Κοροναϊός : Κυριαρχούν οι μεταλλάξεις κατά 80-100% αδρανοποιώντας τα μέτρα
Η επικράτηση των μεταλλάξεων αλλάζει τα δεδομένα στη χώρα, προκαλώντας σκέψεις ενίσχυσης της δυναμικότητας των υπηρεσιών υγείας με τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, αλλά και αλλαγή των περιοριστικών μέτρων για αποτελεσματικότερη αποδοχή από την κοινωνία
- Στοιχεία σοκ για την ενδοοικογενειακή βία: Πάνω από 15.000 γυναίκες έχουν πέσει θύματα σε δέκα μήνες
- Κάνιε Γουέστ: Κατηγορείται για σεξουαλική παρενόχληση
- Τι φταίει και δεν φτάνει ο προϋπολογισμός για φάρμακα στα νοσοκομεία
- Οι παράγοντες που καθορίζουν τις τιμές στη φέτα - «Είναι πλέον αδικαιολόγητες» λένε οι παραγωγοί
Με τις μεταλλάξεις του κοροναϊού να επικρατούν σε ποσοστό 70-100% σε ολόκληρη τη χώρα ανά περιοχή και την αφόρητη κόπωση του πληθυσμού από τις παρατεταμένες απαγορεύσεις, η κυβέρνηση αναζητεί νέους τρόπους περιορισμού της πανδημίας.
Στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, οι μεταλλάξεις έχουν επικρατήσει σε ποσοστό πάνω από 80%, ενώ στην Κρήτη και τα Κύθηρα είναι 100%, κάνοντας τη μετάδοση πολύ πιο εύκολη και μειώνοντας δραστικά τα αποτελέσματα των περιοριστικών μέτρων. Μάλιστα οι ειδικοί επισημαίνουν πως είναι άγνωστο πόσο περισσότερο αυξημένα θα ήταν τα καθημερινά κρούσματα, αν δεν παρέμεναν σε ισχύ τα υπάρχοντα μέτρα.
Την ίδια ώρα, η νοσηρότητα αυτών που μολύνονται από τα νέα στελέχη του ιού, είναι πολύ πιο επιβαρυμένη, δημιουργώντας έντονες πιέσεις στο σύστημα υγείας.
Εκρηκτικό κοκτέιλ
Το «κοκτέιλ» των δύο παραμέτρων, δημιουργεί εκρηκτική κατάσταση όπου το οποιοδήποτε «άνοιγμα» της αγοράς ή της κοινωνίας αναπόφευκτα θα φέρει νέα κρούσματα, που η αυξημένη νοσηρότητα θα τα οδηγήσει σε μονάδες υγείας, ενόσω οι κλίνες λιγοστεύουν.
Το όλο σκηνικό δείχνει αναπόφευκτη την επίταξη του ιδιωτικού τομέα, καθώς η συνεχής συρρίκνωση των κλινικών που διαχειρίζονται άλλες παθήσεις τείνει να φτάσει κι αυτή στα όριά της, αφού διατηρούνται πάντα οι ανάγκες του επείγοντος και από άλλου είδους περιστατικά, όπως καρδιολογικά, περιστατικά τραύματος κλπ.
Στο 12,3% ο δείκτης θετικότητας
Η ευκολία μετάδοσης του ιού, αποτυπώθηκε σήμερα με έναν ιδιαιτέρως δυσάρεστο τρόπο, καθώς το ποσοστό θετικότητας στα τεστ που διενεργήθηκαν, έφτασε το 12,3% με τα αμιγώς εγχώρια περιστατικά να διαμορφώνουν το δείκτη θετικότητας στο 12%.
Σύμφωνα με τα διεθνή δεδομένα, στο πλαίσιο της πανδημίας, θεωρείται αποδεκτό ένα ποσοστό θετικότητας της τάξης του 3%, ενώ σήμα κινδύνου δίνεται όταν η θετικότητα φτάσει το 4% βάσει της τελευταίας αναθεώρησης του περασμένου Σεπτεμβρίου από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων ECDC.
H χώρα βρίσκεται στο «βαθύ κόκκινο» μόνο από αυτό το δεδομένο, πολύ περισσότερο όταν την περασμένη εβδομάδα υπήρχαν μόνο ορισμένες περιοχές που ξεπερνούσαν το 7%, ενώ σήμερα η κατάσταση έχει γενικευθεί σε ολόκληρη τη χώρα.
Καθώς λοιπόν η διασπορά καλπάζει, μέτρα που θα επιτρέπουν μετακινήσεις και συναντήσεις με τους ανθρώπους μας, ενδεχομένως να λειτουργήσουν ευεργετικά, αφού οι χρονικοί περιορισμοί για την εξυπηρέτηση των βασικών αναγκών προκαλούν ουρές αναμονής, ενώ οι απαγορεύσεις συναντήσεων έχουν φέρει πολλαπλές αντιδράσεις με τα «κορονοπάρτι» και τις διευρυμένες οικογενειακές και φιλικές συγκεντρώσεις τα Σαββατοκύριακα και τις ημέρες των γιορτών.
Η πλειονότητα των επιστημόνων υπογραμμίζουν την ανάγκη να γίνει ένα βήμα προς μια οργανωμένη και ελεγχόμενη χαλάρωση των μέτρων, ώστε να εκτονωθεί η πίεση που έχει προκαλέσει ο μακροχρόνιος εγκλεισμός, ώστε να μπορέσουν τα υπόλοιπα περιοριστικά μέτρα που θα απομείνουν να αποδώσουν καρπούς, για να τεθεί υπό έλεγχο η κοινοτική μετάδοση.
Στο μεταξύ, εκφράζονται και οι ανάλογες ελπίδες να αρθούν σύντομα τα όποια προβλήματα έχουν δημιουργηθεί με την επάρκεια των εμβολίων, προκειμένου να επιταχυνθούν οι ρυθμοί εμβολιασμού για να αρχίσει να φαίνεται η επίδρασή τους στην κοινωνία, δηλαδή να ανακοπεί ο ρυθμός μετάδοσης, έστω και με ένα μικρό τείχος ανοσίας που θα αυξάνεται σταδιακά.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις