Ελληνοτουρκικά : Πολιτικές διαβουλεύσεις μετά τις διερευνητικές – Επιμένει στις αξιώσεις της η Άγκυρα και επιστρέφει στις απειλές
Οι πολιτικές διαβουλεύσεις, πραγματοποιούνται σε αυτό το κλίμα και εντάσσονται στο πλαίσιο της διατήρησης ανοικτών διαύλων επικοινωνίας προς εξασφάλιση της αναγκαίας λειτουργικότητας στις διμερείς σχέσεις με τη γείτονα χώρα.
Με τον Ταγίπ Ερντογάν να επιχειρεί εκ νέου να δυναμιτίσει το κλίμα, πραγματοποιούνται σήμερα το πρωί, στην Αθήνα, οι πολιτικές διαβουλεύσεις Ελλάδας – Τουρκίας, σε επίπεδο υπηρεσιακών γενικών γραμματέων των υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών.
Η συνάντηση αυτή, ακολουθεί τον 62ο γύρο των διερευνητικών επαφών που πραγματοποιήθηκε επίσης στην Αθήνα, κατά τον οποίο, η τουρκική πλευρά επέμεινε στην απαρίθμηση όλων των ζητημάτων των μαξιμαλιστικών διεκδικήσεων της Αγκυρας, όπως επί παραδείγματι, την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Ανατ. Αιγαίου.
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εξάλλου, στον απόηχο του 62ου γύρου διερευνητικών επαφών, δήλωσε το απόγευμα της Τρίτης, ότι η Τουρκία δεν θα κάνει πίσω σε ό,τι αφορά τις θέσεις της για την Ανατολική Μεσόγειο.
«Η αποφασιστικότητα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο θα συνεχιστεί. Δεν τίθεται θέμα υποχώρησής μας» διαμήνυσε, ισχυριζόμενος ότι τις αποφάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο τις παίρνει πλέον η Τουρκία και εκφράζοντας την ελπίδα να ομαλοποιηθεί η κατάσταση χωρίς να συμβεί κάτι θερμό.
Οι πολιτικές διαβουλεύσεις
Οι πολιτικές διαβουλεύσεις, πραγματοποιούνται σε αυτό το κλίμα και εντάσσονται στο πλαίσιο της διατήρησης ανοικτών διαύλων επικοινωνίας προς εξασφάλιση της αναγκαίας λειτουργικότητας στις διμερείς σχέσεις με τη γείτονα χώρα.
Στο υπουργείο Εξωτερικών, από τη μια πλευρά του τραπεζιού θα καθίσει ο υπηρεσιακός γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών, πρέσβης Θεμιστοκλής Δεμίρης, και από την άλλη ο Τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών, πρέσβης Σεντάτ Ονάλ. Οι τακτικές πολιτικές διαβουλεύσεις έχουν θεσμοθετηθεί μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, στις οποίες συμμετέχουν αντιπροσωπείες των δύο χωρών, με επικεφαλής, από την Ελλάδα, τον υπηρεσιακό γενικό γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών και από την Τουρκία, τον υφυπουργό Εξωτερικών.
Οι συνομιλίες καλύπτουν ζητήματα διμερούς, περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος, Η τελευταία συνάντηση στο πλαίσιο των πολιτικών διαβουλεύσεων μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας πραγματοποιήθηκε, όπως υπενθυμίζει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στις 10 Ιανουαρίου του 2020, στην Άγκυρα, ανάμεσα στον υπηρεσιακό γενικό γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών, πρέσβη Θεμιστοκλή Δεμίρη, και τον υφυπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, πρέσβη Σεντάτ Ονάλ.
Οι διερευνητικές
Για την ελληνική πλευρά, οι επαφές με την τουρκική, σε όλα τα επίπεδα, διεξάγονται με βάση το Διεθνές Δίκαιο και ιδιαίτερα το Δίκαιο της Θάλασσας και με στόχο, πάντα, προς όφελος των δύο λαών, τη σταδιακή εξομάλυνση των διμερών σχέσεων, σε όλους τους τομείς δραστηριοτήτων, χωρίς καμία υποχώρηση σε θέματα εθνικής κυριαρχίας και κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.
Αυτό ήταν και το πλαίσιο που έθεσε και για τον 62ο γύρο των διερευνητικών επαφών, που, όπως έχει ξεκαθαριστεί επανειλλημένα, αποτελούν άτυπες συνομιλίες και όχι διαπραγματεύσεις, προκειμένου οι δύο χώρες να διερευνήσουν σημεία σύγκλισης για ενδεχόμενες μελλοντικές διαπραγματεύσεις αναφορικά με την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, βάσει του Διεθνούς Δικαίου.
«Ευελπιστούμε ότι θα οδηγήσουν στην εξεύρεση κοινού εδάφους για την επίλυση της μόνης διμερούς διαφοράς που έχουμε με την Τουρκία. Δηλαδή την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, επί τη βάση των αρχών του Διεθνούς Δικαίου και της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας» τόνισε για τις διερευνητικές ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε δηλώσεις του μετά τη χθεσινή συνάντησή του με τον Παλαιστίνιο υπουργό Εξωτερικών Ριάντ Αλ Μάλικι στην Αθήνα. Επισήμανε, επίσης, πως «μονομερείς αιτιάσεις της Τουρκίας, που είδαν το φως της δημοσιότητας πρόσφατα, όσον αφορά την Ελλάδα, θα απαντηθούν την κατάλληλη στιγμή και με τον ενδεδειγμένο τρόπο, διά της διπλωματικής οδού».
Περαιτέρω, ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε εκ νέου πως θεμελιώδεις αρχές της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας είναι η σταθερή και πλήρης προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, θα υπάρξει και 63ος γύρος διερευνητικών επαφών, ωστόσο μένει να διευκρινιστεί το μέρος και η ημερομηνία.
- Πούτιν: «Σε περίπτωση κλιμάκωσης, θα απαντήσουμε συμμετρικά» – Διάγγελμα του προέδρου της Ρωσίας
- Είναι εφικτή η απαγόρευση των social media στους ανηλίκους – Τι προσπαθεί να κάνει η Αυστραλία;
- World Pass powered by Telekom: Δύο τυχεροί συνδρομητές COSMOTE σε συναυλία του Justin Timberlake στο T-Mobile Center στις ΗΠΑ
- Καιρός: Έρχονται χιόνια και θερμοκρασίες υπό το μηδέν – Από πού θα περάσει ο παγερός βοριάς
- Στην Ευελπίδων η Ειρήνη Μουρτζούκου – Εν αναμονή άσκησης δίωξης από τον εισαγγελέα
- Μπαρτσελόνα: Ο Γιαμάλ χάνει και το παιχνίδι με τη Θέλτα