Βρετανία : Γελοία θεωρούν εμπειρογνώμονες τα σχέδια της κυβέρνησης για μυστικούς αστυνομικούς σε μπαρ
Τα σχέδια της κυβέρνησης για αποστολή αστυνομικών με πολιτικά ρούχα σε βρετανικά νυχτερινά κλαμπ για την αύξηση της ασφάλειας των γυναικών, στον απόηχο της υπόθεσης της δολοφονίας νεαρής Λονδρέζας, επικρίθηκαν ως «γελοία» από εμπειρογνώμονες και υπερασπιστές δικαιωμάτων
Τα σχέδια της κυβέρνησης για αποστολή αστυνομικών με πολιτικά ρούχα σε βρετανικά νυχτερινά κλαμπ και βελτίωση του φωτισμού δημόσιων χώρων για την αύξηση της ασφάλειας των γυναικών, στον απόηχο της υπόθεσης της δολοφονίας νεαρής Λονδρέζας, που έχει προκαλέσει συναισθηματική φόρτιση, φόβο και οργή στο Ηνωμένο Βασίλειο, επικρίθηκαν ως «γελοία» από εμπειρογνώμονες και υπερασπιστές δικαιωμάτων.
Η κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα τα μέτρα, καθώς η δολοφονία της 33χρονης Σάρα Εβεραντ και η βίαιη επέμβαση της αστυνομίας το Σάββατο το βράδυ, να διαλύσει μια αγρυπνία που οργανώθηκε στην μνήμη της γυναίκας, πυροδότησαν μια συζήτηση στη χώρα για την ασφάλεια των γυναικών και θύελλα αντιδράσεων κατά της αστυνομίας.
Πολλοί υποστήριξαν πως απαιτείται ευρύτερη δράση για την αντιμετώπιση των βασικών αιτιών της έμφυλης βίας σε ολόκληρη την κοινωνία και για την ανοικοδόμηση της χαμένης εμπιστοσύνης μεταξύ γυναικών και αστυνομικών.
«Μυστικοί αστυνομικοί στα μπαρ είναι κάτι γελοίο», δήλωσε η Σουζάνα Φις, πρώην αρχηγός της αστυνομίας του Νοτινχαμσάιρ, η οποία χαρακτήρισε το μέτρο ως «μια ανούσια κίνηση εντυπωσιακού για δημόσιες σχέσεις».
«Η Σάρα Εβεραντ δεν βρισκόταν σε μπαρ και απλά περπατούσε προς το σπίτι της, όπως και χιλιάδες γυναίκες που έχουν υποστεί παρενόχληση, σεξουαλική επίθεση, λεκτική κακοποίηση που βρίσκονταν σε δημόσιους χώρους» είπε η Φις.
Ένας εκπρόσωπος του Υπουργείου Εσωτερικών δεν ήταν άμεσα διαθέσιμος για σχόλιο. Το εθνικό συμβούλιο αρχηγών της αστυνομίας τόνισε ότι συνεργάζεται με την κυβέρνηση για να κατανοήσει τις λεπτομέρειες των κυβερνητικών προτάσεων.
Η Εβεραντ, που εργαζόταν ως στέλεχος μάρκετινγκ, εξαφανίστηκε στις 3 Μαρτίου καθώς περπατούσε προς το σπίτι της, επιστρέφοντας από ένα φιλικό σπίτι. Το πτώμα της βρέθηκε αργότερα σε ένα δάσος περίπου 50 μίλια μακριά στην νοτιοανατολική Αγγλία.
Ο 48χρονος εν ενεργεία αστυνομικός Γουέιν Κούζινς εμφανίστηκε το Σάββατο στο δικαστήριο και κατηγορείται για την απαγωγή και τη δολοφονία της.
Ο πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσονμ δήλωσε ότι τα νέα μέτρα για ενίσχυση της παρουσίας της αστυνομίας σε νυχτερινά μπαρ και κλαμπ και βελτίωση της ασφάλειας των δημόσιων χώρων, με μέτρα όπως ο καλύτερος φωτισμός και κάμερες ασφαλείας, θα «καθησυχάσουν περισσότερο» τις γυναίκες.
Ωστόσο, τα μέτρα αυτά επικεντρώνονται στο «σύμπτωμα» παρά στη «θεραπεία» κοινωνικών προτύπων που κανονικοποιούν τη βία των ανδρών κατά των γυναικών, δήλωσε η Ντενίζ Ουγούρ, υποδιευθύντρια της οργάνωσης «Συμμαχία για τον τερματισμό της βίας κατά των γυναικών».
«Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί οποιαδήποτε γυναίκα θα τα εμπιστευόταν», πρόσθεσε η Νίκι, μέλος της Sisters Uncut, μιας φεμινιστικής ομάδας άμεσης δράσης, που συγκρούστηκε με την αστυνομία στην αγρυπνία του Σαββάτου στο Λονδίνο.
«Είναι απίστευτα ανησυχητικό ότι οποιοσδήποτε θα έδινε επιπλέον εξουσίες στα χέρια της αστυνομίας αυτή τη στιγμή, διότι είναι προφανές ότι δεν μπορεί να ανατεθεί στους αστυνομικούς η αποστολή να διατηρήσουν τις γυναίκες ασφαλείς και δεν είναι άξιοι εμπιστοσύνης», τόνισε η ίδια, η οποία αρνήθηκε να δώσει το πλήρες όνομά της, λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια της.
Υπερασπιστές των δικαιωμάτων των γυναικών και εμπειρογνώμονες ζήτησαν δράση, συμπεριλαμβανομένης της υποχρεωτικής σχολικής εκπαίδευσης σχετικά με τη σεξουαλική συναίνεση, εκστρατείες ενάντια σε μύθους γύρω από το βιασμό, περισσότερα χρήματα για οργανώσεις υποστήριξης γυναικών και να καταστεί ο μισογυνισμός έγκλημα μίσους.
Απαιτείται επίσης περισσότερη δουλειά για την αντιμετώπιση των προκατειλημμένων στάσεων απέναντι στη σεξουαλική παρενόχληση και κακοποίηση σε ορισμένα τμήματα της αστυνομίας, δήλωσε η Λορέτα Τρίκετ, αναπληρώτρια καθηγήτρια στη Νομική Σχολή του Νότιγχαμ, η οποία έχει εργαστεί σε θέματα μισογυνισμού και αστυνόμευσης.
«Παρέχοντας μόνο περισσότερο φωτισμό στους δρόμους και διασφαλίζοντας ότι υπάρχουν περισσότεροι αστυνομικοί γύρω από τα νυχτερινά κέντρα δεν πρόκειται να αλλάξει την κουλτούρα στην ευρύτερη κοινωνία και δεν πρόκειται να αλλάξει την κουλτούρα που βλέπουμε σε ορισμένους αστυνομικούς», συμπλήρωσε.
- ΚΚΕ: Χέρι-χέρι με την κυβέρνηση ο ΕΔΣΝΑ προχωρά στην οικονομική αφαίμαξη των δήμων
- Επικός Φουρνιέ: Ψάχνει την καλύτερη μπουγάτσα στη Θεσσαλονίκη (pic)
- Νετρίνα: Κατάδυση στη γιγάντια σφαίρα που ίσως λύσει ένα μεγάλο μυστήριο της φυσικής
- Λάμπουν δια της απουσίας τους οι Γάλλοι από Συρία – Δύσκολοι καιροί για το Παρίσι
- «Σπαρτιάτες»: Στις 9 Ιανουαρίου γνωμοδοτεί η Επιτροπή Δεοντολογίας για την αναστολή χρηματοδότησης
- Γιατί δεν έγινε ποδοσφαιριστής ο Ντουπλάντις, ο στόχος για τα 6,40 και ο θαυμασμός για τον Ζλάταν (pics)