Τον ίδιο ΕΝΦΙΑ με πέρυσι θα πληρώσουμε το 2021
Ο φόρος που θα κληθούν να πληρώσουν φέτος πάνω από 6 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων θα υπολογιστεί με τις αντικειμενικές αξίες που ισχύουν σήμερα και όχι με τις νέες τιμές ζώνης
- Ο καλλιτέχνης που απείλησε ότι θα κατέστρεφε πολύτιμα έργα τέχνης αν ο Τζούλιαν Ασάνζ πέθαινε στη φυλακή
- Αλλαγές εξετάζει η Κομισιόν για την οδήγηση μετά τα 70 έτη - Τι θα αναφέρεται στην ευρωπαϊκή οδηγία
- Για ποια εγκλήματα κατηγορούνται οι Νετανιάχου, Γκάλαντ και Ντέιφ
- Τι βλέπει η ΕΛ.ΑΣ. για τη γιάφκα στο Παγκράτι – Τα εκρηκτικά ήταν έτοιμα προς χρήση
Με την πανδημία να εξακολουθεί να δείχνει τα δόντια της και την οικονομία να παραμένει σε καραντίνα, το οικονομικό επιτελείο εξετάζει να παγώσει τον ΕΝΦΙΑ στα περσινά επίπεδα. Σύμφωνα με το βασικό σενάριο που βρίσκεται στο τραπέζι του υπουργείου Οικονομικών, ο ΕΝΦΙΑ που θα κληθούν να πληρώσουν φέτος πάνω από 6 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων θα υπολογιστεί με τις αντικειμενικές αξίες που ισχύουν σήμερα και όχι με τις νέες τιμές ζώνης οι οποίες βρίσκονται σε τροχιά ευθυγράμμισης με τις εμπορικές αξίες.
Πάγωμα του ΕΝΦΙΑ στα περσινά επίπεδα σημαίνει ότι οι φορολογούμενοι θα πληρώσουν τον ίδιο φόρο με αυτόν που κατέβαλαν για το 2020 εάν δεν έχουν αλλαγές στην περιουσιακή τους εικόνα, ενώ αναβάλλεται για το 2022 η νέα μείωση του φόρου 8% κατά μέσο όρο για την οποία έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση με την ενεργοποίηση των νέων αντικειμενικών αξιών των ακινήτων και την επέκταση του αντικειμενικού συστήματος σε 3.000 νέες περιοχές σε όλη τη χώρα.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του οικονομικού επιτελείου η άσκηση της ευθυγράμμισης των αντικειμενικών με τις εμπορικές τιμές θα «τρέξει» και θα ολοκληρωθεί φέτος, αλλά οι νέες τιμές ζώνης δεν θα επηρεάσουν τον ΕΝΦΙΑ όπως άφησε να εννοηθεί ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος δήλωσε (Mega) πως «η άσκηση της αναπροσαρμογής των αντικειμενικών προχωράει, θέλουμε να ολοκληρωθεί καθώς είναι μια δέσμευση της χώρας στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας. Πρέπει να την υλοποιήσουμε αλλά η υλοποίησή της δεν σημαίνει ότι αυτομάτως κάποιος θα προλάβει να δει τις όποιες μεταβολές στον ΕΝΦΙΑ». Αλλωστε, όπως αναφέρει πηγή του υπουργείου Οικονομικών, η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών δεν αποτελεί ένα από τα βασικά θέματα που θα απασχολήσουν τη 10η αξιολόγηση, η οποία συνδέεται με την επόμενη δόση των 644 εκατ. ευρώ από τα κέρδη των ομολόγων που διακρατούν η ΕΚΤ και οι κεντρικές τράπεζες.
Πάντως το τρίτο lockdown, αλλά και οι μεγάλες αποκλίσεις που εντοπίζονται σε πολλές τιμές ζώνης που έχουν εισηγηθεί στο υπουργείο Οικονομικών οι ιδιώτες εκτιμητές ακινήτων, έχουν δυσκολέψει το έργο της αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών. Η ειδική ομάδα που «τρέχει» τις αλλαγές στον χάρτη των αντικειμενικών αξιών περνάει από κόσκινο και αξιολογεί τις τιμές ζώνης για κάθε δήμο και οικισμό που έχουν εισηγηθεί οι εκτιμητές και τις συγκρίνει με τα στοιχεία που διαθέτει από το Μητρώο Αξιών Μεταβιβάσεων Ακινήτων και τα μισθωτήρια συμβόλαια.
Αν και η σχετική διαδικασία έχει προχωρήσει σε μεγάλο βαθμό, σε αρκετές περιοχές καταγράφονται μεγάλες αποκλίσεις στις τιμές που έχουν εισηγηθεί οι δύο εκτιμητές για την ίδια ζώνη και απαιτείται η γνώμη και τρίτου εκτιμητή για να ολοκληρωθεί η διαδικασία. Για παράδειγμα στην Αττική τα προβλήματα αφορούν περιοχές όπως τη Νέα Φιλαδέλφεια και το Παλαιό Φάληρο, ενώ προβλήματα καταγράφονταν σε περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας, της Αχαΐας, της Σαλαμίνας, της Αίγινας, της Λήμνου, των Κυθήρων. Στις περιοχές όπου εντοπίζονται μεγάλες διαφορές στις τιμές ζώνης που έχουν δώσει οι εκτιμητές θα πρέπει να γίνει νέος προσδιορισμός της αντικειμενικής αξίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ιδιώτες που ανέλαβαν να ξετυλίξουν το κουβάρι των αντικειμενικών έχουν προτείνει αυξήσεις της τάξεως του 30%, 50%, ακόμη και 100% σε ορισμένες περιοχές. Ολες οι τιμές που έχουν δώσει οι εκτιμητές βρίσκονται στο μικροσκόπιο του υπουργείου Οικονομικών καθώς οι αυξήσεις που προτείνουν βάζουν φωτιά στους φόρους των ακινήτων.
Μάλιστα, οι εκπρόσωποι των ιδιοκτητών ακινήτων και φορέων της αγοράς έχουν ζητήσει να μη γίνει καμία αύξηση τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων μέχρι το τέλος της πανδημίας, σημειώνοντας ότι ελάχιστα συμβόλαια ακινήτων υπογράφονται την περίοδο αυτή σε όλη τη χώρα, τα οποία «είναι απαράδεκτο να αποτελέσουν βάση για αύξηση των αντικειμενικών αξιών όλων των ακινήτων».
ΤΙ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΦΕΤΟΣ
Σε περίπτωση που δεν υπάρξουν αλλαγές στον φετινό ΕΝΦΙΑ:
Περισσότεροι από 6,2 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων θα κληθούν να πληρώσουν από τον Σεπτέμβριο φόρο για τα ακίνητά τους πάνω από 2,5 δισ. ευρώ.
Η εξόφληση του ΕΝΦΙΑ θα γίνει όπως και το 2020 σε έξι ίσες μηνιαίες δόσεις με την πρώτη να καταβάλλεται έως το τέλος Σεπτεμβρίου του 2021 και η τελευταία έως και τον Φεβρουάριο του 2022.
Σχεδόν 1,3 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων θα πληρώσουν τον μισό ΕΝΦΙΑ που θα δείξει το εκκαθαριστικό ή θα απαλλαγούν πλήρως από τον φόρο για τα ακίνητά τους. Τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2020 πολλοί φορολογούμενοι έχουν βρεθεί κάτω από τα όρια που ισχύουν για την έκπτωση 50% ή 100% στον ΕΝΦΙΑ, με αποτέλεσμα οι συγκεκριμένοι ιδιοκτήτες να πληρώσουν φέτος είτε τον μισό φόρο για τα ακίνητά τους είτε να απαλλαγούν πλήρως. Οι απαλλαγές αυτές θα ισχύσουν με την προϋπόθεση ότι οι φορολογούμενοι πληρούν και τα περιουσιακά κριτήρια που προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία.
Περίπου 500.000 ιδιοκτήτες ακινήτων θα επιβαρυνθούν και φέτος με συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ, ο οποίος ανέρχεται συνολικά σε 631,38 εκατ. ευρώ.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις