Η γαρίδα και το εμβόλιο
Το πιθανότερο είναι ότι δεν θα το προσέξατε, αλλά ένας άνθρωπος 38 ετών πέθανε ακαριαία, την Καθαρά Δευτέρα στον Μαραθώνα, εξαιτίας αλεργικού σοκ που του προκάλεσε γαρίδα.
- Κατέθεσε τη μήνυση εναντίον του Πολάκη η Αθηνά Λινού - «Έφερα πάνω από 50.000 έγγραφα»
- Μιλένα Αποστολάκη: Στη συνείδηση του κόσμου το ΠΑΣΟΚ είναι στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης εδώ και καιρό
- Τα ζώδια σήμερα: Αστρολογία ώρα μηδέν
- Το φαινόμενο Σαμπρίνα Κάρπεντερ «διδάσκει» από μια νέα στάση στο σεξ στα live της και τρελαίνει το διαδίκτυο
Το πιθανότερο είναι ότι δεν θα το προσέξατε, αλλά ένας άνθρωπος 38 ετών πέθανε ακαριαία, την Καθαρά Δευτέρα στον Μαραθώνα, εξαιτίας αλεργικού σοκ που του προκάλεσε γαρίδα. Αυτό που οπωσδήποτε αντιληφθήκατε, όμως, είναι ότι 14 χώρες της ΕΕ (αν δεν έχω χάσει το μέτρημα) έχουν απαγορεύσει προσωρινά τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca, λόγω 37 περιστατικών θρόμβωσης ή εμβολής σε σύνολο 17 εκατομμυρίων εμβολίων.
Δεν μπορώ να ξέρω, ούτε και μπορώ να φαντασθώ, πόσοι έφαγαν γαρίδες προχθές, οπωσδήποτε όμως είναι πάρα πολύ λιγότεροι από τα εκατομμύρια των εμβολιασθέντων με το σκεύασμα της AstraZeneca. Προσωπικώς, μου φαίνεται πιθανότερο να πας από γαρίδα, εφόσον είσαι αλλεργικός και δεν το γνωρίζεις και, ειλικρινά, αδυνατώ να καταλάβω τον ευρωπαϊκό πανικό με το συγκεκριμένο εμβόλιο. Επειτα, όπως ακούω και διαβάζω έγκυρους επιστήμονες να μας εξηγούν, η χρονολογική σύνδεση δεν συνιστά αιτιότητα. Επειδή κάποιος έπαθε τη θρόμβωση μία ημέρα μετά τον εμβολιασμό δεν σημαίνει ότι ευθύνεται το εμβόλιο. Επίσης, οι πιθανότητες να προσβληθείς από τον κορωνοϊό είναι απείρως μεγαλύτερες από τον κίνδυνο να υποστείς θρόμβωση μετά το εμβόλιο – το εμβόλιο που σου εξασφαλίζει ότι γλιτώνεις τον σοβαρό κίνδυνο και τις μόνιμες βλάβες της υγείας σου. Λίγο είναι αυτό;
Υποψιάζομαι ότι υπάρχει πολιτικό υπόβαθρο σε αυτή την τάση, που ξεκίνησε προ εβδομάδος από τη Γερμανία και μέχρι σήμερα έχει εξαπλωθεί σε 14 χώρες – μέλη. Η διαμάχη με την AstraZeneca ήταν, θυμίζω, η αφορμή που αποκάλυψε τον ανεπαρκή χειρισμό εκ μέρους της ΕΕ της παραγγελίας των εμβολίων. Τυπικά, δικαιώθηκε η AstraZeneca, διότι καλύπτεται από τη σύμβασή της με την ΕΕ. Εξετέθη όμως η Επιτροπή: τόσο για τη μεγάλη αργοπορία στη διαπραγμάτευση των παραγγελιών όσο για τους διορθωτικούς χειρισμούς στη συνέχεια. Είναι χαρακτηριστικό ότι, στη διάρκεια της διαμάχης, η Επιτροπή κόντεψε να τινάξει στον αέρα, κατά λάθος, τη συμφωνία του Brexit. (Η κ. Ούρσουλα σε remake της αρχικής σκηνής της περίφημης ταινίας «Το πάρτι» με τον Πίτερ Σέλερς…)
Υστερα, είναι ο περίεργος ο ρόλος του ΕΜΑ, του ευρωπαϊκού οργανισμού φαρμάκων. Ενώ αρχικά, στο στάδιο που μόνο η Γερμανία είχε σταματήσει τους εμβολιασμούς, ο ΕΜΑ είχε σπεύσει να βεβαιώσει ότι το σκεύασμα ήταν ασφαλές, λίγες ημέρες αργότερα ανακάλεσε, καθώς αποφάσισε «να εξετάσει τα νέα δεδομένα». (Ποια νέα δεδομένα, αναρωτιέμαι, μέσα σε μόλις τρεις ή τέσσερις μέρες…) Η έκτακτη σύγκληση του οργανισμού ανακοινώθηκε την Τρίτη (χθες) για την Πέμπτη (αύριο) – και μάλιστα, αφού πρώτα τους είχε προλάβει ο πρόεδρος Μακρόν, ο οποίος είχε προαναγγείλει παρέμβαση του ΕΜΑ. Αν το ζήτημα είναι τόσο σοβαρό, ώστε η μία μετά την άλλη οι ευρωπαϊκές χώρες να σταματούν προσωρινά τους εμβολιασμούς με το σκεύασμα της AstraZeneca, γιατί ο ΕΜΑ ορίζει τη συνεδρίαση για τη λήψη αποφάσεων με την άνεσή του για την Πέμπτη; Στο κάτω κάτω, με τηλεδιάσκεψη γίνονται όλες αυτές οι διαδικασίες πλέον.
Φοβάμαι ότι το μόνο που πετυχαίνει η νέα τροπή, την οποία παίρνει η διαμάχη της Ευρώπης με την AstraZeneca, είναι να αναδείξει και πάλι τη διαχειριστική ανεπάρκεια της Ευρώπης. Δεν υπάρχει βέβαια κοινή πολιτική Υγείας στην ΕΕ, ούτε και προηγούμενο ανάλογης κρίσης. Η πανδημία δίνει για πρώτη φορά στην Ευρώπη την ευκαιρία να δοκιμάσει τις δυνατότητες συντονισμού και κοινής δράσης επάνω σε ένα ζωτικής φύσεως θέμα και, δυστυχώς, τα αποτελέσματα δεν είναι ικανοποιητικά.
Δυστυχώς και το τονίζω, διότι τα παράπονά μου τα εκφράζω από την πλευρά του ευρωπαϊστή, που προσβλέπει σε μια καλύτερη Ευρώπη και, γι’ αυτό, δεν παραβλέπει τις αποτυχίες της. Αποτυχίες που έχουν τη χρησιμότητά τους: κατεβάζουν τις προσδοκίες μας στα μέτρα της πραγματικότητας, αφού μας θυμίζουν ότι η Ευρώπη είναι μια ένωση κρατών. Καθόλου μικρό και ασήμαντο, αλλά απέχει πολύ από το να είναι ενιαίο κράτος.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις