Κοροναϊός : «Απαγορευμένος παράδεισος» οι ΜΕΘ για δεκάδες διασωληνωμένους
Τα νοσοκομεία κατέρρευσαν. Μαζί με τους γιατρούς, τους διασώστες, μπροστά στα μάτια ασθενών και των συγγενών τους. Κατέρρευσαν συντεταγμένα μέσα σε λίγα 24ωρα, όταν άνθρωποι που έπρεπε να βρίσκονταν σε ΜΕΘ, κείτονται διασωληνωμένοι σε άλλους χώρους με τους ανθρώπους τους να αγωνιούν, να οργίζονται, να περιμένουν ένα ανέλπιστο τέλος.
- Oι πέντε πρωτοπόρες γυναίκες που θα εμφανιστούν στα νομίσματα των ΗΠΑ το 2025
- Μαγνήτης για τους επενδυτές τα πράσινα ακίνητα – Την ανιούσα παίρνουν οι τιμές
- Σε νέες αγορές ποντάρει ο ελληνικός τουρισμός για το 2025 – Τα μηνύματα
- «Πόλεμος με τα σκουπίδια στη Θεσσαλονίκη» – Μαζεύτηκαν διπλάσιοι τόνοι απορριμμάτων από μια τυπική μέρα
Τα νοσοκομεία κατέρρευσαν. Μαζί με τους γιατρούς, τους διασώστες, μπροστά στα μάτια ασθενών και των συγγενών τους. Κατέρρευσαν συντεταγμένα μέσα σε λίγα 24ωρα, όταν άνθρωποι που έπρεπε να βρίσκονταν σε ΜΕΘ, κείτονται διασωληνωμένοι σε άλλους χώρους με τους ανθρώπους τους να αγωνιούν, να οργίζονται, να περιμένουν ένα ανέλπιστο τέλος.
Κατέρρευσαν τα νοσοκομεία όταν άνθρωποι σαν τον Γιάννη Τσαντίλα αναγκάζονται να μιλούν για τον διασωληνωμένο πατέρα τους σαν να είναι νεκρός, ενώ η καρδιά του χτυπά ακόμα μετά το εγκεφαλικό που έπαθε στα 72 του. «Δεν μπορεί να γίνει κάτι γι’ αυτόν πια, είναι θέμα ωρών», του λένε οι γιατροί τρέχοντας να πάνε στον επόμενο ασθενή, και είναι ο άνθρωπος αυτός 11 μέρες εκτός ΜΕΘ, «αλλά ακούστε μας δεν υπάρχει λόγος να μπει στη ΜΕΘ» γιατί μπορεί σε μία ώρα, σήμερα, αύριο να καταλήξει, δεν αναστρέφεται η κατάστασή του».
«Απαγορευμένος παράδεισος»
Ομως ο γιος του ανθρώπου αυτού όπως και πολλών άλλων για τους οποίους ένα κρεβάτι σε ΜΕΘ μοιάζει με απαγορευμένο παράδεισο, δεν πείθονται ότι η μοίρα τους θα ήταν προδιαγεγραμμένη είτε βρίσκονταν εντός είτε εκτός ΜΕΘ
«Οι γιατροί μου λέγανε κάθε μέρα ότι κάνουμε κλήση στο ΕΚΑΒ που αποφασίζει ποιος θα μπει στην εντατική. Εχω απελπιστεί. Κάθε μέρα μου έλεγαν είναι σταθερός, είναι κρίσιμος. Ο πατέρας μου είναι ένα νούμερο με το ονοματεπώνυμό του στη λίστα του ΕΚΑΒ στην αναμονή. Για μένα όμως είναι πατέρας μου. Δεν είναι ένα νούμερο στην αναμονή», είπε μιλώντας στην εκπομπή LiveNews του MEGA.
Κατέρρευσαν τα νοσοκομεία μέσα στο καταθλιπτικό τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας όταν ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών με κοροναϊό εκτοξεύτηκε στους 605, όταν οι εισαγωγές ασθενών χτυπημένων από την πανδημία ξεπερνά καθημερινά τους 450, όταν τα κρεβάτια στις ΜΕΘ είναι όλα κατειλημμένα, τα εξιτήρια ελάχιστα, οι θάνατοι περισσότεροι.
Πάνω από τα «ράντζα»
Και τώρα πια, ασθενείς με κάθε πάθηση, που χρειάζονται εντατική φροντίδα, βρίσκονται στους «διαδρόμους», δεκάδες σε αριθμό, αλλά οι πόρτες στις ΜΕΘ δύσκολα ανοίγουν και όχι για όλους και πρόσωπα συγγενικών προσώπων σαν κι εκείνο του κ. Γιάννη Τσαντίλα αυξάνονται και μένουν πίσω, κάθε μέρα ένα βήμα πιο μακριά από τους δικούς τους, ξεμακραίνουν και οι δύο προς διαφορετικές κατευθύνσεις.
Πιο δύσκολη από ποτέ η μάχη να κερδηθούν ζωές αφού τις τελευταίες ώρες, στην Αττική που πάντα έχει τα μισά ή περισσότερα κρούσματα απ’ όλη την Ελλάδα, τα κρεβάτια στις ΜΕΘ των δημόσιων νοσοκομείων, καταλήφθηκαν όλα. Οι τελευταίες πληροφορίες λένε ότι το απόγευμα της Τρίτης, από τις 362 κλίνες ΜΕΘ covid στην Αττική καμία δεν είναι κενή!
Η λίστα αναμονής
Γιατροί τονίζουν ότι τις τελευταίες μέρες υπάρχει λίστα αναμονής για μία θέση στη ΜΕΘ που μπορεί να φτάνει και τους 90 ανθρώπους. Είτε νοσούν από κοροναϊό είτε από κάποια άλλη σοβαρή ασθένεια. Μόνο χθες, καταγράφηκαν περί τις 460 νέες εισαγωγές και δόθηκαν μόνο 165 εξιτήρια.
Επιλογή ασθενών;
Σύμφωνα με τον Μιχάλη Γιαννάκο, πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, πλέον γίνεται επιλογή ασθενών Covid για το ποιος θα μπει σε ΜΕΘ και ποιος όχι.
«Δεκάδες διασωληνωμένοι ασθενείς είναι στη λίστα αναμονής για Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και βέβαια υπάρχουν πολλοί ασθενείς οι οποίοι είναι πέντε και έξι μέρες και δεν εξυπηρετούνται. Αυτό σημαίνει ότι γίνεται επιλογή ασθενών με θεραπευτικά κριτήρια».
Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ τόνισε ότι τα ελάχιστα κρεβάτια ΜΕΘ Covid που υπάρχουν στο λεκανοπέδιο οδηγούν το ιατρικό προσωπικό σε δύσκολες αποφάσεις. «Περιμένουμε κάποιος να γίνει καλά ή δυστυχώς να καταλήξει για να αδειάσει ένα κρεβάτι και να πάει ένας που περιμένει» σημειώνει χαρακτηριστικά.
Ανθρωποι και νοσοκομεία
Το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας ήταν ένα ορόσημο για τους ειδικούς σε ό,τι αφορά την πορεία της πανδημίας και τα νέα δεν είναι ευχάριστα. Μετά τους 937 ασθενείς που εισήχθησαν στα νοσοκομεία το Σαββατοκύριακο, οι εισαγωγές κινήθηκαν στα ίδια επίπεδα. Χθες έγιναν 457 εισαγωγές, με το 53% στα νοσοκομεία της Αττικής.
Στο λεκανοπέδιο νοσηλεύονται πλέον 2.334 ασθενείς, με τους 1.983 σε απλές κλίνες. Άλλοι 796 νοσηλευόμενοι καταγράφηκαν στα νοσοκομεία της Μακεδονίας και της Θράκης, 850 στα νοσηλευτικά ιδρύματα της Στερεάς Ελλάδας, της Ηπείρου, της Πελοποννήσου και της Δυτικής Ελλάδας. Συνεχής είναι η άνοδος των νοσηλευομένων στην Κρήτη, που έχουν φτάσει πλέον τους 126. Στο Λαϊκό μία ακόμα εφιαλτική εφημερία ολοκληρώθηκε στις 8 το πρωί, με 48 εισαγωγές covid και 2 διασωληνωμένους σε κοινούς θαλάμους.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις