Φιδάκι, ντόμινο και άλλα παιχνίδια
Παίζοντας με την πανδημία
- Δημοσκόπηση: Πάνω από τους μισούς Ουκρανούς θέλουν τερματισμό του πολέμου ακόμα και με εδαφικές παραχωρήσεις
- Εκπαιδευτικός έκανε 20 φορές σεξ με 14χρονο μαθητή της - Καταδικάστηκε σε 30 χρόνια
- Ηνωμένο Βασίλειο: Ο δολοφόνος και βιαστής της Louisa Dunne συνελήφθη 57 χρόνια μετά
- Δημήτρης Σούρας: Τι έλεγε για τους ανθρώπους και τον θάνατο ο γνωστός ψυχίατρος
Ο μόνος κανόνας που φαίνεται να παραμένει ακλόνητος στην υπόθεση της πανδημίας του κορωνοϊού, και που με ασφάλεια μπορούμε να συνεχίσουμε να ακολουθούμε, είναι ότι σε αυτήν την ιστορία δεν μπορούμε να προδικάσουμε τίποτα και πως σε κάθε μας βήμα μπορεί να έρθει η απόλυτη ανατροπή.
Εδώ και έναν χρόνο παίζουμε με την πανδημία επιτραπέζιο «Φιδάκι».
Ανά πάσα στιγμή μπορούμε να βρεθούμε είτε στην αρχή μιας σκάλας που μας προχωράει 20 βήματα μπροστά, είτε στο στόμα ενός φιδιού που μας στέλνει άλλα τόσα πίσω.
Μετά το πρώτο σοκ της εξάπλωσης της πανδημίας ανεβήκαμε την σκαλίτσα της καλοκαιρινής πτώσης των κρουσμάτων, μας κατάπιε το φιδάκι του δεύτερου κύματος και ανεβήκαμε τη μεγάλη σκάλα της, σε ανέλπιστο χρόνο, δημιουργίας του εμβολίου
Δυστυχώς όμως, στους τελευταίους γύρους, στην Ευρωπαϊκή Ένωση τουλάχιστον, όλο σε κάποιο φιδάκι πέφτουμε.
Αρχικά χάσαμε έδαφος όταν μας κατάπιε το φίδι της έλλειψης αποθεμάτων του εμβολίου της AstraZeneca και συνεχίσαμε την οπισθοχώρησή μας με το φίδι των μεταλλάξεων.
Τώρα βρισκόμαστε «στο στόμα» της αναστολής χορήγησης του εμβολίου Astra Zeneca από ολόκληρη σχεδόν την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Το «ντόμινο» της αναστολής εμβολιασμών ξεκίνησε από τη Γερμανία, με τη γερμανική κυβέρνηση να αναφέρεται σε ύποπτα κρούσματα θρομβώσεων σε άτομα που είχαν κάνει το εμβόλιο της συγκεκριμένης εταιρείας. Tο παράδειγμά της ακολούθησαν η Γαλλία, η Ιταλία καθώς και τα υπόλοιπα κράτη – μέλη της ΕΕ, πλην του Βελγίου και της Ελλάδας.
Οι ελληνικές πολιτικές και επιστημονικές αρχές επιλέγουν να συνταχθούν με τον Ευρωπαϊκό και τον Παγκόσμιο Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ και ΠΟΥ), αφού όπως δήλωσε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, και οι δύο οργανισμοί «οι οποίοι έχουν στη διάθεσή τους το σύνολο των δεδομένων από όλες τις χώρες συνιστούν τη συνέχιση του εμβολιασμού με το εμβόλιο της AstraZeneca».
Τα βρετανικά ΜΜΕ έχουν επιδοθεί σε έναν γύρο υπεράσπισης του «εθνικού» τους εμβολίου.
Όπως ανέφερε η Guardian ,ο EMA δήλωσε ότι παραμένει πεπεισμένος πως τα προνόμια του εμβολίου Oxford/AstraZeneca είναι πολλαπλάσια των όποιων κινδύνων για παρενέργειες, και πως ο αριθμός κρουσμάτων θρομβώσεων σε ανθρώπους που τους χορηγήθηκε το συγκεκριμένο εμβόλιο, δεν ξεπερνά τον αντίστοιχο αριθμό κρουσμάτων στον γενικό πληθυσμό.
Ακόμα πιο θολά γίνονται τα πράγματα από την αντίδραση των κομμάτων της γερμανικής αντιπολίτευσης που κάνουν λόγο για μια πολιτική και όχι επιστημονική απόφαση, αλλά και από την παραδοχή του γενικού διευθυντή της ιταλικής αρχής φαρμάκων (AIFA), Νίκολα Μαγκρίνι ο οποίος δήλωσε: «Φτάσαμε στο σημείο της αναστολής, επειδή αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας και της Γαλλίας, προτίμησαν να διακόψουν τους εμβολιασμούς, να τους θέσουν σε αναστολή για να διενεργήσουν ελέγχους. Η επιλογή είναι πολιτική»
To ΒΒC μάλιστα, αφήνει υπόνοιες για τα πραγματικά κίνητρα της γερμανικής κυβέρνησης, συνδέοντας, έστω και πλαγίως, την ανακοίνωση της αναστολής του εμβολίου με τα δυσμενή για το κόμμα της Άνγκελα Μέρκελ εκλογικά αποτελέσματα την Κυριακή που μας πέρασε.
Οι ανησυχίες για το αν πραγματικά το εμβόλιο της AstraZeneca συνδέεται με περιστατικά θρομβώσεων είναι εύλογες και μέχρι να προκύψουν οριστικές και σαφείς απαντήσεις θα μεγαλώνουν
Αν λοιπόν τώρα, μέσα σε αυτό το κλίμα αυξανόμενης ανησυχίας που λίγο θέλει να μετατραπεί σε δυσπιστία, στηθουν και παρτίδες ενδοκρατικών και διακρατικών πολιτικών παιχνιδιών…μαύρο φίδι που μας έφαγε.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις