Σχέδια για άρση lockdown με… ρεκόρ κρουσμάτων και διασωληνωμένων
Την ώρα που το τρίτο κύμα «σφυροκοπά» την Αττική, την πιο πολυπληθή περιοχή της Ελλάδας, και που το ΕΣΥ βιώνει πραγματικά τη χειρότερη στιγμή του (από τις πολλές άλλες χειρότερες στιγμές που έχει περάσει τον τελευταίο χρόνο), συζητείται σε κυβερνητικό επίπεδο η άρση κάποιων μέτρων του lockdown.
Τον Μάρτιο του 2020, η εικόνα στα νοσοκομεία του Μπέργκαμο θύμιζε την «Κόλαση» του Δάντη. Ασθενείς με κοροναϊό εισάγονταν συνεχώς, δεν είχε μείνει γωνία των νοσοκομείων κενή, οι αναπνευστήρες είχαν εξαντληθεί και οι γιατροί φυσικά αναγκάζονταν να επιλέξουν ποιος θα ζήσει και ποιος όχι. Τότε, η τοπική κυβέρνηση της Λομβαρδίας πήρε μια ανορθόδοξη απόφαση: να ανοίξει ξανά τα κομμωτήρια και το λιανεμπόριο για να επωφεληθεί η οικονομία της περιοχής.
Φυσικά το τελευταίο δεν αποτελεί πραγματικό γεγονός στην Ιταλία, αλλά απειλεί να φύγει από τη σφαίρα της φαντασίας στην περίπτωση της χώρας μας. Τουλάχιστον έτσι εκλαμβάνουν την κυβέρνητική σπουδή για άνοιγμα της οικονομίας αρκετοί, καθώς την ώρα που το τρίτο κύμα «σφυροκοπά» την Αττική, την πιο πολυπληθή περιοχή της Ελλάδας, και που το ΕΣΥ βιώνει πραγματικά τη χειρότερη στιγμή του (από τις πολλές άλλες χειρότερες στιγμές που έχει περάσει τον τελευταίο χρόνο), συζητείται σε κυβερνητικό επίπεδο η άρση κάποιων μέτρων του lockdown. Και τις τελευταίες μέρες ο κόσμος αναρωτιέται: γιατί τώρα;
Η αλήθεια είναι ότι η κόπωση με το lockdown είναι φανερή εδώ και καιρό στην κοινωνία. Ίσως αποτελεί και έναν λόγο που τα κρούσματα είναι τόσο αυξημένα: ο κόσμος έχει κουραστεί και δεν τηρεί τα μέτρα, η απαγόρευση κυκλοφορίας το βράδυ είναι για τους τύπους και οι μαζώξεις στα σπίτια είναι συχνό φαινόμενο. Από την άλλη, υπάρχουν και πολλά περισσότερα πράγματα για τα οποία δεν φταίνε οι πολίτες: ο συνωστισμός στα ΜΜΜ, η μη τήρηση των κανόνων για την τηλεργασία και για τους χώρους εργασίας, τα μέτρα που μια φεύγουν και μια έρχονται και φυσικά η ελλιπής στήριξη στο ΕΣΥ.
Την Τετάρτη 17 Μαρτίου, σημειώθηκε ρεκόρ κρουσμάτων και ρεκόρ διασωληνωμένων στην Ελλάδα, του αυστηρότερου και μεγαλύτερου χρονικά lockdown ολόκληρης της Ευρώπης. Από την άλλη, την Παρασκευή οι λοιμωξιολόγοι θα συνεδριάσουν για να παρουσιάσουν το σχέδιο χαλάρωσης των μέτρων. Ανάμεσα στα μέτρα που ακούγονται, είναι η απαγόρευση κυκλοφορίας στις 21:00 (από 19:00) και το άνοιγμα κομμωτηρίων και λιανεμπορίου έως το τέλος Μαρτίου.
Γιατί τώρα;
Η ερώτηση που ηχεί στα χείλη του κόσμου δεν έχει πάρει σαφή απάντηση. Κάποιοι πιο σκεπτικοί απέναντι στην κυβέρνηση λένε ότι όλα γίνονται για την οικονομία, η οποία δεν αντέχει άλλο τόσους μήνες lockdown. Άλλοι λένε ότι μπορεί η Ελλάδα να… συμπαρασύρθηκε από τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης – και ειδικά τη Βρετανία – οι οποίες έχουν θέσει ξεκάθαρους οδικούς άξονες για το άνοιγμα των δραστηριοτήτων μέχρι το καλοκαίρι.
H αλήθεια είναι ότι οι επιστήμονες προειδοποιούσαν από το τέλος της προηγούμενης εβδομάδα ότι αυτή την εβδομάδα θα υπάρξει η κορύφωση (το «πικ») του τρίτου κύματος της πανδημίας. Από την επόμενη εβδομάδα, αναμένουν μια σταθεροποίηση και επιπεδοποίηση.
Ωστόσο, όπως ομολόγησαν και αρκετοί ειδικοί, στις προγνώσεις τους αυτές δεν είχαν λάβει υπόψη τη διασπορά του τριημέρου της Καθαράς Δευτέρας. Σε πόλεις, όπως η Πάτρα και η Ξάνθη, παρατηρήθηκαν συνωστισμοί και πάρτι. Στην Αθήνα, πάλι, δεν υπήρξαν τέτοια φαινόμενα, αν και κανείς δεν μπορεί να ξέρει πόσοι πήγαν σε φιλικά σπίτια και κατά πόσο συνέβαλε αυτό στην περαιτέρω διασπορά του κοροναϊού στην Αττική.
Όσον αφορά στο άνοιγμα του λιανεμπορίου, η κυβέρνηση δήλωσε ότι το click away δεν φάνηκε να επηρεάζει τόσο πολύ την επιδημιολογική εικόνα της χώρας. Από την άλλη, όμως, δημιουργείται εύλογα το ερώτημα γιατί έκλεισε τον Νοέμβριο – με πολύ λιγότερα κρούσματα και διασωληνωμένους στην Αττική τουλάχιστον – και γιατί έκλεισε επίσης κατά τις γιορτές, την πλέον προσοδοφόρα περίοδο του έτους.
«Πώς είναι δυνατό να πω σε ένα φοιτητή μου, κάτσε στο σπίτι σου με 1.500 κρούσματα ημερησίως και με 3.000 κρούσματα την ημέρα βγες από το σπίτι σου και πήγαινε να φας ένα σουβλάκι;», αναρωτιέται εμφατικά ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης. Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ είναι κάθετος: στη φάση αυτή, που υπάρχει ήδη πολύ μεγάλη πίεση στο σύστημα υγείας, οποιαδήποτε συζήτηση περί ανοίγματος, με τους ίδιους όρους, είναι μία λανθασμένη συζήτηση.
«Δεν υπάρχει καμία λογική στο να συζητάμε ότι πρέπει να ανοίξουμε με τους ίδιους όρους, δηλαδή χωρίς τηλεργασία και συσκευές απολύμανσης. Δεν έχει νόημα να ανοίγουμε και μετά πάλι να κλείνουμε. Στην ουσία αυτό που περιμένουμε, είναι να μας… σώσει ο ιός. Να πει ο ιός έκανα εδώ διασπορά, τώρα ήρθε το καλοκαίρι, πηγαίνω σε άλλα κλίματα. Είναι διαχείριση αυτή υγειονομικής κρίσης;», υπογραμμίζει ο κ. Σαρηγιάννης στο ethnos.gr.
Μάλιστα, ο κ. Σαρηγιάννης έκανε δραματικές προβλέψεις ότι δυστυχώς την επόμενη εβδομάδα θα δούμε μεγαλύτερους αριθμούς κρουσμάτων και διασωληνωμένων, αναφέροντας ότι στο τέλος του μήνα θα φτάσουμε και τα 3.600 κρούσματα.
Ο καθηγητής τόνισε στο MEGA ότι η λύση για να βγούμε από την πανδημία είναι τριπλή και περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, σοβαρή εφαρμογή των μέτρων «όπως τον Απρίλιο του 2020».
Tα δραματικά στοιχεία
Όπως είδε αναφέρθηκε, σήμερα είχαμε ρεκόρ συνολικών κρουσμάτων, ρεκόρ διασωληνωμένων και ρεκόρ κρουσμάτων στην Αττική από την αρχή της πανδημίας. Ας υποθέσουμε λοιπόν ότι δεν θα υπάρξει επιβάρυνση από την Καθαρά Δευτέρα και ότι θα ακολουθήσει μια σταθεροποίηση των κρουσμάτων.
Αυτό δεν σημαίνει ότι θα ισχύσει το ίδιο με τις εισαγωγές σε νοσοκομεία και ΜΕΘ που συνήθως ακολουθούν μερικές μέρες μετά. Αντιθέτως, τις επόμενες 7-10 ημέρες αναμένεται αύξηση στον αριθμό των διασωληνωμένων. «Το πικ των ΜΕΘ το παρακολουθούμε δυο τρεις εβδομάδες μετά το πικ των κρουσμάτων» δήλωσε ο κ. Τζανάκης.
Μιλώντας στο MEGA, ο καθηγητής Πνευμονολογίας και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Νίκος Τζανάκης, ανέφερε ότι οι διασωληνωμένοι αναμένεται να φτάσουν τους 700 με 750.
Η μεγαλύτερη ανησυχία φυσικά αφορά στην Αττική. Όπως ανέφερε και ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ, Νίκος Παπαευσταθίου κατά την ενημέρωση για τον κοροναϊό, περισσότεροι από 200 ασθενείς με Covid διακομίζονται καθημερινά στα νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου. Την ίδια στιγμή, οι διακομιδές ασθενών non-Covid αγγίζουν τις 500 με 600.
Τα στοιχεία αυτά, σε συνδυασμό με τις κατά μέσο όρο 140 εισαγωγές σε νοσοκομεία την ημέρα, αποτελούν μια «δύσκολη εξίσωση» για την Αττική. Ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ σχολίασε ότι πρόκειται για μια «δύσκολη αλλά διαχειρίσιμη» κατάσταση.
Παράλληλα, ανησυχητικά στοιχεία για τη διασπορά του ιού παρουσιάζονται από τα λύματα που λαμβάνονται από πολλές πόλεις της Ελλάδας. Την εβδομάδα 8-14 Μαρτίου, λοιπόν, υπήρξε αύξηση του ιικού φορτίου κατά 87% στην Αττική και κατά 74% στη Θεσσαλονίκη.
Τα χειρότερα στοιχεία, όμως, καταγράφονται στην Κρήτη: +1000% στα Χανιά, +695% στον Άγιο Νικόλαο, +683% στο Ηράκλειο και +136% στο Ρέθυμνο. Και στην Κρήτη, δεν υπάρχουν οι 650 ΜΕΘ που έχει στη διάθεσή της η Αττική.
Το σχέδιο για την άρση του lockdown
Η κυβέρνηση θεωρεί πως σε διάστημα 10 με 14 ημερών θα παρουσιαστεί μια επιπέδωση της επιδημιολογικής καμπύλης την ώρα που το τρίτο κύμα της πανδημίας σαρώνει όλη την ελληνική επικράτεια.
Ο σχεδιασμός για την μερική άρση του lockdown προχωράει καθώς εκτιμάται εκτιμάται ότι στην παρούσα τα λίγα πράγματα που θα αλλάξουν για αρχή, θα βοηθήσουν στην εκτόνωση αυτής της κρίσης.
Η σειρά προτεραιότητας της κυβέρνησης παραμένει η ίδια. Αυτό που βρίσκεται προς συζήτηση είναι οι ημερομηνίες. Βέβαιη θεωρείταιη επέκταση του ωραρίου κυκλοφορίας για το σαββατοκύριακο μέχρι τις 9.
Κατά τ’ άλλα, ο οδικός χάρτης της σταδιακής επανεκκίνησης της κοινωνικο-οικονομικής ζωής έχει ως εξής:
- Άνοιγμα κομμωτηρίων και υπηρεσιών μανικιούρ – πεντικιούρ στις 22 Μαρτίου
- Λιανεμπόριο με click away στις 22 Μαρτίου ή με το SMS στο 13032 από 29 Μαρτίου. Προς συζήτηση βρίσκονται μέτρα όπως η υποχρεωτική χρήση διπλής μάσκας.
- Πιθανώς η απελευθέρωση μετακινήσεων από δήμο σε δήμο
Κλείνοντας τα άνωθεν τελούν υπό μία μικρή αίρεση. Εάν τα πράγματα είναι εξαιρετικά δραματικά δεν αποκλείεται να έχουμε μία παράταση του γενικού lockdown. Κι όλα αυτά να πάνε μια βδομάδα αργότερα.
Μια… διαφορετική πρόταση: Να τ’ ανοίξουμε όλα
Από την άλλη, ο Μανώλης Δερμιτζάκης έχει την εναλλακτική πρόταση να αρθούν οι περισσότεροι περιορισμοί κατά του κοροναϊού, με το σκεπτικό ότι επιβαρύνουν αντί να βελτιώνουν την κατάσταση.
«Η κατάσταση στην Ελλάδα είναι κρίσιμη. Η μόνη λύση εύναι μεταφορά όλων των πολιτών και των δραστηριοτήτων σε εξωτερικούς χώρους! Σχολεία, εργασία, κοινωνικές επαφές, λιανικό εμπόριο έξω ή σε συνεχώς αεριζόμενους χώρους με ανοιχτά παράθυρα. Ανοίξτε την εστίαση έξω. Επίσης, αναστολή όλων των απαγορεύσεων μετακινήσεων, ώστε ο κόσμος να μοιραστεί σε πάρκα για αναψυχή και άθληση. Τέλος, βάλτε υποδομές σε πάρκα (μικροπωλητές με φαγητό, καφέ κτλ), ώστε να ενθαρρυνθεί ο κόσμος να μείνει πολλή ώρα έξω σε πάρκα», αναφέρει ο καθηγητής Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Γενεύης.
- LIVE: Λέστερ – Μάντσεστερ Σίτι
- Νότια Κορέα: Στους 179 οι νεκροί της αεροπορικής τραγωδίας – Επταήμερο εθνικό πένθος στη χώρα
- Το σήκωσε: Η Ελλάδα πήρε το χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα eSports IESF Dota 2 2024
- Τσουκαλάς: Η κυβέρνηση προσπαθεί να χειραγωγήσει την κοινή γνώμη με μισές αλήθειες σχετικά με τη φορολογία
- Ανασκόπηση 2024: Δέκα ευχάριστα που συνέβησαν τη χρονιά που φεύγει
- Πύρρος Δήμας: «Από μικρός είχα όνειρο να γίνω Ολυμπιονίκης»