Γκιόκας για διερευνητικές : Το πλαίσιο του διαλόγου με την Τουρκία δεν είναι θετικό για την Ελλάδα
«Η κατάσταση που διαμορφώνεται δημιουργεί πολύ μεγάλη ανησυχία» τόνισε, αναφερόμενος στον 62ο γύρο των διερευνητικών επαφών Ελλάδας - Τουρκίας ο Γιάννης Γκιόκας, επισημαίνοντας ότι η Τουρκία έχει μεγάλη γκάμα διεκδικήσεων
- Μιας διαγραφής… μύρια έπονται για τη Ν.Δ.- Νέες εσωκομματικές συνθήκες και «εν κρυπτώ» υπουργοί
- Τι βλέπει η ΕΛ.ΑΣ. για τη γιάφκα στο Παγκράτι – Τα εκρηκτικά ήταν έτοιμα προς χρήση
- Την άρση ασυλίας Καλλιάνου εισηγείται η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής
- Οι καταναλωτικές συνήθειες των Ελλήνων κατά τη διάρκεια της Black Friday
«Η κατάσταση που διαμορφώνεται δημιουργεί πολύ μεγάλη ανησυχία» τόνισε, αναφερόμενος στον 62ο γύρο των διερευνητικών επαφών Ελλάδας – Τουρκίας ο Γιάννης Γκιόκας, μέλος της ΚΕ και υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σε σημερινή του παρέμβαση στην ΕΡΤ1.
Μεγάλη γκάμα διεκδικήσεων
Όπως εξήγησε, το πρώτο δεδομένο είναι ότι «η τουρκική αστική τάξη προσέρχεται σε αυτές τις συνομιλίες με μια πολύ μεγάλη γκάμα διεκδικήσεων, που ξεκινά από τη αποστρατιωτικοποίηση νησιών του Αιγαίου έως το θέμα των γκρίζων ζωνών».
«Δεύτερο δεδομένο είναι ότι υπάρχει πολύ μεγάλη κινητικότητα στο ζήτημα του Κυπριακού,ενόψει και μιας πιθανής νέας πολυμερούς διάσκεψης με την πιο ενεργή συμμετοχή των ΗΠΑ γεγονός ιδιαίτερα ανησυχητικό» είπε.
«Και τρίτο δεδομένο», συνέχισε, «η προσπάθεια επαναπροσέγγισης της Τουρκίας με το Ισραήλ και την Αίγυπτο, δύο χώρες την συμμαχία με τις οποίες το προηγούμενο διάστημα, οι ελληνικές κυβερνήσεις και του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ παρουσίασαν ως την πεμπτουσία των συμμαχιών της Ελλάδας στην περιοχή, που θα μας προστατεύσει από την τουρκική προκλητικότητα».
Ανταλλάγματα και μεγάλη εικόνα
Επισήμανε ότι όλα αυτά πρέπει να τα δούμε έχοντας ως δεδομένη την «επιδίωξη ΝΑΤΟ, ΗΠΑ και ΕΕ για διατήρηση της Τουρκίας στο δυτικό στρατόπεδο, η οποία δεν θα γίνει χωρίς ανταλλάγματα», καθώς και την επιδίωξη για την «προώθηση της συνεκμετάλλευσης στο Αιγαίο και την Αν. Μεσόγειο, προκειμένου να μοιραστεί η πίτα ανάμεσα στους ενεργειακούς κολοσσούς. Και εδώ μπλέκονται και οι ευθύνες της ελληνικής κυβέρνησης και φυσικά η στάση της ελληνικής αστικής τάξης, η οποία παζαρεύει τα κυριαρχικά δικαιώματα για την γεωστρατηγική της αναβάθμιση».
«Συνεπώς υπάρχει μια «μεγάλη εικόνα» που πρέπει να τη δουν οι λαοί, εμείς δεν είμαστε εναντίον του διαλόγου, όμως ένα πλαίσιο διαλόγου που το διαμορφώνουν οι αστικές τάξεις των χωρών, τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα και οι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί όπως ΝΑΤΟ και ΕΕ, δεν μπορεί να φέρει κάτι θετικό είτε για τον ελληνικό είτε για τους άλλους λαούς της περιοχής και πολύ περισσότερο για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας» υπογράμμισε, τέλος, ο Γ. Γκιόκας.
Πηγή ΑΜΠΕ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις