Στη δίνη της πανδημίας και το πολιτικό σκηνικό – Διέξοδο από τα προβλήματα αναζητά η κυβέρνηση
Τα κυβερνητικά σχέδια για άνοιγμα του λιανεμπορίου στις 22 Μαρτίου φαίνεται πως απομακρύνονται και ο στόχος παίρνει αναβολή για μετά τις 29 Μαρτίου.
Σταθερός αντίπαλος της κυβέρνησης για την υλοποίηση της πολυπόθητης επιστροφής των δραστηριοτήτων παραμένουν τα επιδημιολογικά δεδομένα που φέρνουν παρατάσεις των περιοριστικών μέτρων και ανατρέπουν τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς για άνοιγμα της αγοράς.
Τα περί “υπομονής” και “διανύουμε το τελευταίο μίλι” που επιχειρεί να στείλει ως μήνυμα το Μέγαρο Μαξίμου δείχνουν πλέον πως δεν περνούν εύκολα στους πολίτες και η κυβέρνηση εναγωνίως αναζητά να ισορροπήσει ανάμεσα στις δύσκολες επιδημιολογικές συνθήκες και στην πίεση που προκαλούν οι κλειστές δραστηριότητες στην κοινωνία και την οικονομία.
Τα lockdown και οι αλλαγές στην ημερομηνία έναρξης της “απελευθερωσης” ενισχύουν το αίσθημα κόπωσης, με την κυβέρνηση να ψάχνει βαλβίδες εκτόνωσης από την πίεση, όπου παρά τον πολύμηνο εγκλεισμό πολίτες, επιχειρήσεις και εργαζόμενοι είναι αντιμέτωποι με τις συνεχείς παρατάσεις, ενώ την ίδια ώρα ο ημερήσιος αριθμός των κρουσμάτων παραμένει υψηλός.
Στοιχεία που προειδοποιούν
Τα καμπανάκια που ηχούν από τις τελευταίες μετρήσεις – και αποτυπώνουν απαισιοδοξία για το τέλος κρίσης, μείωση της αποδοχής των περιοριστικών μέτρων- έχουν φτάσει στο Μέγαρο Μαξίμου. Ξεκάθαρη είναι και η σύγχυση που προκαλεί η πολυφωνία όπως αποτύπωσε και η έρευνα που παρουσίασε ο Κύκλος Ιδεών (Metron Analysis). Αναφορικά με την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, τον τρόπο λειτουργίας της και το πόσο έχει βοηθήσει στην αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, το 56% εκτιμά ότι υπάρχει πολυφωνία που δημιουργεί σύγχυση και ανασφάλεια.
Παράλληλα, η κοινή γνώμη φαίνεται μοιρασμένη για την συνολική αντιμετώπιση της κρίσης: όσο νεότερος είναι κάποιος, τόσο πιο δυσαρεστημένος δηλώνει. Στο ερώτημα, λοιπόν, εάν ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζει η κυβέρνηση την πανδημία είναι θετικός ή αρνητικός, το 50% πιστεύει ότι είναι θετικός και το 45% ότι είναι αρνητικός, ενώ οι αξιολογήσεις την περασμένη Άνοιξη ξεπερνούσαν το 75%. Στην ερώτηση εάν τα περιοριστικά μέτρα βοηθούν ή όχι στην αντιμετώπιση της πανδημίας, το 55% πιστεύει ότι βοηθούν και το 44% ότι δεν βοηθούν, ενώ την περασμένη Άνοιξη στην έρευνα του ευρωβαρόμετρου ήταν 77%. Στην ερώτηση για το εάν η κυβερνητική πολιτική είναι δίκαιη ή άδικη από κοινωνικής πλευράς, το 52% θεωρεί ότι είναι άδικη και το 44% ότι είναι δίκαιη.
Η επιδημιολογική εικόνα αποτελεί πηγή προβληματισμού, με την κυβέρνηση να εξετάζει στενά την πορεία των δεδομένων και τις αντοχές του συστήματος υγείας. Τα σχέδια για άνοιγμα του λιανεμπορίου στις 22 Μαρτίου φαίνεται να απομακρύνονται και ο στόχος παίρνει αναβολή για μετά τις 29 Μαρτίου. Βούληση της κυβέρνησης είναι να έχει ανοίξει το λιανεμπόριο τέλη του μήνα και στα μέσα Απριλίου να έχει λειτουργήσει η εστίαση στους εξωτερικούς χώρους. Το οικονομικό επιτελείο θα συνεχίσει τη στήριξη των πληγέντων με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να ανακοινώνει τη περασμένη εβδομάδα πρόσθετα μέτρα ύψους 2,5 δισ. ευρώ για τις επιχειρήσεις, όπου το συνολικό ποσό, από την αρχή της πανδημίας, να ξεπερνά τα 35 δισ. ευρώ.
Προς την κανονικότητα χωρίς κλίμα πολιτικής έντασης;
Στο ασφυκτικό σκηνικό προστίθεται το κύμα έντασης -μετά και τα γεγονότα στη Νέα Σμύρνη. Δεν αποκλείεται το κλίμα να φορτιστεί περαιτέρω το επόμενο διάστημα με τη χώρα να εισέρχεται σε ένα φαύλο κύκλο αντιπαράθεσης λόγω και της κόπωσης από την πανδημία. Από το Μέγαρο Μαξίμου δεν επιδιώκεται να κυριαρχήσει η πολιτική αντιπαράθεση και δεν επιθυμείται αναζωπύρωση της πολιτικής έντασης.
Όμως, οι συνεχείς δηλώσεις εκατέρωθεν τροφοδοτούν τον “πόλεμο” για τις διαδηλώσεις και τη σύνδεση αυτών με τη διασπορά του κοροναϊού. “Ύστερα από μια δύσκολη εβδομάδα και ενώ το τριήμερο αυτό ήταν ευκαιρία να χαμηλώσουν οι τόνοι και να χαλαρώσουν οι πολίτες με τις οικογένειές τους, ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί σε 31 συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα”, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη η οποία προσθέτει “η υποκρισία της αξιωματικής αντιπολίτευσης ξεπερνά και τον χειρότερο εαυτό της”. Υπογραμμίζει πως ο ΣΥΡΙΖΑ “εγκαλεί την κυβέρνηση για τη διαχείριση της πανδημίας, ενώ την ίδια ώρα υποσκάπτει τις άμυνες της κοινωνίας απέναντι σε αυτή” και προσθέτει “υπονομεύει έτσι την έξοδο από αυτή την πρωτοφανή υγειονομική κρίση”. Η κ. Πελώνη επισημαίνει ότι η πλειοψηφία της κοινωνίας επιζητά κοινωνική ηρεμία, ασφάλεια και επιστροφή στην κανονικότητα. “Η αξιωματική αντιπολίτευση γίνεται για ακόμη μια φορά μέρος του προβλήματος και όχι της λύσης. Και αποδεικνύει πώς όταν δεν ξέρεις τι να κάνεις, κάνεις το μόνο που ξέρεις καλά”, καταλήγει.
Η Κουμουνδούρου στην μομφή της της κυβερνητικής εκπροσώπου απαντά «σταματήστε να κουνάτε το δάχτυλο στους πολίτες». Σύμφωνα με ανακοίνωση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης “ενημερώνουμε την κα Πελώνη ότι ο μόνος που χαλαρώνει με τριήμερα εδώ και ένα χρόνο είναι ο κ. Μητσοτάκης. Οι πολίτες δυστυχώς δεν απολαμβάνουν αυτό το δικαίωμα ακριβώς λόγω της πολιτικής της κυβέρνησής του”.
Υπογραμμίζει πως “αντί να συνεχίσει λοιπόν η κυβέρνηση την αντιπολίτευση στον ΣΥΡΙΖΑ καλό θα ήταν έστω και τώρα να κάνει τα αυτονόητα, όπως η συνταγογράφηση των τεστ και η επίταξη των ιδιωτικών κλινικών” και καταλήγει “σταματήστε να κουνάτε το δάχτυλο στους πολίτες που είναι σε απόγνωση από τις αποτυχίες σας, το όργιο καταστολής και έστω για μια φορά αναλάβετε τις ευθύνες σας”.
- Κολομβία: Ο ELN κηρύσσει «μονομερή κατάπαυση του πυρός» για την περίοδο των γιορτών
- Δυτική Οχθη: Πυρά παλαιστινιακής οργάνωσης σκοτώνουν μέλος της Παλαιστινιακής Αρχής
- Τραμπ: Θα σταματήσω το «παραλήρημα των τρανσέξουαλ» από την πρώτη μέρα στον Λευκό Οίκο
- Ρωσία: Ο Πούτιν δηλώνει «πρόθυμος να συνεχίσει τις προμήθειες φυσικού αερίου στη Δύση»
- Μαγδεμβούργο: Φουντώνει η οργή κατά των γερμανικών αρχών για το μακελειό
- Στα «ΝΕΑ» της Δευτέρας: Οδηγός επιβίωσης στην πολυκατοικία