Γερμανία: Η κόντρα με την AstraZeneca πλήττει σοβαρά την οικονομία
Κορυφαίοι οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι παράταση ή παγίωση της αναστολής χορήγησης του εμβολίου της εταιρείας θα καθυστερήσει το πρόγραμμα εμβολιασμών και το άνοιγμα της οικονομίας.
- Αποκάλυψη in: Μία πολυμήχανη 86χρονη παγίδευσε μέλη συμμορίας «εικονικών ατυχημάτων» στα Χανιά
- «Πνιγμός στα 30.000 πόδια» - Αεροπλάνο άρχισε να πλημμυρίζει εν ώρα πτήσης [Βίντεο]
- Δημήτρης Ήμελλος: Το τελευταίο αντίο στον αγαπημένο ηθοποιό -Τραγική φιγούρα η μητέρα του
- Τυχερά μου Χριστούγεννα: Για αυτά τα τρία ζώδια οι γιορτές θα είναι μέλι
Σήμα κινδύνου εκπέμπουν πολλοί οικονομολόγοι στη Γερμανία αναφορικά με τις συνέπειες που θα έχει ενδεχόμενη παράταση της αναστολής χορήγησης του εμβολίου της AstraZeneca στους πολίτες της χώρας. Όπως τονίζουν, αυτό θα σημαίνει καθυστέρηση στην επίτευξη ανοσίας της αγέλης και, συνακόλουθα, στο σχεδιαζόμενο άνοιγμα της οικονομίας.
«Από οικονομικής άποψης, τα προβλήματα με το εμβόλιο της AstraZeneca εμφανίζονται σε μία διόλου καλή συγκυρία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής οικονομολόγος της Commerzbank, Γεργκ Κρέμερ, για να προσθέσει: «Στην περίπτωση που παγιωθεί η απαγόρευση της χρήσης του, η Γερμανία θα καθυστερήσει να επιτύχει την ανοσία της αγέλης κατά ένα με δύο μήνες».
«Η απόφαση (για το εμβόλιο) αλλάζει τους όρους του παιχνιδιού, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα», σημείωσε από την πλευρά του ο κορυφαίος αναλυτής της ING, Κάρστεν Μπρζέσκι. Όπως τόνισε ο ίδιος, με την απόφαση αυτή όχι μόνο καθυστερεί περαιτέρω η διαδικασία του εμβολιασμού που έχει ούτως ή άλλως μείνει πίσω, αλλά εντείνεται και ο σκεπτικισμός στις τάξεις των Γερμανών, καθώς είναι σαφές ότι θα μειωθούν σημαντικά εκείνοι που θα θέλουν να το κάνουν εθελοντικά.
Αισιοδοξία, αλλά…
Σημειώνεται ότι μετά τη «βουτιά-σοκ» της γερμανικής οικονομίας κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2020, όταν το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 9,7%, η εικόνα αντιστράφηκε εντυπωσιακά: Η αύξηση του ΑΕΠ κατά 8,5% στο τρίτο τρίμηνο και η οριακή αύξησή του κατά 0,3% στο τέταρτο συνέβαλαν ώστε η περυσινή χρονιά να κλείσει με υποχώρηση της τάξης του 5%, ποσοστό κατά πολύ χαμηλότερο σε σύγκριση με το αντίστοιχο των περισσότερων άλλων κρατών-μελών της ΕΕ, αλλά και του Ηνωμένου Βασιλείου.
Παράλληλα, όπως εκτιμά το ινστιτούτο ZEW, το κλίμα στις επιχειρήσεις και τους επενδυτές έχει βελτιωθεί σημαντικά, αποτυπώνοντας την αισιοδοξία για το 2021 – στην οποία, όμως, η νέα αύξηση των κρουσμάτων, η παράταση του lockdown και, ως «κερασάκι στην τούρτα», η κόντρα με την AstraZeneca μπορεί να βάλει «φρένο».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις