Για το σημερινό Saint Patrick’s Day δοκιμάστε να φτιάξετε αυτό το υγρό σοκολατένιο κέικ που αποκτά μια διαφορετική διάσταση λόγω της προσθήκης μαύρης ιρλανδικής μπίρας.

Δεν θα διακρίνετε ακριβώς την γεύση της μπίρας στο τελικό αποτέλεσμα αλλά το γλυκό θα αποκτήσει μια ενδιαφέρουσα γευστική ένταση που το διαφοροποιηθεί από τα κλασικά κέικ σοκολάτας.

Αν θέλετε μπορείτε να φτιάξετε και την επικάλυψη κρέμας που ταιριάζει τέλεια και, απλωμένη πάνω από το σκούρο κέικ, θυμίζει τον αφρό πάνω απ’ τη διάσημη ιρλανδική μπίρα.

Υλικά

250 ml μαύρη ιρλανδική μπίρα (όπως Guinness)
250 γρ. βούτυρο (κομμένο σε κύβους)
75 γρ. κακάο
400 γρ. ζάχαρη
155 γρ. γιαούρτι
2 αυγά
1 γ.σ. εκχύλισμα βανίλιας
275 γρ. αλεύρι
2½ κ.γλ. μαγειρική σόδα

Για την επικάλυψη κρέμας:
300 γρ. τυρί κρέμα
150 γρ. ζάχαρη άχνη
2 κ.γλ. κορν φλάουερ
125 ml κρέμα γάλακτος

Εκτέλεση

Προθερμάνετε το φούρνο στους 170.

Βουτυρώστε ένα ταψί με αποσπώμενη βάση και καλύψτε το με χαρτί ψησίματος.

Βάλτε τη μπίρα σε μια μεγάλη κατσαρόλα πάνω από μέτρια φωτιά προσθέστε το βούτυρο και αφήστε το να λιώσει. Αποσύρετε από την φωτιά και προσθέστε το κακάο και τη ζάχαρη και ανακατέψτε με δάρτη.

Χτυπήστε το γιαούρτι με τα αυγά και τη βανίλια και προσθέστε το μίγμα στην κατσαρόλα. Στο τέλος προσθέστε το αλεύρι και τη σόδα.

Ρίξτε το μίγμα στο προετοιμασμένο ταψί και ψήστε για 45 λεπτά με μια ώρα. Αφήστε να κρυώσει εντελώς.

Χτυπήστε το τυρί κρέμα ελαφρά και κοσκινίστε από πάνω του την ζάχαρη άχνη και το κορν φλάουερ. Χτυπήστε ξανά μέχρι το μίγμα να ομογενοποιηθεί.

Προσθέστε την κρέμα γάλακτος και χτυπήστε για λίγο ακόμα έως ότου η κρέμα να έχει την επιθυμητή σύσταση και να απλώνεται εύκολα.

Απλώστε τη κρέμα πάνω από σκούρο κέικ σοκολάτας έτσι ώστε να θυμίζει τον αφρό πάνω από την διάσημη μαύρη μπίρα.