Βουλή : Δεκτή κατά πλειοψηφία η συμφωνία Δημοσίου-Ελληνικός Χρυσός – Σύγκρουση κυβέρνησης-αντιπολίτευσης
Βουλή: Δεκτή κατά πλειοψηφία η επενδυτική συμφωνία Δημοσίου-Ελληνικός Χρυσός. Έντονη αντιπαράθεση μεταξύ του υπουργού Περιβάλλοντος και των κομμάτων της αντιπολίτευσης
- Νέα σελίδα στις σχέσεις Τραμπ και Πούτιν – Θέλουν να χωρίσουν τον κόσμο σε σφαίρες επιρροής;
- Είχε μεταφερθεί στην Ψυχιατρική του ΠΑΓΝΗ ο δολοφόνος της 36χρονης στο Ηράκλειο αλλά δεν τον κράτησαν
- Συνεχίζει τις συναντήσεις ο αλ Τζουλάνι - Ραντεβού με αντιπροσωπεία των Δρούζων του Λιβάνου
- Νέα επιδείνωση του καιρού με καταιγίδες, θυελλώδεις ανέμους και χιόνια
Με την κυβέρνηση να επιμένει ότι πρόκειται για μια συμφωνία που διασφαλίζει την οικονομική, περιβαλλοντική και κοινωνική ανάπτυξη της Χαλκιδικής, και την αντιπολίτευση να την χαρακτηρίζει «αποικιοκρατική», ολοκληρώθηκε και σε Β΄ ανάγνωση, στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, η επεξεργασία του νομοσχεδίου του υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας για την κύρωση της Επενδυτικής Συμφωνίας μεταξύ ελληνικού Δημοσίου και της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός».
Το νομοσχέδιο έγινε δεκτό κατά πλειοψηφία, με τη ΝΔ να το υπερψηφίζει επί της αρχής και όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης να το καταψηφίζουν, πλην του ΚΙΝΑΛ που επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί κατά τη συζήτηση του, αύριο στην Ολομέλεια.
Έντονη ήταν η αντίδραση του υπουργού Περιβάλλοντος, Κώστα Σκρέκα, στις κατηγορίες περί παράβασης καθήκοντος και απιστίας σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος, τόσο του εισηγητή όσο και του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνου Σκουρλέτη και Σωκράτη Φάμελου, υποστηρίζοντας ότι αμνηστεύει την εταιρεία από τις καταδικαστικές αποφάσεις της Δικαιοσύνης σε βάρος της.
«Είναι ντροπή για έναν βουλευτή να σπιλώνει την υπόληψη ενός υπουργού», απάντησε σε σύντομη παρέμβασή του ο κ. Σκρέκας, επιφυλασσόμενος να απαντήσει αναλυτικά αύριο, στην Ολομέλεια, ενώ προσέθεσε ότι αυτό που κάνει η κυβέρνηση της ΝΔ είναι να εξαλείψει το ρίσκο που είχε δημιουργήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, να πληρώσει το ελληνικό Δημόσιο την εταιρεία.
«Σε ό,τι αφορά το θέμα του εξωδίκου της εταιρείας προς το Δημόσιο, το είχε αποστείλει την εποχή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Γι’ αυτό ακριβώς το εξώδικο κάναμε τη διαπραγμάτευση και συμπεριλάβαμε στο άρθρο 11 της νέας σύμβασης τη ρήτρα περί μη άσκησης αγωγής κατά του Δημοσίου. Οι προσωρινές διαταγές και τα εξώδικα που έστειλε η εταιρεία “Ελληνική Χρυσός” κατά του ελληνικού Δημοσίου είναι εξαιτίας της συμπεριφοράς της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, δημιουργώντας το ρίσκο να πληρώσει ίσως το ελληνικό Δημόσιο. Αυτό το ρίσκο που εσείς δημιουργήσατε με τη συμπεριφορά σας, εμείς το εξαλείφουμε. Ρητά δεσμεύεται η εταιρεία ότι δεν θα προχωρήσει ποτέ σε άσκηση αγωγής. Αυτά είναι τα δικά σας πεπραγμένα και αυτή είναι η δική μας λογική για την άσκηση πολιτικής», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας.
Ο κ. Σκουρλέτης κάλεσε την κυβέρνηση να καταθέσει, αν υπάρχει, τη γνωμοδότηση του συμβουλίου του κράτους για τη μελέτη αξιολόγησης και την αναγνώριση όλων των απαιτήσεων της εταιρείας.
Από την πλευρά του, ο εισηγητής της ΝΔ, Θέμης Χειμάρας, έκανε λόγο για «εξαιρετικά σημαντική σύμβαση για την επανεκκίνηση μιας μεγάλης επενδυτικής συμφωνίας», ενώ χαρακτήρισε «αποκυήματα φαντασίας τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης περί ασυλίας των διοικητικών παραβάσεων και των ποινικών αδικημάτων της εταιρείας».
«Με συγκεκριμένη και ρητή δέσμευση, το Δημόσιο απαλλάσσεται από όλες τις αξιώσεις της “Ελληνικός Χρυσός”, ενώ προβλέπονται ρητά ότι σε καμία περίπτωση το ελληνικό Δημόσιο δεν παραιτείται από οποιαδήποτε αξίωση του, ούτε η εταιρεία απαλλάσσεται από αδικήματα ποινικής φύσεως», υπογράμμισε ο κ. Χειμάρας.
Έντονες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση
Ο Σωκράτης Φάμελος, υποστήριξε ότι «παραχωρούνται όλα τα δικαιώματα του Δημοσίου στην εταιρεία, η οποία αντιμετωπίζει τη χώρα ως αποικία, ενώ δεν μπορεί ούτε στο μέλλον να γίνει καμία τροποποίηση στη σύμβαση».
«Αντίθετα από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που, με την πολιτική της, ακολούθησε πλήρως την ευρωπαϊκή και ελληνική νομοθεσία, η ΝΔ θέλει να δεσμεύσει και τις επόμενες κυβερνήσεις, με μια συμφωνία που έχει σοβαρά αντισυνταγματικά προβλήματα, με υπουργούς- ατζέντηδες της εταιρείας, οι οποίοι τελούν πράξεις απιστίας κατά του Δημοσίου και παράβασης καθήκοντος», ανέφερε ο κ. Φάμελος και προσέθεσε: «Δίνετε γη και ύδωρ στη εταιρεία χωρίς καμία δέσμευσή της. Το μόνο που δεσμεύετε είναι το ελληνικό Δημόσιο απέναντι σε αμετάκλητες καταδικαστικές αποφάσεις του ΣτΕ σε βάρος της εταιρείας για σωρεία παραβάσεων. Παραχωρεί η Ελλάδα μία αποκλειστική οικονομική ζώνη σε μια εταιρεία, χωρίς να έχει το Δημόσιο οικονομικά συμφέροντα και κυρίως χωρίς καμία διαβούλευση με την τοπική κοινωνία και ερήμην της Βουλής, που δεν μπορεί να αλλάξει τίποτα. Προειδοποιούμε ότι πρόκειται για παράβαση καθήκοντος και απιστία σε βάρος του Δημοσίου και είμαστε αποφασισμένοι να καταρρίψουμε αυτήν την κατάπτυστη συμφωνία».
«Από πότε ένα έωλο εξώδικο αποτελεί βάσιμη θεμελιώδη απαίτηση της εταιρείας, η οποία παραβίασε θεμελιώδεις κανόνες; Γιατί την νομιμοποιείτε. Ήταν βάσιμη η απαίτησή της και ήρθατε να σώσετε το Δημόσιο από τι; Εδώ εδράζεται η απιστία. Και είναι ομολογία ενοχής αυτό που κάνετε», κατέληξε ο κ. Φάμελος.
Άμεση ήταν η αντίδραση του κ. Σκρέκα, που απάντησε στον κ. Φάμελο λέγοντας χαρακτηριστικά: «Το ρίσκο προκύπτει από μια αξίωση της εταιρείας κατά του Δημοσίου, για την οποία εσείς τρία χρόνια δεν κάνατε τίποτα. Εμείς δεν αφήσαμε και δεν θα αφήσουμε να φτάσει ποτέ σε τέτοιο επίπεδο και αποτρέπουμε οποιοδήποτε κίνδυνο αυτή η εταιρεία να εγείρει οποιαδήποτε αξίωση εναντίον του Δημοσίου. Εσείς όμως θέλετε να αποσύρουμε αυτό το άρθρο από τη συμφωνία».
Ο ειδικός αγορητής του ΚΙΝΑΛ, Γιώργος Αρβανιτίδης, έκανε λόγο για «ετεροβαρή σύμβαση υπέρ της εταιρείας, που δεν επιτρέπει τίποτα να διορθωθεί, την οποία υπέγραψε μόνη της και χωρίς διαβούλευση με την τοπική κοινωνία, η κυβέρνηση της ΝΔ».
«Είναι μια προβληματική συμφωνία με πολλά αναπάντητα ερωτηματικά, την οποία δεν μπορούμε ούτε τώρα ούτε στο μέλλον να την τροποποιήσουμε. Δεν μιλάμε αν κάποιος είναι υπέρ ή κατά της συμφωνίας ή αν είναι επωφελής υπέρ των συμφερόντων του Δημοσίου, που εμείς πάντως δεν βλέπουμε, γιατί δεν διεκδικεί αποζημιώσεις τις οποίες έχει επιβάλει αμετάκλητα το ΣτΕ. Μιλάμε για μια σύμβαση, που όχι μόνο δεν περιορίζει, αλλά πολλαπλασιάζει τις πιθανότητες για αποζημιώσεις του Δημοσίου προς την εταιρεία, δεν διασφαλίζει ούτε νέες ούτε υφιστάμενες θέσεις εργασίας, αντίθετα παραφυλά ο κίνδυνος να χαθούν και θέσεις εργασίας σε άλλους τομείς, και βάζει αστερίσκους ανοίγοντας παράθυρα διαφυγής των ευθυνών της εταιρείας», υποστήριξε ο κ. Αρβανιτίδης.
Παράλληλα, κάλεσε την κυβέρνηση να κάνει αποδεκτή τροπολογία του κόμματός του, σύμφωνα με την οποία αυξάνεται στο 40% το ποσοστό των μεταλλευτικών τελών που λαμβάνουν οι τοπικές κοινωνίες από τις μεταλλευτικές δραστηριότητες της εταιρείας.
Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γιάννης Δελής, κατηγόρησε τον υπουργό ότι «εξακολουθεί να κάνει ότι δεν ακούει τα προβλήματα που δημιουργεί η νέα σύμβαση και καταφεύγει σε ψεύτικους ισχυρισμούς». «Η συζήτηση που γίνεται είναι ενημερωτικού χαρακτήρα γιατί, μετά την υπογραφή τής σύμβασης από την κυβέρνηση, δεν υπάρχει καμία δυνατότητα τροποποίησής της», ανέφερε ο κ. Δελής και προσέθεσε: «Η “Ελληνική Χρυσός” απαλλάσσεται πλήρως και ξεπλένεται αναδρομικά για πράγματα που έχουν συμβεί στο παρελθόν, αλλά που θα συμβούν και στο μέλλον. Ωστόσο, ο υπουργός εστίασε μόνο στις απαράδεκτες και προκλητικές αξιώσεις της εταιρείας, αποσιωπώντας σειρά παραβιάσεων για τις οποίες έχει καταδικαστεί αμετάκλητα από τη Δικαιοσύνη».
Ακόμα, ο βουλευτής του ΚΚΕ ανέφερε ότι «δεν υπάρχει η παραμικρή δέσμευση της εταιρείας για οποιαδήποτε αύξηση των νέων θέσεων εργασίας, ούτε και καμία εγγύηση για τις υφιστάμενες θέσεις εργασίας, ενώ στο θέμα της εντοπιότητας και των προμηθευτών μόνο ευχολόγια υπάρχουν».
Ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης, Βασίλης Βιλιάρδος, έκανε λόγο για «κατάπτυστη συμφωνία, χωρίς καμία δικλείδα διασφάλισης των συμφερόντων του Δημοσίου και της προστασίας του περιβάλλοντος». Μίλησε ακόμα για «υπερβολικά χαριστικές ρυθμίσεις», «απαράδεκτη παράταση χρονικής διάρκειας της σύμβασης, χωρίς δυνατότητα αναθεώρησης των όρων».
«Καμία δέσμευση δεν υπάρχει, για τις θέσεις εργασίας, την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων, ή τυχόν παρανομίες της εταιρείας, αλλά μόνο δεσμεύσεις του Δημοσίου για πρόσβασή της ακόμα και σε όλες τις δημόσιες εταιρείες χωρίς κόστος. Δεν υπάρχει πιο αποικιοκρατική σύμβαση. Καμία εγγύηση της εταιρείας, μόνο δεσμεύσεις του ελληνικού Δημοσίου και παραίτηση της άσκησης εθνικής κυριαρχίας. Της δίνετε μια λευκή επιταγή να διαχειρίζεται τα εργασιακά και περιβαλλοντικά δικαιώματα όπως την συμφέρει, απαλλάσσοντας την εντελώς από αποζημιώσεις», υποστήριξε ο κ. Βιλιάρδος.
Έντονα επικριτικός ήταν και ο ειδικός αγορητής του ΜέΡΑ25, Κρίτων Αρσένης. «Δεν είναι πλέον πολιτικό το ζήτημα. Δεν αφορά αν πρέπει ή δεν πρέπει να γίνει η εξόρυξη. Το ζήτημα είναι καθαρά ποινικό, είναι καθαρά παράβαση καθήκοντος και απιστία για μια συμφωνία που υπέγραψε η κυβέρνηση, μια συμφωνία παλιάς κοπής που πάει αιώνες πίσω. Το κράτος θα ζει και θα αναπνέει για αυτή την αποικιοκρατική σύμβαση, η οποία θα καταπέσει ως παράνομη», ανέφερε ο κ. Αρσένης, ενώ κατέληξε λέγοντας: «Δίνετε σε μια εταιρεία τη δυνατότητα να κάνει ό,τι θέλει, όποτε θέλει και όπου θέλει, ελεύθερα και χωρίς καμία δέσμευση αποκατάστασης ούτε ακόμα και των περιβαλλοντικών συνεπειών. Είναι μια σύμβαση που ακόμα και η λέξη «αποικιοκρατική» υποτιμάται, την οποία υπέγραψε αυτή η κυβέρνηση εκπροσωπώντας την εταιρεία και όχι τα συμφέροντα του Δημοσίου. Δεν έχει ούτε έναν όρο, που δυνητικά θα μπορούσε να ενοχλήσει την εταιρεία».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις