Στο Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης συμβαίνουν πράγματα που για όποιον τα λαμβάνει σοβαρά υπόψη του είναι ικανά να αποτελέσουν τον οδικό χάρτη της επόμενης ημέρας.

Ο νέος πρόεδρος του ΙΤΑ, Ηλίας Αποστολόπουλος και δήμαρχος Παπάγου-Χολαργού επιδιώκει ο φορέας να αποτελέσει τον ιδανικό επιστημονικό οδηγό για τους συναδέλφους του στους δήμους της χώρας έχοντας και ο ίδιος κατανοήσει την χρησιμότητα μελετών που γίνονται από την επιστημονική ομάδα του ινστιτούτου.

Η πρόσφατη μελέτη έχει τίτλο «Τοπική Αυτοδιοίκηση και Πολιτική Συνοχή. Η συμμετοχή και ο ρόλος των Δήμων στο νέο ΕΣΠΑ 2021-2027», που παρουσίασε στο πλαίσιο της τηλεδιάσκεψης της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας ο Αντιπρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης, κ. Ιωάννης Ψυχάρης, Καθηγητής Περιφερειακής Ανάπτυξης του Παντείου Πανεπιστημίου, τονίζοντας ότι οι στρατηγικοί στόχοι της προγραμματικής περιόδου 2021-2027 είναι οι Δήμοι:

-να καταστούν εταίροι του αναπτυξιακού σχεδιασμού.
-να αναβαθμίσουν τη διοικητική τους ικανότητα στην ωρίμανση και διαχείριση έργων.
-να αξιοποιήσουν μεγαλύτερο μέρος των διατιθέμενων πόρων.
-να συμμετέχουν σε όλα τα αναπτυξιακά προγράμματα εκτός ΕΣΠΑ, όπως το Ταμείο Ανάκαμψης.

Ο Πρόεδρος του ΙΤΑ και Δήμαρχος Παπάγου-Χολαργού κ. Ηλίας Αποστολόπουλος ευχαρίστησε τον κύριο Ψυχάρη και την ομάδα του για την εκπόνηση της συγκεκριμένης μελέτης, η οποία, όπως δήλωσε «εμπεριέχει χρήσιμα στοιχεία και προτάσεις» και υπογράμμισε «πόσο σημαντικό εργαλείο αποτελεί για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και την ενίσχυση του ρόλου της».