Κοροναϊός : Οι Έλληνες ειδικοί απαντούν σε 4 βασικά ερωτήματα για το εμβόλιο της AstraZeneca
Οι Έλληνες ειδικοί στην πλειοψηφία τους τόνισαν πως τα περιστατικά είναι πολύ λίγα σε αναλογία εμβολιασμών και εξήγησαν γιατί οι εμβολιασμοί με το εμβόλιο της AstraZeneca θα πρέπει να συνεχιστούν.
- Σπάνιο εύρημα: Αιγυπτιακός τάφος γεμάτος άθιχτα περιδέραια, βραχιόλια και δαχτυλίδια
- Αλέκος Αλεξανδράκης: Ο πρίγκιπας της σκηνής και της οθόνης
- Σοβαρή καταγγελία 27χρονης εις βάρος των γονέων της – Υποστήριξε ότι την άφησαν δεμένη στο κρεβάτι της
- Ανείπωτη καταστροφή από τις φωτιές στην Καλιφόρνια - Πάνω από 130 σπίτια έχουν γίνει στάχτη
Θέση στο μεγάλο ζήτημα που έχει προκύψει με την αναστολή των εμβολιασμών με το εμβόλιο της AstraZeneca σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες πήραν οι Έλληνες ειδικοί σήμερα.
Οι Έλληνες ειδικοί στην πλειοψηφία τους τόνισαν πως τα περιστατικά είναι πολύ λίγα σε αναλογία εμβολιασμών και εξήγησαν γιατί οι εμβολιασμοί με το εμβόλιο της AstraZeneca θα πρέπει να συνεχιστούν.
Την ίδια στιγμή και ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας ήταν ξεκάθαρος τονίζοντας πως μέχρι να εκδώσει ανακοίνωση ο EMA, θα συνεχιστεί κανονικά ο εμβολιασμός.
Υπενθυμίζεται πως το θέμα με το εμβόλιο της AstraZeneca προέκυψε μετά την αναφορά «πιθανών» παρενεργειών, αν και σε αυτό το στάδιο δεν έχει αποδειχθεί σύνδεση μεταξύ τους, με αποτέλεσμα 17 χώρες και να αναστείλουν για προληπτικούς λόγους τη χρήση του εμβολίου της κατά της covid-19.
Ειδικότερα, το εμβόλιο της AstraZeneca έχουν αναστείλει οι εξής χώρες:
Γερμανία, Σουηδία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Σλοβενία, Αυστρία, Ιρλανδία, Ολλανδία, Βουλγαρία, Νορβηγία, Δανία, Εσθονία, Λιθουανία, Λετονία, Λουξεμβούργο, Ισλανδία, Ισπανία, αλλά και η Ταϊλάνδη που δεν ανήκει στην Ευρώπη.
Τι αναφέρουν οι Έλληνες επιστήμονες
Σκουτέλης: Συνεχίζουμε κανονικά τους εμβολιασμούς με το εμβόλιο της AstraZeneca
Κανονικά θα συνεχιστούν στην Ελλάδα οι εμβολιασμοί με το εμβόλιο της ΑstraZeneca τόνισε ο παθολόγος – λοιμωξιολόγος και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Αθανάσιος Σκουτέλης, καθώς όπως σημείωσε δεν υπάρχει αιτιακή συσχέτιση των εμβολιασμών με τα επεισόδια που καταγράφηκαν.
«Πριν λίγες μέρες, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, με βάσει τα περιστατικά στην Ελλάδα και αλλά διεθνώς, με τη θρομβοεμβολική νόσο που είναι συχνή, αποφάσισε ότι οι επιπτώσεις μετά το εμβόλιο από την AstraZeneca δεν είναι διαφορετική από την επίπτωση της θρομβοεμβολικής νόσου που είναι στο γενικό πληθυσμό. Έτσι αποφάσισε να συνεχιστεί η χορήγηση των εμβολίων αυτών. Το θέμα προέκυψε γιατί μερικές χώρες για λόγους καθαρά προληπτικούς ανέστειλαν την χορήγηση του εμβόλιου. Εμείς συνεχίζουμε αυτό που είχαμε αποφασίσει», υπογράμμισε ο παθολόγος – λοιμωξιολόγος και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, μιλώντας στην «Κοινωνία Ώρα Μega».
«Υπάρχουν νοσήματα που είναι συχνά στην κοινότητα και τα οποία δεν θα παύουν να υπάρχουν. Δεν υπάρχει αιτιολογική συσχέτιση μεταξύ των εμβολιασμών και των επεισοδίων. Παρά μόνο χρονική. Συνεχίζουμε τον προγραμματισμό όπως είχε αποφασιστεί» συμπλήρωσε.
Γιατί η Ελλάδα δεν ακολούθησε τις άλλες χώρες;
Στο ερώτημα γιατί η Ελλάδα δεν ακολούθησε τις χώρες που ανέστειλαν τον εμβολιασμό με το συγκεκριμένο εμβόλιο απάντησε ότι «κάθε χώρα έχει τις δικές της προτεραιότητες, τα δικά της περιστατικά, τις δικές της αποφάσεις και το δικό της πρόγραμμα εμβολιασμών». Έκανε λόγο μάλιστα ότι ο ΕΜΑ αποφάνθηκε πριν μια εβδομάδα ότι δεν υπάρχει συσχέτιση μεταξύ του εμβολίου AstraZeneca και των περιστατικών.
«H θρομβοεμβολική νόσος είναι πολύ συχνή στο γενικό πληθυσμό. Η νόσος σε αυτόν που έκανε το εμβόλιο είναι το ίδιο συχνή, ίσως και λιγότερο» εξήγησε, τονίζοντας ότι ο εμβολιασμός είναι μονόδρομος για να αντιμετωπιστεί η πανδημία.
Δερμιτζάκης: H Ελλάδα ορθώς συνεχίζει να εμβολιάζει με το AstraZeneca
Για εντελώς αντιπαραγωγικό πολιτικό παιχνίδι γύρω από την AstraZeneca έκανε λόγο ο καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή της Γενεύης Μανώλης Δερμιτζάκης μιλώντας στον ΣΚΑΙ.
«Συνεχώς προκύπτουν στοιχεία τα οποία απορρίπτονται μετά» εξήγησε και κάλεσε τον κόσμο να ηρεμήσει αφού οι αριθμοί περιστατικών με παρενέργειες είναι όπως χαρακτηριστικά είπε «πολύ μακριά για να δικαιολογούν ακόμη και την ανησυχία, πόσο μάλλον και την αναστολή των εμβολιασμών».
Ο ΕΜΑ και ο ΠΟΥ είχαν δώσει μια πρώτη εικόνα και άποψη που καθησύχαζε πλήρως, πρόσθεσε εκτιμώντας πως η δεύτερη εκτίμηση επί του εμβολίου, την οποία καλούνται να κάνουν δεν μπορεί να δείξει κάτι διαφορετικό.
Επομένως σύμφωνα με τον καθηγητή η Ελλάδα ορθώς συνεχίζει να εμβολιάζει με το AstraZeneca αφού ακόμα κι αν θεωρήσουμε ότι υπάρχει έστω μια λίγο μεγαλύτερη πιθανότητα παρενεργειών, οι αριθμοί είναι τόσο μικροί που κυμαίνονται στα επίπεδα των αλλεργικών αντιδράσεων.
Πόσα περιστατικά έχουν καταγραφεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων;
Από την πλευρά του ο Τάκης Παναγιωτόπουλος, επιδημιολόγος και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1 και ενόψει της συνεδρίασης της επιτροπής ανέφερε πως θα εξεταστεί το ενδεχόμενο ολιγοήμερης αναστολής των εμβολιασμών με AstraZeneca.
Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο Τάκης Παναγιωτόπουλος εμφανίστηκε καθησυχαστικός, σημειώνοντας πως ο κίνδυνος των θρομβοεμβολικών επεισοδίων είναι σημαντικά μικρότερος από τον αναμενόμενο άνευ εμβολίου.
Σύμφωνα με τα όσα διευκρίνισε, από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) έχουν καταγραφεί 30 περιστατικά στα 5 εκατομμύρια, δηλαδή πρόκειται για λιγότερο από 1 στις 100.000.
«Δεν πρέπει να συγχέουμε τη χρονική σύμπτωση με την αιτιολογική συσχέτιση», επανέλαβε ο καθηγητής, τονίζοντας πως «όλα αυτά τα περιστατικά ξεσκονίζονται από τον ΕΜΑ».
Υπογράμμισε, άλλωστε, πως οι περισσότερες χώρες δρουν προληπτικά, ενώ χαρακτήρισε κατανοητή την ανησυχία, επισημαίνοντας, όμως, πως «θα πρέπει να κρατηθούμε στο μέτρο των πραγμάτων».
«Οι αντιδράσεις είναι εκτός του μέτρου των πραγματικών κινδύνων», την ώρα που η Ελλάδα βρίσκεται εν μέσω μιας ιδιαίτερης έξαρσης του κοροναϊού, κατέληξε ο καθηγητής.
Είναι μεγαλύτερο το όφελος να συνεχιστεί ο εμβολιασμός;
Στο ζήτημα που έχει προκύψει με το εμβόλιο της AstraZeneca και τις αναστολές εμβολιασμών σε πολλές χώρες της Ευρώπης αναφέρθηκε η καθηγήτρια επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού.
Η κ. Λινού ερωτήθηκε, μεταξύ άλλων, και για το τι θα πρέπει να γίνει με όσους έχουν κάνει ήδη την πρώτη δόση του εμβολίου ή έχουν ραντεβού για το εμβόλιο, αλλά δεν ξέρουν τι να κάνουν.
«Αυτό είναι αλήθεια και ούτε και οι κυβερνήσεις ούτε οι οργανισμοί ξέρουν τι να κάνουν» επισήμανε. Έκανε λόγο για μια δύσκολη απόφαση, λέγοντας μάλιστα πως «είναι δύσκολο να συμβουλέψεις κάποιον αυτή τη στιγμή».
Αυτό που τόνισε η κ. Λινού είναι πως πρέπει να ζυγίσουν με τον κίνδυνο από το εμβόλιο με τον κίνδυνο να κολλήσει κάποιος τον ιό.
Το όφελος είναι τόσο μεγαλύτερο, που θα έπρεπε να προχωρήσουμε» σημείωσε η ίδια με κάθε επιφύλαξη και ξεκαθάρισε πώς για το ζήτημα θα συνεδριάσουν τα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα, ενώ υπογράμμισε πως «τα προβλήματα είναι λίγα, ελάχιστα μέχρι στιγμής».
Ωστόσο, τόνισε πώς τα περιστατικά με θρομβώσεις είναι ελάχιστα και σπάνια, δηλαδή 5 με 6 περιστατικά στο εκατομμύριο.
«Είναι σπάνιο και είναι ίσως το ίδιο σπάνια με αυτά που θα συνέβαιναν ούτως ή άλλως και αυτό προσπαθούν να διερευνήσουν τώρα» εξήγησε η καθηγήτρια για να καταλήξει ότι «όλα τα περιστατικά είναι υπό διερεύνηση και έχουν σχέση με το πηκτικό σύστημα».
Τι θα γίνει σε περίπτωση που αποσυρθεί το εμβόλιο με όσους έχουν ήδη κάνει την πρώτη δόση
Με τον αναβρασμό που επικρατεί με τα εμβόλια της Astrazeneca αρκετοί αναρωτιούνται και στην Ελλάδα τι θα γίνει σε περίπτωση που ανασταλεί το συγκεκριμένο εμβόλιο.
Σε αυτό έδωσε απάντηση ο γιατρός-ερευνητής Γιώργος Παυλάκης, ο οποίος μιλώντας στον ΣΚΑΪ εμφανίστηκε καθησυχαστικός λέγοντας πως το ποσοστό των θρομβώσεων είναι πολύ μικρό και ακόμη και αν χρειαστεί να ανασταλεί το εμβόλιο της Astrazeneca στην Ελλάδα, όσοι έχουν κάνει την πρώτη δόση δεν θα έχουν πρόβλημα αν στην δεύτερη δόση χρησιμοποιήσουν ένα άλλο εμβόλιο.
«Σε περίπτωση που έχουν κάνει το πρώτο εμβόλιο με την συγκεκριμένη εταιρία, δεν θα τρέχει τίποτα. Θα μπορούν να κάνουν το εμβόλιο από άλλη εταιρία» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παυλάκης, που πρόσθεσε:
«Η αποτελεσματικότητα μεταξύ δύο διαφορετικών εμβολίων είναι μεγαλύτερη και όχι μικρότερη σύμφωνα με μελέτες της Βρετανίας. Το ίδιο κάνει ουσιαστικά και το Sputnik. Δεν πρέπει να φοβάται ο κόσμος».
Ο γιατρός δεν δείχνει πάντως να ανησυχεί για την αποτελεσματικότητα του φαρμάκου.
«Αν υπήρχε θέμα, τότε η Αγγλία θα είχε τεράστιο πρόβλημα γιατί έχει κάνει 10 εκατομμύρια εμβολιασμούς. Πρέπει να γίνει μια μελέτη. Ισως υπάρχει πρόβλημα, αλλά πρέπει να το δούμε σωστά και όχι βιαστικά. Τα περιστατικά θρομβώσεων είναι πολύ λίγα σε ποσοστό. Αν αποδειχθεί πως υπάρχει πρόβλημα και είναι συχνότερο, τότε υπάρχει πρόβλημα», σχολίασε.
Kικίλιας: Εμπιστευόμαστε τον ΕΜΑ, συνεχίζονται οι εμβολιασμοί με AstraZeneca
Για το αν σκέφτεται η Ελλάδα να αναστείλει τη διαδικασία εμβολιασμών με το εμβόλιο της AstraZeneca, απάντησε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.
Ο υπουργός Υγείας είπε ουσιαστικά πως αν ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων δεν προβεί σε ανάλογες ανακοινώσεις, τότε δεν τίθεται θέμα αναστολής των εμβολιασμών.
«Από την αρχή της διαδικασίας των εμβολιασμών εμπιστευόμαστε έναν θεσμό, τον EMA, που έχει δώσει αδειοδοτήσεις, ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες», είπε από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, και πρόσθεσε πως «εδώ στη χώρα μας έχουμε κάνει 172.000 εμβολιασμούς με αυτό το εμβόλιο χωρίς να υπάρξει κανένα πρόβλημα. Θα πρέπει να προσμετράμε τα επιστημονικά δεδομένα, σεβόμαστε τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ). Μέχρι να πει ο EMA κάτι άλλο, εμβολιαζόμαστε με όλα τα εμβόλια που έχει εγκρίνει η Ευρώπη».
Υπενθυμίζεται ότι ο EMA έχει συγκαλέσει έκτακτη συνεδρίαση της επιτροπής ασφαλείας του την προσεχή Πέμπτη.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις