Βρετανία: Περισσότερα μέτρα αστυνόμευσης, σε απάντηση της έμφυλης βίας
Ανάπτυξη αστυνομικών με πολιτικά σε μπαρ εξήγγειλε, μεταξύ άλλων, ο Βρετανός πρωθυπουργός για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών. Για ημίμετρα κάνει λόγο η αντιπολίτευση. Έντονες αντιδράσεις και για το υπό συζήτηση νομοσχέδιο περί περιορισμού των διαδηλώσεων
Αστυνομικοί με πολιτικά σε μπαρ και κέντρα νυχτερινής διασκέδασης στην Αγγλία και στην Ουαλία. Διπλασιασμός των κονδυλίων, συνολικά στα 45 δισεκατομμύρια λίρες, για καλύτερο φωτισμό των δρόμων και την επόπτευσή τους με κάμερες ασφαλείας (CCTV). Εντατικοποίηση των αστυνομικών περιπολιών σε δημόσιους χώρους για τον «εντοπισμό ατόμων με επιθετική συμπεριφορά και υπόπτων παραβατών».
Τα μέτρα εξήγγειλε ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον. Και εντάσσονται στο πλαίσιο των προσπαθειών της κυβέρνησης του Λονδίνου να αμβλύνει τους φόβους για τη βία κατά των γυναικών, μετά και τη δολοφονία της 33χρονης Σάρα Έβεραρντ, για την οποία κατηγορείται εν ενεργεία Βρετανός αστυνομικός. Υπόθεση, που έχει σοκάρει την κοινή γνώμη.
«Πρέπει να καταπολεμήσουμε τη βία κατά των γυναικών και των ανήλικων κοριτσιών και να καταστήσουμε το σύστημα ποινικής δικαιοσύνης πιο λειτουργικό για την προστασία και την υπεράσπισή τους», διακήρυξε ο Τζόνσον, στον απόηχο της πολύκροτης υπόθεσης, αλλά και του σάλου από τη βίαιη επέμβαση της αστυνομίας για τη διάλυση συγκέντρωσης διαμαρτυρίας, το περασμένο Σάββατο, κατά της βίας των γυναικών.
Στο «στόχαστρο» οι διαδηλώσεις
Οι διαδηλώσεις, που έχουν πλέον προσλάβει και χαρακτήρα διαμαρτυρίας για την αστυνομική βία και αυθαιρεσία, συνεχίστηκαν χθες για τρίτη νύχτα στο κέντρο του Λονδίνου.
Περισσότερα από χίλια άτομα συμμετείχαν στις χθεσινοβραδινές κινητοποιήσεις, στη διάρκεια των οποίων έγιναν δύο συλλήψεις και πολλές συστάσεις από τους αστυνομικούς προς τους συγκεντρωμένους για την τήρηση των μέτρων κατά του κοροναϊού.
Μεταξύ του πλήθους ήταν και βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης των Εργατικών, που απευθύνθηκαν στον κόσμο, καταδικάζοντας τη βία κατά των γυναικών, αλλά και τον νέο, αμφιλεγόμενο νόμο που συζητείται σήμερα στη Βουλή των Κοινοτήτων και προβλέπει ότι η αστυνομία θα μπορεί να παρεμβαίνει για τη διάλυση συγκεντρώσεων που προκαλούν «σοβαρή ανησυχία ή ταλαιπωρία»…
Μέχρι και η πρώην πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, χαρακτήρισε «αρκετά ευρύ» τον όρο, καλώντας την κυβέρνηση «να εξετάσει προσεκτικά την αναγκαιότητα να περάσει τη λεπτή διαχωριστική γραμμή μεταξύ λαοφιλών και λαϊκίστικων μέτρων. Οι ελευθερίες μας», είπε, «εξαρτώνται από αυτό».
«Μέλη της ένωσης αστυνομικών κατηγορούν υπουργούς ότι χρησιμοποιούν τους αξιωματικούς πρώτης γραμμής ως “πιόνια”», γράφουν χαρακτηριστικά οι Times. «Ανώτερα στελέχη της αστυνομίας ζητούν σαφήνεια ως προς το θέμα των διαδηλώσεων», προσθέτει.
Το γενικότερο κλίμα δυσαρέσκειας και σύγχυσης έχει, μεταξύ άλλων, επιτείνει και η άρνηση της (γυναίκας) διοικητή της Μητροπολιτικής Αστυνομίας του Λονδίνου, Κρεσίντα Ντικ να παραιτηθεί, παρά τη σφοδρή κριτική που δέχεται για τη βίαιη αστυνομική επέμβαση στην αγρυπνία του Σαββάτου για τη δολοφονηθείσα Σάρα.
Σφοδρή κριτική στην αστυνομία
Κι ενώ ορίστηκε για τις 25 Οκτωβρίου η δίκη του 48χρονου αστυνομικού Γουέιν Κούζενς -μέλους της μονάδας προστασίας διπλωματικών αντιπροσωπειών- ο οποίος κατηγορείται για την απαγωγή και τη δολοφονία της Σάρα Έβεραρντ, σήμερα ανακοινώθηκε η διενέργεια ανεξάρτητης έρευνας σε βάρος έτερου αστυνομικού.
Όπως καταγγέλλεται, έστελνε σε συναδέλφους του «προσβλητικό υλικό» (που δεν έχει διευκρινιστεί) μέσω της εφαρμογής WhatsApp, ενώ ο ίδιος συμμετείχε στις έρευνες για την πολύκροτη υπόθεση, από τις οποίες τελικά απομακρύνθηκε.
«Έπειτα από σωρεία λεπτομερών περιγραφών γυναικών για σεξουαλικές παρενοχλήσεις και επιθέσεις, καθώς και ένα κύμα οργής για το σύστημα ποινικής δικαιοσύνης, που δεν λαμβάνει σοβαρά υπόψη του τις καταγγελίες τους», γράφει σήμερα ο Guardian, «τίθεται ένα νέο ερώτημα για τις αστυνομικές δυνάμεις: είναι θεσμικά μισογυνιστικές;».
«Αξιωματούχοι και ακτιβιστές λένε ότι έχει σημειωθεί πρόοδος, αλλά εξακολουθεί να υπάρχει τοξική αρρενωπότητα στις τάξεις τους», αναφέρει, υπογραμμίζοντας ότι στη Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου – τη μεγαλύτερη στο Ηνωμένο Βασίλειο – οι άνδρες αξιωματικοί υπερτερούν αριθμητικά έναντι των γυναικών σε αναλογία 2,5 έως 1.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις