αυτή έρχεται ως συνέχεια της χρηματοδότησης εξαγοράς και κατασκευής φωτοβολταϊκών πάρκων δυναμικότητας 24MW. H National Energy, με έδρα το Λονδίνο, χρηματοδοτείται από αμερικανικά κεφάλαια και δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη, κατασκευή και λειτουργία έργων ΑΠΕ, με έμφαση σε φωτοβολταϊκά και αιολικά πάρκα.
Πρόσφατα επίσης, η Τράπεζα ανακοίνωσε την χρηματοδότηση της εταιρείας ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ A.E. (ElvalHalcor)με 40 εκατομμύρια ευρώ, εντάσσοντας στη διαδικασία αξιολόγησης κριτήρια που αφορούν σε θέματα Περιβάλλοντος, Κοινωνίας και Εταιρικής Διακυβέρνησης (ESG – Environmental, Social and Governance). Έχοντας ήδη πραγματοποιήσει αντίστοιχες χρηματοδοτήσεις στους κλάδους της ενέργειας και των υλικών συσκευασίας, η Τράπεζα υιοθετεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα κριτήρια ESG σε χρηματοδότηση προς τη Βιομηχανία.
Στην περίπτωση της εταιρίας αυτής, τα κριτήρια ESG συνίστανται, μεταξύ άλλων, στα ακόλουθα:
• κάλυψη αναγκών πρώτων υλών μετάλλου από δευτερογενείς πρώτες ύλες (σκραπ αλουμινίου και χαλκού αντίστοιχα) σε ποσοστό άνω του 25% για την ΕΛΒΑΛ, τον Τομέα Έλασης Αλουμινίου και σε ποσοστό άνω του 45% για την ΧΑΛΚΟΡ, τον Τομέα Σωλήνων Χαλκού της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ
• διάθεση στην αγορά προϊόντων έλασης αλουμινίου και σωλήνων χαλκού με πιστοποιημένη περιβαλλοντική διαχείριση σύμφωνα με ανάλυση του κύκλου ζωής τους
• πιστοποίηση συστημάτων ενεργειακής διαχείρισης με βάση διεθνή πρότυπα
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις